婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

男家小康, 咩都嫌 cheap的, 而我地岩岩新婚, 想幫媽咪買盒禮盒比c6阿爸阿媽, 麻煩大家比d意見, budget 最好可以 1000內, 謝謝喔!

珍珠宮

親子王國15週年勳章

aralebaby 發表於 13-2-5 13:17
等男家送左禮先,先睇送乜, 佢地白鴿眼,出手先果個會輸架。。。

男家唔送,女家慳返。

男爵府

BK Milk勳章

多謝各位既意見及建議,禮已送,係罐鮑x 2, 至於點解要送,一尼係禮儀,二尼白鴿眼夫家渴求表面功夫,唔岩洗都expect你要做,三尼係我明知老爺奶奶無準備,我一相情願地會覺得我家比你大方,可能有jm 覺得多餘,但送左心安理得d.

另外送時我加左句:第一年點都買少少野,小小心意,唔好介意

通常對方都會回:咁客氣呀,下次唔好嘥錢喇

我順理成章:係既,知道,下年我會禁示媽咪買野㗎喇奶奶。

Done

大宅

三思呀!真係送開左個頭就要年年送。有一年你唔送人地會話架啦。但係呢我接受唔到點解要送羅,你家環境比佢地差咩?送係想要唔好失禮俾小康之家?................

禁止訪問

回覆:剛新婚,想幫媽咪買份得體既禮比白鴿眼既男家,麻煩大家建議

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

D-chan 發表於 13-2-5 12:28
呢d野唔做好過做,一開左個頭,年年都要煩就死。而且唔好去討好佢地,由其係白鵨眼的家人。費事人地唔領情 ...

d野唔做好過做,一開左個頭,年年都要煩就死 X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

你老公對佢阿媽媽多多要求有咩睇法? 講真,我脾氣臭,我係你我唔會買,佢地多多聲氣架話,我會連環爆粗孝敬佢地

水晶宮

回覆:剛新婚,想幫媽咪買份得體既禮比白鴿眼既男家,麻煩大家建議

買咩都死,唔買

公爵府

引用:我覺得要送,呢啲係禮貌,我自己外家過時過

原帖由 Ah_JJ 於 13-02-05 發表
我覺得要送,呢啲係禮貌,我自己外家過時過節都有送嘢比我6299。你去安記,樓上,嗰啲大型海味店買啲嘢啦, ...
我媽同99簡直零交流

丫雅  一樣~  發表於 13-2-20 23:25

水晶宮

如果佢地咁白鴿眼,我一定唔會買.
因為買咩都會比人話cheap.

男爵府

畀面勳章

我好欣賞樓主呢, 對住可能會比人彈的風險都決定做好媳婦的本份,這點好值得欣賞呢

如果見議買甚麼比 99,我都會選擇買雞精或罐頭鮑魚 2 罐加一個生果籃,你買生果籃時,拎埋兩罐鮑魚去叫佢幫你包埋入去, 噤出嚟都幾效果都幾高級下的

meian  過獎了,其實我係一個唔聽佢地支笛sss的衰新袍,只求做足算了  發表於 13-2-6 17:46
每逢佳節倍思親確確切切說中我心炊

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

meian 發表於 13-2-5 11:56
男家小康, 咩都嫌 cheap的, 而我地岩岩新婚, 想幫媽咪買盒禮盒比c6阿爸阿媽, 麻煩大家比d意見, budget 最好 ...

佢白鴿眼又好咩都好,禮貌上襯家又的確會互相拜年,佢唔做係佢無教養,自己做咗本份就OK,所謂對得人拜得神,過到自己過到人。 我提議買罐頭鮑魚、海味之類,用幾百蚊買半斤禮盒裝花膠又或者中價鮑魚2罐,送呢啲大方得體,實無死錯人! 不過真心講,第一次拜年就咁重手,戥你肉亦,比我用2-300百買盒糖算喇!

meian  係ga,買比正常人貴d冇問題,買比冇口德人真係100蚊都心赤ga  發表於 13-2-6 17:37

大宅

仲要1000內?!唔洗咁貴喎。。。就算貴野佢唔欣賞就係唔欣賞

meian  如果佢地係正常人,我300蚊攪掂了 ^^"  發表於 13-2-6 17:38

珍珠宮

引用:男家小康,+咩都嫌+cheap的,+而我地岩岩新婚

原帖由 meian 於 13-02-05 發表
男家小康, 咩都嫌 cheap的, 而我地岩岩新婚, 想幫媽咪買盒禮盒比c6阿爸阿媽, 麻煩大家比d意見, budget 最好 ...
1000會不會cheap咗D吖?C6比$有咁豪得咁豪。。。阿媽先有face:;pppp:

meian  不是c6比的 ^^"  發表於 13-2-6 17:39

男爵府

你可同他們商量,大家不用麻煩,送禮物未必合用,不如搵間酒樓或什麼地方團拜算了.

meian  好彩地雙方都就唔岩時間  發表於 13-2-6 17:39

男爵府

好媽媽勳章

引用:同他們出街食餐飯,就算拉

原帖由 四年媽媽 於 13-02-05 發表
同他們出街食餐飯,就算拉
唔好呀!食左唔記得,咪話我冇禮貌?同埋唔通叫自己父母請6299咩?睇起黎,樓主應該係想買禮,之後,扮係自己父母送俾6299

meian  同媽咪講過,佢就無意,佢明送咩都係咁,只係我多事做好d...^^"  發表於 13-2-6 17:40

男爵府

引用:男家小康,+咩都嫌+cheap的,+而我地岩岩新婚

原帖由 meian 於 13-02-05 發表
唔好side$$$,買又白鴿眼唔買又白鴿眼,慳返d錢做多兩次facial好過:;pppp:

meian  唔買真係可以做最basic的 facial 4次喇 XDDD  發表於 13-2-6 17:41

大宅

如果關係正常送下禮無所謂,睇唔起自己外家就勢係假

meian  無錯無錯...  發表於 13-2-6 17:42

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我唔會買!同C6結婚咁多年,我99乜都無送過俾我媽咪,我更加唔會代媽咪送野俾99,因為我99成日覺得自己好巴閉,睬佢都有味:;pppp::;pppp:

meian  希望我遲D都會企硬! 不過我而家無奈既係比人數...娘家...  發表於 13-2-6 17:44
I 大蚊豬   

首頁

尾頁

跳至