自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 BK Milk勳章

港男港女為護膚美容每日大費周章,潔面潤膚防曬缺一不可。惟港九藥房總商會抽查逾300款個人護理產品,發現近半數含防腐劑及塑化劑等11種有毒物質,長期使用輕則過敏「爛面」,重則致癌。調查又發現,港人每日使用6至15種護理產品,以平均每種產品含5%有害成份計算,人體每年吸收有害成份達130毫升,即約半盒紙包飲品容量,嚴重性不容忽視。
凡士林潤膚露驗出防腐劑 港九藥房總商會早前參考美國非牟利機構環境工作組(Environmental Working Group)報告,所列出的11款護理及化妝產品常見有害化學成份,包括防腐劑對羥基苯甲酸酯、塑化劑鄰苯二甲酸酯、甲醛、硫酸鹽、酒精、硫酸鈉、羊毛脂、染料、色素、香精及肥皂,再進行本港市面產品調查。結果發現,312款洗髮水、沐浴露、潤膚霜、化妝品等產品中,150種含上述有害化學成份。
本報在市面連鎖店亦發現,不少知名品牌產品含上述成份,例如Cetaphil舒特膚溫和潔膚露及Vaseline凡士林香薰舒緩潤膚露,便含有對羥基苯甲酸酯的酯類衍生物;施巴嬰兒潤膚露則含有酒精。藥房總商會監事兼註冊執業藥劑師張德榮表示,對羥基苯甲酸酯本身為防腐劑,但物質本身含高毒性,可引致接觸性皮炎,長期使用更可能擾亂內分泌系統,影響正常發育;而酒精則有機會令肌膚提早老化。
總商會又以問卷訪問483名曾購買護理產品的市民,發現在選購護理產品時,27%、25%及19%的受訪市民分別認為,安全標籤、產品成份和使用指引均不重要。84%受訪者不知道坊間護理產品含有毒成份,有機會危害健康。調查又顯示,本港男性每日平均使用6種護理產品,女性則使用15種。張德榮指出,研究指每72小時經皮膚吸收的護理產品約5.5%,再以平均每種產品含5%有害成份推算,人體每年吸收有害成份達130毫升,即約半盒紙包飲品容量。
總商會稍後會推出「11-FREE」標籤,讓市民識別不含有害成份的產品,購買產品前應看清標籤和成份,勿盲目相信廣告。
海關昨未有回應上述產品可致癌的問題,僅表示在港出售的個人護理用品均受《消費品安全條例》及附屬規例《消費品安全規例》規管,有關產品須符合「一般安全規定」。海關會抽查及測試產品安全。

961123    發表於 12-10-31 11:38

伯爵府

引用:Quote:原帖由+長毛免+於+12-10-31+發表我用

原帖由 alljodesign 於 12-10-31 發表
呢隻都有用仲有vit E油,cocoa oil,tea tree oil...因為阿女細個有濕疹關係,周圍搵周圍問,楂咩好 ...
我都有買badger枝rose oil 不過啱啱竹火先開始用,我都覺得搽油是最好的防紋產品

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:凡士林潤膚露驗出防腐劑

點解……點解用左咁耐先話俾人知有問題

重新起步,為未來努力

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

QV同施巴我個女用左好耐
不過算啦,而家咩都話有問題,唔避得咁多
有賣蒸餾水機既公司話用普通水喉水沖涼同煲飯會致癌
我地都用左幾十年啦,邊驚得咁多

子爵府

2018復活節勳章

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pixelskin 發表於 12-10-31 13:08
有防腐劑一啲都唔出奇,唔超標就無問題。無防腐劑既,會好快滋生細菌,會揸爛面。只要啲成份無超標,自己皮 ...

Agree.
除非全天然材料自製, 否則有防腐劑一啲都唔出奇.

翡翠宮

翡翠宮

伯爵府

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

QV都有?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

公爵府

我都有用凡士林潤膚露

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:alljodesign+發表於+12-10-31+12:26+

原帖由 長毛免 於 12-10-31 發表
我用有機瑰玫籽油
你呢?
呢隻都有用仲有vit E油,cocoa oil,tea tree oil...因為阿女細個有濕疹關係,周圍搵周圍問,楂咩好食咩好...睇多左,慢慢愛上油呢樣嘢

長毛免    發表於 12-10-31 19:41
PWIP  邊度買? 幾$$$$架??  發表於 12-10-31 13:29

子爵府

有防腐劑一啲都唔出奇,唔超標就無問題。無防腐劑既,會好快滋生細菌,會揸爛面。只要啲成份無超標,自己皮膚對啲成份無敏感,根本無需要恐慌。

禁止訪問

大宅

我囡都有用qv,點好

大宅

首頁

尾頁

跳至