論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一次請姐姐照顧nb,平日有婆婆幫手睇住,初初見印姐做野勤力,又鐘意bb,雖然有時無手尾,又唔記得野都算。

早2日婆婆罵佢將bb對手套週圍放無手尾,佢竟然駁咀仲黑佢面,之後話如果我地唔要佢,佢隨時可以走。夜晚我返去話佢,佢就喊,問佢仲想唔想留係度,佢又話想,諗住俾多次機會佢。

今晚叫佢開奶俾bb,我接手餵bb時發現支奶少咁多,問佢開將多水同奶粉,佢竟然照未加奶前嘅份量沖(一星期前由210加到240ml)! 仲話婆婆從來無講過要加奶

一開始話佢之後,佢全程無望過我,即刻火起再叫佢以日頭要將個電話俾婆婆keep,佢就話自己只係睇text msg. 咁我唔做啦!我當然即刻叫佢寫resign letter連一個月都唔蝕俾佢。

之後婆婆仲好好咁同佢傾計,以為佢掛住d仔女所以唔做,點個佢自己話唔返印尼,去接佢妹妹做緊個family,因為人地平日無人係屋企,淨係照顧2個小朋友。。。到時佢鐘意點都得

333s  無手尾...是错, 被雇主人說也應分.  發表於 13-11-22 19:55

複式洋房

回覆 elysion 的帖子

原來係咁, 學到嘢啦

子爵府

回覆:嬲爆!工人博炒成功

寫比入境處,我寫左話工人博炒同點疏忽照顧小朋友,其後收到入境處回覆再批工人visa會考慮我既遭遇,結果炒工人兩個月後,工人找我攞解僱信copy(我當時係照寫已多次口頭警告,屢勸不改,仍重犯無改善,所以宜家炒你),工人話入境處要佢出示過去咁多僱主既解僱信同,番菲來回機票,工人當然無啦,結果佢話入境處唔批visa比佢,佢留係澳門做,其實大家要寫比入境處,淨係係bk呻,杜絕唔到博炒工人,越多工人試過博炒完攞唔新工visa係hk做,就慢慢係工人圈子傳開去,佢地同鄉講一句好過僱主講一萬句。

totheend    發表於 13-12-11 14:02

大宅

引用:回覆+莃允媽媽+的帖子請問入境處會受理呢種

原帖由 hksun1102 於 13-12-08 發表
回覆 莃允媽媽 的帖子

請問入境處會受理呢種揀工或者博炒的case嗎? 我工人博炒, 家中有小孩, 好頭痛! ...
入境署完全係“廢柴'“,完全冇理会我哋呢班僱主,無論点投訴,照比blacklist 工人入境仲永遠要等起碼6星期先换到新工人,冇埋会過呢6星期,唔短唔長,係搵唔到臨時工幫手湊b, 攪到我哋非常傍徨的,入境處正廢柴!

複式洋房

回覆 wellmax 的帖子

我呢個博炒的工人對上一手係照僱一個老婆婆, 冇完約, 唔知係被人炒還是自己走, 係咪海外來同本地完約有分別? 原諒我無知, 實在係年半內換三個工人, 賠錢賠怕左!

複式洋房

回覆 莃允媽媽 的帖子

請問入境處會受理呢種揀工或者博炒的case嗎? 我工人博炒, 家中有小孩, 好頭痛!

男爵府

引用:今日去到agent到佢又講另一番說話,話係我

原帖由 car_wky 於 13-11-22 發表
今日去到agent到佢又講另一番說話,話係我叫佢走,唔係自己辭職,仲話願意做多一個月,等我唔使白賠俾佢。 ...
一定要,等佢冇得係香港番生

別墅

今日去到agent到佢又講另一番說話,話係我叫佢走,唔係自己辭職,仲話願意做多一個月,等我唔使白賠俾佢。。。我梗係唔肯寧願賠錢請佢走。。。。但我一定會去信入境處投訴佢

別墅

複式洋房

離哂舖, 正衰工人

別墅

引用:Quote:原帖由+car_wky+於+13-11-22+發表ove

原帖由 wellmax 於 13-11-22 發表
咁佢係第一次做工人定有海外經驗?
有經驗!agent履歷寫佢係沙地做過2年,但姐姐黎到講係馬搵做左2年,都唔知邊個先真

333s  二者都不可信.  發表於 13-11-22 19:53

男爵府

引用:Quote:原帖由+wellmax+於+13-11-22+發表你

原帖由 car_wky 於 13-11-22 發表
overseas
咁佢係第一次做工人定有海外經驗?

男爵府

又一不知所謂嘅工人

別墅

引用:Quote:原帖由+car_wky+於+13-11-21+發表第

原帖由 wellmax 於 13-11-22 發表
你呢個係overseas 定本地完約人?
overseas

別墅

引用:唔錄低,就咁寫佢無理轉換雇主得唔得??

原帖由 幸福黃太太 於 13-11-22 發表
唔錄低,就咁寫佢無理轉換雇主得唔得??
今日去agent度睇下佢點講先

別墅

引用:你有沒碌低對話寫信去入境處投訴她揀工!

原帖由 莃允媽媽 於 13-11-22 發表
你有沒碌低對話寫信去入境處投訴她揀工!
無!當時嬲爆諗唔到

男爵府

醒目開學勳章

回覆:car_wky 的帖子

男爵府

引用:第一次請姐姐照顧nb,平日有婆婆幫手睇住,

原帖由 car_wky 於 13-11-21 發表
第一次請姐姐照顧nb,平日有婆婆幫手睇住,初初見印姐做野勤力,又鐘意bb,雖然有時無手尾,又唔記得野都算。 ...
你呢個係overseas 定本地完約人?

公爵府

回覆:car_wky 的帖子

唔錄低,就咁寫佢無理轉換雇主得唔得??

男爵府

BK Milk勳章

佢唔鍾意被人管住望住.
算啦,

首頁

尾頁

跳至