論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

剛續約,早上只係問佢搵返小朋友D砌圖未,就黑哂面話唔識同我砌,之後我問我只係問你,點解要咁嘅態度,佢就話顧主點工人就點對你,仲話我成人嗌佢做野,由佢入職到而家,我地自己凑小朋友,唔駛佢買送,煮送超難食都唔駛佢煮,每曰只係清潔加睇小朋友六小時(其中兩小時係午睡、一小時上堂)同佢講野就永遠用背脊對住你,講一次唔應(唔知佢聽唔聽到)講多次黑面嫌你煩,因為小朋友這一年冇咩意外,所以就唔敢換工人

以為續左約就惡哂,同老公忍無可忍即日叫佢執包袱走,仲要玩野話冇喼走,唔肯用紅白藍,要買喼,又要嫌貴,話星期日要出去買,我冇理佢,我話將佢所有野車哂去僱傭公司到,即時出返哂糧,佢話我地要賠兩個月通知金,又話我地張機票係假(已經俾佢留多十四日)又話唔要機票要錢,日日打電話黎我屋企加手提,唔聽,又send信息問我地係咪想去勞工處!就黎俾佢迫到痴線

大家小心10月6日解僱佢會留港到10月20日

Name: Pendioday Helen Gramo
14/02/1972

大宅

回覆:續約後,馬上變面,好恐怖

最慘係報紙登虐待/虐殺小主人大家小心

大宅

真係唔明點解外傭有咁多老屈問題,正苦都唔幫香港人正視一下,仲要不停加薪同幫佢地,我地不停比佢地呃錢,請工都係想搵個幫手湊小朋友照顧下屋企啫,反而仲擔驚受怕,香港人好慘!

象牙宮

@陳師奶@ 發表於 12-10-9 09:28
剛續約,早上只係問佢搵返小朋友D砌圖未,就黑哂面話唔識同我砌,之後我問我只係問你,點解要咁嘅態度,佢 ...
續約後, 反屈告你? 為了爭取多錢入袋, 任何都要以做出來.
約未完, 也屈告
上班不久博炒. resign.

為了屈雇主, 取更多的金錢, 家傭成了百變外傭

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆:thy821 的帖子

其實唔可以,但佢亦有唔啱,叫佢攪掂D財仔先好黎搵我,今日財仔打左黎,叫我fax返張同佢解約嘅信,同埋入境處果張野,就ok,我亦好好心將佢嘅手提號碼同埋佢菲律賓屋企地址俾間財仔(間野應該都係菲律賓)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

請個好工人, 真係唔易... 如果無咩大問題, 都會續約... 唉... 不過d公主依家大晒.. 好難服侍..

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

菲定印? 咁衰既.

象牙宮

@陳師奶@ 發表於 12-10-9 09:28
剛續約,早上只係問佢搵返小朋友D砌圖未,就黑哂面話唔識同我砌,之後我問我只係問你,點解要咁嘅態度,佢 ...

續約後,馬上變面,好恐怖
續約= 雇主很滿意, 員工表現. 她就會有毛有翼.
續約如是雇主 offer, 更利害, 外傭求續約, 會好一些. 遊戲的規則!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

大宅

引用:哈哈,有報應了,我出票俾佢,佢嫌開戶口煩

原帖由 @陳師奶@ 於 12-10-12 發表
哈哈,有報應了,我出票俾佢,佢嫌開戶口煩,話一定要現金,日日打電話黎我屋企煩住哂,又send msg問我係咪 ...
證實工人有財仔錢,我地可以hold起佢啲糧㗎咩?

複式洋房

回覆:ecling 的帖子

哈哈,有報應了,我出票俾佢,佢嫌開戶口煩,話一定要現金,日日打電話黎我屋企煩住哂,又send msg問我係咪想去勞工處,而家俾我發現借財仔又做擔保人,今日打電話黎嘈,又話自己冇借,又話唔小心俾朋友用左我地屋企電話借$,本來已經交左現金喺僱傭公司俾佢,即刻打去Hold住,之後又再打黎問我地係咪想去勞工處,我地嚇佢我地去左已經勞工處同埋報埋警,你唔攪返好d財仔,我地唔出糧,仲要之前因為續約佢本護照喺入境處到,冇我地張正本收據拎唔返!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

咁嘅態度點同佢續得約

主 賜 平 安

複式洋房

而家仲發現佢借左財仔,加幫人擔保

侯爵府

BK Milk勳章

依我看係有心駁你炒 羅多一個月 !

大宅

回覆 AAWu 的帖子

agree!!!

大宅

AAWu 發表於 12-10-9 23:52
回覆 hailey814 的帖子

關制令佢沒有得冲涼,你話即炒即時生效,唔可以用家中資源。 ...

大宅

大宅

回覆 hailey814 的帖子

關制令佢沒有得冲涼,你話即炒即時生效,唔可以用家中資源。

男爵府

大宅

引用:Quote:原帖由+hailey814+於+12-10-09+發表

原帖由 準父母 於 12-10-09 發表
仲沖涼?即刻關水掣啦,死八婆你應該要post佢啲資料出嚟,免得其他姊妹受害呀

...
我post過出嚟, 你去我過往d post 見到

首頁

尾頁

跳至