婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位,
我無話過唔畀姑奶同BB番99屋企!!!又無話過佢番尼有問題!!!

我亦無係佢哋屋企發表過任何意見,無你哋(karencml)所講嘅“多聲氣”!!!

亦無講過唔畀99湊BB!因為第時我個BB都係畀我媽媽湊!!!

無錯間屋要住幾多人都唔關我事唔到我理,但我都係係度住,

正因我都係住係度,所以我只係想請教各位可以點做先避免有問題出現!!!

因為始終太多人住同一屋簷下!!!

男爵府

gwenpurple 發表於 12-9-29 11:42
講真,真係有好多方面要擔心,

不過我都無諗過唔想佢番尼坐月,佢番自己阿媽屋企,點講都講得通~正如我都 ...

我之前提議去租酒店住一個月,唔係話長住,你地afford唔到首期所以唔搬得走,但只係一個月,約15K-20K出去住酒店應該無問題吧,咁咪可以唔洗咁多個人喺屋企囉,同埋有BB有坐月媽咪,間屋真係會多左好多野,真係唔太方便 (無論係 to 你 or 姑奶),姑奶只係坐月之嘛,一個月咪俾佢同 bb 喺自己娘家好好休息,反正之後佢都會搬返去自己屋企,你地咪當兩公婆放個假二人世界,一個月咁多囉!

大宅

我愛Corina 發表於 12-9-28 17:14
試下同奶奶姑奶傾下囉,其實400呎點住咁多人呢?大家唔好句句話樓主係外人啦,樓主嫁咗比佢老公,佢地都已 ...

講真,真係有好多方面要擔心,

不過我都無諗過唔想佢番尼坐月,佢番自己阿媽屋企,點講都講得通~正如我都想番自己媽媽度一樣!!!

我只係係無得搬走情況下,我唔知我可以點適應(包括心理同生活習慣),所以上BK抒發下!

最簡單一樣,半夜BB喊都會幾困擾,不過BB唔可以控制,佢喊係天性。

所以我宜家決定會買定耳塞夜晚瞓覺時用!

男爵府

睇開啲喇

禁止訪問

引用:回覆+AgnesMok+的帖子 唉,原本只係想係BK

子爵府

引用:Quote:mandymimi+發表於+12-9-28+17:00+樓

原帖由 gwenpurple 於 12-09-28 發表
我從來都無過問99或姑奶做任何事!我亦無資格!

我知我係外人,住係人地屋企,所以我時刻都提醒自己要尊 ...
除了忍還是忍,加油

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:.

你唔中意未同你老公番屋企住番一,二個月 做女既想反媽屋企住坐月都正常 正如個仔仲住係到一樣

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:gwenpurple 的帖子

你地有無房訓架? 不如買定個痰罐仔放o係房, 買定一圈細既垃圾袋仔裝vivi, 有緊急需要都唔洗跑落街搵洗手間啊嘛!

子爵府

引用:樓主!一間屋多人住自然問題多,做好自己吾

原帖由 TwithT 於 12-09-28 發表
樓主!一間屋多人住自然問題多,做好自己吾好想咁多。我呀嫂生三個都係我屋企坐月。我當時見到有野做幫到手 ...
好正面!好提意

大宅

樓主!一間屋多人住自然問題多,做好自己吾好想咁多。我呀嫂生三個都係我屋企坐月。我當時見到有野做幫到手就幫。當吾知點幫時就問。有得時齊齊食,落街買野食我都會問句。問句佢又開心自己又放心。話咁快相親相愛地過了兩個月。只要記住盡自己能力,將心比己。試想想假如自己係姑奶返自己屋坐月期望人家點對你。自己就想到要點辦。努力!

gwenpurple    發表於 12-9-29 11:32

大宅

mandymimi 發表於 12-9-28 17:00
樓主, 如果你自己無能力搬出去,只有忍忍忍,你姑9系你99個女呀,睇開d啦。
我都系生完帶埋個B翻啊媽度坐 ...

我從來都無過問99或姑奶做任何事!我亦無資格!

我知我係外人,住係人地屋企,所以我時刻都提醒自己要尊重人,唔好只顧自己!要攞個心出尼對人!

