自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

本身小朋友參加了一個課程有兩次活動.
1. 參觀九巴車廠和 2. 長者探訪活動.(費用$30) ,
後來再報了童軍, 而家童軍阿sir 話小朋友兩星期後可以宣誓. (但兩樣同日和同時發生), 比你們選, 會選邊樣好呢?

至於小朋友, 開頭都話想宣誓, 但後來我多口講了句, 你同班同學都會去參觀九巴廠, 所以而家小朋友話唔想去宣誓, 等三個月後才宣誓.

但童軍阿sir 話, 如果今次唔宣誓, 就要大約等多三個月左右先可宣誓. (佢好似講到, 童軍宣誓是好重要的.)

但給果暫時唔宣誓, 會否對印象分唔好呀!

禁止訪問

大宅

回覆:兩個活動唔知選邊個先好呀! 可否幫我分析呀!

童軍返得未有耐就可以咁快宣誓,唔宣仲可以三個月之後又可再宣,本人做過領袖,咁樣我覺得太兒戲,細路唔會珍惜呢啲機會。

象牙宮

小肥豬 發表於 13-7-8 12:00
本身小朋友參加了一個課程有兩次活動.
1. 參觀九巴車廠和 2. 長者探訪活動.(費用$30) ,
後來再報了童軍, ...

童軍 豐富人生... 見識多d. 訓練自理.自律.學處理/解決問題....
正是時下 大孩 缺失的生活常識.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

因為佢地就快要出國旅行, 所以咁快可以宣誓掛. 其實通常要返多久才可宣誓呢?

子爵府

回覆:小肥豬 的帖子

我覺得有先後次序,你係報左參觀九巴同探訪老人先,咁時間上佢地係優先。都無理由要就晒童軍嘅時間

伯爵府

宣誓有幾重要呢?
宣左誓之後正式成為童軍?

伯爵府

小孩11月就11歲, 原本11歲才可以升為童軍.
會否因為這個原因, 而叫佢快快地去宣誓, 再去考章呢?
因佢話由於未考章, 所以最快都要六年級後,才可以升為童軍.

禁止訪問

引用:Quote:小肥豬+發表於+13-7-8+12:00+本身小

伯爵府

咁請問如果是你地會選呀!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至