美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

請問有用嗎?有冇jm試過有效呀?

:verycold:

禁止訪問

男爵府

xueyu 發表於 12-10-9 22:33
我又分享下我既跑步曆程, 我都係初學者

跑步目的 -

我都buy你的講法....聽完你咁講,再次激起我跑出的意志.........希望明早可以起到床跑..

複式洋房

引用:我又分享下我既跑步曆程,+我都係初學者跑步

原帖由 xueyu 於 12-10-09 發表

跑步目的 -
我既出發點同你一樣,以前跑步為減肥,要瘦,反而比自己壓力討厭左跑步,一d都唔享受。
前排因為一d事攪到前所未有甘唔開心,日日喊,於是想透過跑步發洩下,跑跑下慢慢變成習慣,鍾意左跑完步成身汗既感覺,睡眠質數改善左。明白到與其執著其他事,倒不如執著於自己控制範圍之內既事,就係自己既健康&體重,而家跑步已經成為自己生活一部分

大宅

跑步目的 -
想身體更健康, 心情更開朗, 身型更好係bonus

我既目標 -
初期目標可以連續跑30分鐘 - 已達到
現在目標係 keep住每星期最少跑兩日, 每次最少30分鐘, 最少維持4個月

首先, 跑步曾經係我最憎既運動, 慢跑兩分鐘已經覺得好辛苦 (ps 我只係少少肥, 體型睇上去係健康型)
幾年前, 我間中 (可能一年兩次) 試過跑, 唔會超過 5分鐘 (仲有係跑得好慢), 不過, 我就鍾意跑完步既感覺, 我鍾意個 d chemical (唔記得咩咩芬)

今年5月開始, 我平均大約一星期跑兩日, 每次10分鐘 < 大概 2星期左右, 身體適應, 完全唔會腿酸
到7月, 我平均大約一星期跑兩日, 每次增加到15分鐘 < 大概加左2-3次左右, 身體適應, 可以keep15分鐘
到8月, 我平均大約一星期跑兩日, 每次增加到20分鐘 < 同上
到9月至目, 我平均大約一星期跑兩日, 每次增加到30分鐘 < 同上
(只係大約, 有D時候冇跑架)

我冇節食, 體重冇變, 腰圍我都唔覺得有變, 感覺上個人firm左, 仲有係覺得 "身體屬於自己" < 冇做運動時, 身體懶懶閒, 依家'感覺'輕左, 意思唔係體重, 而係我可以更感受到能夠"控制"自己既既身體。
我跑步既感覺得, 跑頭 3分鐘相對辛苦 d, 慢慢適應後, 到10-20分鐘左右會有 d 攰, 但到左 20分鐘之後, 身體已經完全有節奏地郁, 如果唔係攰/狀況欠佳, 基本上30分鐘同40分鐘感覺一樣。
我跑得好慢既, 同一條路我見親咩人都跑得快過我, 試過見到青少年行路都快過我

可能你見倒我既進程 "嘩, 真係超慢喎", 而且仲冇瘦到, 有冇搞錯

我既目標對好多跑步者黎講係少兒科, 對我黎講係我個人合理既目標, 我亦享受用溫和既手法 (步法)去實踐
我想建議未開始跑的朋友, 唔洗理人地幾快, 幾有成效 (香港人, 唔好掛住同人比啦), 最緊要你可以享受, 唔洗理 "人地一開始就跑10分鐘, 專家話跑幾耐幾耐先係帶氧運動"
只要同自己講, "跑步有益, 我又去跑", 就算每日兩分鐘都冇所謂, 只要你身體適應倒, 你自己舒服就最ok
google下跑步方法, 我冇記錯初學者, 行十分鐘, 跑1分鐘, 如是者慢慢增加跑既分鐘。真架, 岩岩開始, 慢慢黎身體慢慢適應係為身體設想架。
同埋, 如果你唔係特別enjoy跑得快, 請慢慢跑吧, 對膝蓋好d, 同埋有種跑步法係跑得愈慢愈快

其實我好欣賞樓主話佢一年瘦5磅, 因為我覺得佢係為健康而跑, 為改變生活而跑

伯爵府

回覆:跑步減肥!!

我跑步時有聲,噗噗噗咁,是否正常?還是我對跑鞋不夠靚?我着緊reebok,特價299

男爵府

BK Milk勳章

回覆:Babybaby120 的帖子

你講得好啱,有目標先有動力!

子爵府

BK Milk勳章

跑步好有效,遅d好似有UNICEF 迪士尼10km跑,你可以train定,有target會有動力d!mizuno training 鞋好跑

男爵府

BK Milk勳章

回覆:wewe 的帖子

ok~等我揾下先!唔該晒……

水晶宮

小wingwing 發表於 12-8-12 00:09
呢個牌子邊度多款啲呀?
商場仔或小型的體育用品店有, 大型連鎖店無得賣架, 跑開馬拉松的長跑長友我見通常買asics, 美津濃

如果找不到唯有買adidas, nike 果D for running的啦

男爵府

BK Milk勳章

回覆:wewe 的帖子

呢個牌子邊度多款啲呀?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+12-08-09+發表早

原帖由 Marco_Mother 於 12-08-11 發表
請問邊度買鄭多燕的cd和書呢?
DVD 係yahoo search, 書係三聯書局有

水晶宮

Marco_Mother 發表於 12-8-11 17:31
吾該哂各位!我都懷疑波鞋令到足踝痛有關,吾通真係要買跑鞋?
一定要買跑鞋架, 如果唔係好傷關節比賽用薄底跑鞋, training 就要鞋爭有番些少厚度

水晶宮

小wingwing 發表於 12-8-11 18:27
我都揾緊平平地跑鞋,唔想買咁貴,因為驚自己冇恆心,浪費左對鞋!
平平地美津濃三四百蚊一對for training 己經好OK了

男爵府

BK Milk勳章

我都揾緊平平地跑鞋,唔想買咁貴,因為驚自己冇恆心,浪費左對鞋!

子爵府

熱血勳章

吾該哂各位!我都懷疑波鞋令到足踝痛有關,吾通真係要買跑鞋?

水晶宮

引用:想問下你地邊度跑步架?之前都係球埸跑,衰

原帖由 Marco_Mother 於 12-08-11 發表
想問下你地邊度跑步架?之前都係球埸跑,衰冇恆心,見到你地留言,真是好想跑番,但之前跑時,我足踝有點痛 ...
之前請教過的跑步朋友,足踝或失頭哥痛係可能突然跑多咗里數,無跑開的應該慢速跑十分鐘先,然後十五分鐘,二十分鐘慢慢加時,當然有一對合適的跑鞋係好重要啦,唔好貪方便用藍球鞋,羽毛球鞋跑步呀

伯爵府

回覆:Marco_Mother 的帖子

跑球場好啊,安全好多,又多猛男睇,快些跑番啦

伯爵府

回覆:ilj 的帖子

男爵府

BK Milk勳章

我都係晚上十點到跑,係公園跑30分鐘到!

首頁

尾頁

跳至