自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

上星期見到有一美少女上車都八達通都唔到, 佢扮無嘢照過, 俾司機捉倒要求俾錢, 個女仔話佢邊隻眼見到, 又話司機態度差, 要投訴佢, 促拎手機嚟拍佢, 司機好慶差D要爆粗.

最後司機係下一個站停車罷駛, 乘客枯燥. 司機一話打九九九報警, 少女即下車閃走....

如果係你, 司機為了這個無理乘客罷駛, 你會怎樣?

==============

其實我都覺得車長做得啱, 但有幾點唔明,
1. 個女仔死口咬定話司機邊隻眼見到佢八達通嘟唔到, 雖然可以查, 但唔係咁即刻查到.
2. 個女仔講嘢好挑釁, 個司機算好忍口, 直到佢落車後先xyz@!#. 因為個女仔拿住相機自編自導話個車長態度差, 如果一爆粗又上網被人瘋傳, 都幾慘, "死無對證".
3. 最後呢位司機, 因為係短程車, 都係照開車去總站, 一到站個女仔第一時間閃走, 佢成功搭到霸王車
我坐在樓上聽到對話(因為太大聲), 但睇唔到過程, 唔知中間有無乘客幫口

海妮  司機做得啱  發表於 12-12-4 11:11
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

蝦米豬 發表於 12-12-4 12:45

1. 個女仔死口咬定話司機邊隻眼見到佢八達通嘟唔到, 雖然可以查, ...
1.唔需要睇到,用八達通嘟唔到會唔同聲,一聲聽就會知.入錢更加容易睇,E+好小人會入錢,入咗錢司機要按鈕啲錢先會入箱同會有响聲,一睇一聽就會知有無入錢.

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

我都遇過有乘客無散銀搭車, 但個司機唔係去到總站先停, 而係叫個乘客响下一個站落車, 咁個乘客無機會搭霸王車

大宅

support driver

子爵府

1. 個女仔死口咬定話司機邊隻眼見到佢八達通嘟唔到, 雖然可以查, 但唔係咁即刻查到.

2. 個女仔講嘢好挑釁, 個司機算好忍口, 直到佢落車後先xyz@!#. 因為個女仔拿住相機自編自導話個車長態度差, 如果一爆粗又上網被人瘋傳, 都幾慘, "死無對證".

3. 最後呢位司機, 因為係短程車, 都係照開車去總站, 一到站個女仔第一時間閃走, 佢成功搭到霸王車

我坐在樓上聽到對話(因為太大聲), 但睇唔到過程, 唔知中間有無乘客幫口
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

支持司機

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

支持司機做法

禁止訪問

回覆:panyeung 的帖子

子爵府

bossmum 發表於 12-12-3 20:56
有好多便衣扮乘客睇下晤入銭司機會唔會揸正嚟做㗎,唔揸正捉冇入車錢嘅就比 內部紀律處分喇

...

嘩, 咁嚴㗎, 唔怪得司機咁努力執法....

子爵府

司机做得對

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如唔俾佢下車,全車人等佢落完案先走得咪仲嘥時間

禁止訪問

大宅

回覆:有人上車唔比錢, 司機停駛, 你會點?

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

司機做得啱

男爵府

回覆:有人上車唔比錢, 司機停駛, 你會點

Support司機

水晶宮

支持司機

珊瑚宮

引用:Quote:蝦米豬+發表於+12-12-3+18:20+上星期

原帖由 Sumyeema1 於 12-12-03 發表
有親戚是車長,聽聞如果司機罷駛,call 999, 返公司要寫 report
個底會....
...
得,Send SmS去巴士公司贊司機盡責。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

司做得冇錯
支持佢呀
係鬧都鬧個女仔先啦:;pppp::;pppp:

大宅

BK Milk勳章

支持司機做法!

首頁
12345...8

尾頁

跳至