中秋節除咗送禮,我都經老公畀錢99買嘢食 (錢係我自己唔係老公出架,但我自己唔好意思畀99)

我都知我要忍,

但我係想我忍得尼係大家唔會有磨擦唔會有心病!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:樓主,+如果你自己無能力搬出去,只有忍忍

原帖由 mandymimi 於 12-09-28 發表
樓主, 如果你自己無能力搬出去,只有忍忍忍,你姑9系你99個女呀,睇開d啦。
我都系生完帶埋個B翻啊媽度坐 ...
佢老公呢?都咁厚面皮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:.

試下同奶奶姑奶傾下囉,其實400呎點住咁多人呢?大家唔好句句話樓主係外人啦,樓主嫁咗比佢老公,佢地都已經一家人啦
我姑奶坐月果陣,老實講我都唔想佢返黎坐月,淨係訓邊已經係問題,唔通叫佢訓sofa 咩?坐月條腰骨好緊要,多訓床好d,但無理由要我讓房呀?bb半夜喊食夜奶呢?我同老公,老爺都要返工,咁好影響我地

同埋其實係自己屋企最舒服,最後係奶奶每日過去佢屋企幫佢

禁止訪問

子爵府

回覆:gwenpurple 的帖子

冇辦法,因為99鍾意照顧自己個囡。

如無法自己和c6搬走,可否搬回自己爸媽到?

大宅

飛天紅豬俠 發表於 12-9-28 16:56
其實我都覺樓主只係想呻吓, 有邊個上婆媳版唔係想呻吓啫??
一家唔知一家事, 樓主講嘅野又未致於要俾人手指 ...

多謝你呀!

我都唔知點解要咁畀人鬧,

我又無話唔畀姑奶番屋企,又無話唔想99湊BB,

只係唔知可以點做同好煩惱,

但咁樣係BK問下意見就變咗千古罪人!

別墅

我都系生完帶埋個B翻啊媽度坐月,有自己啊媽照顧,會好好多ga。。。。
我個case仲慘過你,我同99住(因為C6是大仔,無得撿)好在我們住村屋,我同C6都有大約400尺空間, 而我個姑9,都是生完女回我99度坐月,結果系一坐坐足7年,都不知道她想住到幾時姑9一家三口就敢樣住在99度,唔搬走不特止,原來仲一毫子都無比過99(我2年前嫁入來,一向都不過問屋企錢銀上ge野,我反而仲會叫C6記得準時比家用99,直到上個月先知,原來姑9一家白食白住左敢多年)C6出過聲叫99叫個女比家用,99居然話:“啊媽仲有份工,仲頂得順, 你地比幾多啊媽會要,但唔比,啊媽都仲有得洗。”C6亦開口話姑9,敢又如何,人家面皮厚,仲系一毫子都無比,6299又不會趕呢一家3口走,你話我呢個外姓人又可以點

男爵府

其實我都覺樓主只係想呻吓, 有邊個上婆媳版唔係想呻吓啫??
一家唔知一家事, 樓主講嘅野又未致於要俾人手指指咁鬧囉.

大宅

回覆 ginnie717 的帖子

唉,原本只係想係BK交流下同聽取下意見,點知原來成件事我先係千古罪人!!!

再一次重申:我真係無唔畀姑奶番屋企坐月的意圖同諗法!!!亦都無唔鐘意99湊BB的意思!!!

只係擔心屋唔大又多人住,而且我又係外人會搞到好多磨擦!!!

上BK只係想抒發下,下次再post嘢真係要認真三思是否可以post出,太多人斷章取義自認正義!

或者要學其他樓主補加一句:不喜勿插!

大宅

回覆 AgnesMok 的帖子

唉,原本只係想係BK交流下同聽取下意見,點知原來成件事我先係千古罪人!!!

再一次重申:我真係無唔畀姑奶番屋企坐月的意圖同諗法!!!亦都無唔鐘意99湊BB的意思!!!

只係擔心屋唔大又多人住,而且我又係外人會搞到好多磨擦!!!

上BK只係想抒發下,下次再post嘢真係要認真三思是否可以post出,太多人斷章取義自認正義!

或者要學其他樓主補加一句:不喜勿插!

首頁

尾頁

跳至