自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

肯食M記就要娶?

「肯捱麥記?娶得過」,網絡熱傳。
故事主旨:港女都唔肯同男人食平嘢,如果遇到一個肯食麥記的女人,娶得過。
這個測試,其實有無料到?
原來香港已經奢侈到,食M記要用「肯捱」來形容。一個餐動輒二十多元,一啲唔失禮。如果想終極測試,應該改為「肯捱波仔叮飯!娶得過!」一個波仔十幾蚊有交易;或者「肯去7仔食關東煮!娶得過!」
身邊女人說,關鍵不是M記還是N記,而是為甚麼要去食?譬如因為工作關係,無時間覓食,她們不介意食快餐。
但如果大把時間,並非無錢,但男人居然只肯去M記,女人便會拒絕,因為覺得男人無誠意。
這種測試,有「仇富」心態,似乎去M記才是好女人,去四季食飯的,便是壞女人。且慢,14巴港女可能經常喺M記出沒,你唔係想娶佢吧?
肯去M記食飯,只能表示,對食的要求不高;她可能咬住個包,但要求你去米蘭站買包包呢?
這種測試沒完沒了,「肯去公廁的女人娶得過」,「肯着剪牌衫的女人娶得過」,「肯陪你玩高達的女人娶得過」,「肯逼巴士嘅女人娶得過」、「肯唔結婚的女人娶得過」、「肯隆胸嘅女人娶得過」……
一句到尾,「肯蝕底的女人娶得過」。對,嫁給這種心態的男人,真係蝕底晒。
我諗無乜女人嘅擇偶條件係「佢肯同我捱公屋食大牌檔」,女人當然希望可以找一個令自己進步的男人。今天住公屋,明天住居屋,也是一種上升。
相反男人太無志氣,居然開到口,要搵一個肯同自己食M記的女人。
女性追求進步,男人反而想原地踏步。
理想的男人,係搵到一個肯同你捱嘅女人,但你有能力,令女人唔使再捱。

amber-darling  其實.. 點解會咁詮釋㗎.. 影片嘅意思應該係指 尋找一個能夠同你同甘共苦,共同進退,體諒對方嘅另一半,而唔係指一年365日餐餐麥記  發表於 13-10-31 11:28
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

子爵府

全世界男人只有港男咁鍾意踩住港女先有些少優越感!
俾夏wei e日日陪你食麥記你娶唔娶ar?
又要靚又話要純又要處女又話要有身材跟手又要搵到錢唔好依賴你!
好,當個女人有以上條件揀男人時有自己要求又話人港女!?!??!!!
正宗劣質港男!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amazingkitkat 發表於 13-10-31 08:16
肯食M記就要娶?「肯捱麥記?娶得過」,網絡熱傳。
故事主旨:港女都唔肯同男人食平嘢,如果遇到一個肯食 ...
係講緊, 一個可以共患難的女人....

公爵府

回覆:肯食M記就要娶?

但掉轉頭講,有啲港𡝮金係老馮要男友/老公包豪食豪玩。有個朋友就識著隻金絲雀,出親街食一定要3/400蚊一位先肯食,完全冇為男友荷包著想

珍珠宮

引用:我覺得+麥記+好貴,+又熱氣,+只會食吉吉家下

原帖由 jolly_bear 於 13-10-31 發表
我覺得 麥記 好貴, 又熱氣,
只會食吉吉家下午茶餐, 約 $20~
又平又飽肚~~~
1家4口吃麥記起碼過百。食大家樂好啲有啖湯飲吓,叫3客飯都夠吃

大宅

咁不如約個女仔一齊去跑馬拉松。。。。

女仔肯跑馬拉松,公主極有限。

男仔肯跑馬拉松,宅男極有限。

珊瑚宮

amazingkitkat 發表於 13-10-31 08:16
呢幾日, PO 咗好多次, 好偏激。

寶石宮

2024年龍年勳章

幸福可以好簡單

子爵府

男爵府

我好LIKE食M記WOR!!

男爵府

angel619 發表於 13-10-31 09:21
低能! 成班宅男~ 只活在自己幻想中,真可憐! 睇過果條片, 以偏蓋全, 講到大部分女性都係佢地口中既" ...

好認同呀~ 其實兩人拍拖, 當然唔一定要去咩高級餐廳, 兩人一齊食咩都開心!

我唔認為香港女仔個個係咁(起碼我身邊無一個女性朋友係咁),

只係一小撮人咁樣, 就被呢D 傻仔大事渲染....

呢D 宅男最想要咩女仔呢?

就係一日三餐食M記, 然後邊度都唔好去...日日同佢匿嚮屋企張床做愛就最好!!

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

我覺得 麥記 好貴, 又熱氣,
只會食吉吉家下午茶餐, 約 $20~
又平又飽肚~~~

禁止訪問

水晶宮

angel619 發表於 13-10-31 09:48
同意,人要自強!自己成pat屎咁,任何女仔都唔希望嫁俾咁既人掛

...

大宅

引用:食M記只係形式上,無論男定女都希望身邊另

原帖由 amy@chun 於 13-10-31 發表
食M記只係形式上,無論男定女都希望身邊另一半,係可以一齊共渡患難,互相支持大家。
等第時有錢,咪補返數 ...
*如果一齊食住M記

大宅

食M記只係形式上,無論男定女都希望身邊另一半,係可以一齊共渡患難,互相支持大家。
等第時有錢,咪補返數食好野,哈哈。到時候,如果一齊住M記,諗返起舊時一起捱面包的日子,好有畫面架。

男爵府

引用:肯食M記就要娶?「肯捱麥記?娶得過」,網

原帖由 amazingkitkat 於 13-10-31 發表

伯爵府

陪月勳章

引用:搵少過3萬既男人都廢廢地

原帖由 taztaz0101 於 13-10-31 發表
搵少過3萬既男人都廢廢地
說話唔好咁講喎!

希望明天會更好....

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至