少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

女兒拒接電話好傷心。莫視對我的承諾好難受。我為家人,家人卻背棄我好難過。天大地大卻無路可逃好可憐。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

Zen:看到你多次傷心的發表,其實我想講,我當年也是你女兒的角色,和朋友出街到半夜,甚至通宵,當年父母在家等我到半夜三更,但在我當年反叛期來説,沒有想到父母是關心,只覺很煩!只覺是,我大個了,我出去玩自己會衡量什麼事才可做,什麼是不可。為何你們經常用關心、擔心字眼來企圖管束我,當然,現在做了父母角色才深深體會那份憂心,那些年,父母越關心我越想去玩,甚至通宵才回家,因為通宵回家後他們巳上班,沒有人煩我,可大覺瞓!這段時間维持了到20歲左右,雖然一路玩,但內心很清楚自己不會學壞,亦清楚父母的關心,玩了幾年,人大了,開始懂事,鳥倦知還!20歲開始愛回家,和父母飲荼,父母親節送他們禮物,反而覺得自己的經歷,對自己曰後育兒很有幫助,會經常回想自己當年,產生同理心去了解他們,算了!仔女行的路自然有他們人生經歷,現階段我們只能對自己好一點才能有體力繼續打長久戰,加油!
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

用戶要求終止服務

進進媽 發表於 14-5-6 10:36
Zen:看到你多次傷心的發表,其實我想講,我當年也是你女兒的角色,和朋友出街到半夜,甚至通宵,當年父母在 ...
進進媽:

多謝安慰!

大宅

我都係呀, 當年玩通頂,唔聽電話唔返去訓...
所以我宜家教女係, 我會信任佢, 同埋我會調轉角色黎做下, 我一早出街, 唔聽電話(扮聽唔到), 好夜都未返..到返到屋企,佢會好驚問我去咗邊, 做乜唔聽電話, WORRY我有事....擔心人同唔好令人擔心既責任心, 都真係要細細個開始培養

大宅

其實不是什麼背棄,別放得那麼大。

放心,很多青少年都有反叛期。我跟我爸當年每天都鬧得很火,他氣得拿刀,我差點自殺。現在,我最錫係佢,最緊張係佢。

唔好迫佢咁緊,你做到畀多啲自由佢,佢反而覺得你錫佢。

伯爵府

回覆 anthonylam704 的帖子

ZEN, 這一陣子也有留意你的 post, 知道你為女兒的事很煩惱, 我也是呀, you are not alone.

我仔雖然有聽電話, 但我講多 2 句, 佢都 cup 我線.
我唯有 whatsapp 佢, 話好擔心佢, 見到佢面, 先可以安心..
不理佢看到不看到, 我只盡量表達了我的感受..

我明白真係好辛苦, 不過點都好, 日子都要過,
希望有日佢地明白媽媽的苦心.

用戶要求終止服務

各位媽媽:

多謝安慰!

係我放唔低, 當佢夜夜未返兼失去聯絡, 我無法安睡, 愈等愈沮喪,心情愈差. 雖然次次佢都安全回歸.

我知咁落去係唔正常, 但真係諗唔到辦法點渡過漫漫長夜.

禁止訪問

用戶要求終止服務

萬榮太太 發表於 14-5-8 08:44
我尋晚都喊左半個鐘,因為個女中二,在學校好出名,但唔係因為成績好,而係出名攪事,在朋友眼中,佢好乖,但其實 ...
佢做乜咁大膽呀,佢係咪係學校無乜朋友,所以想吸引老師關注?

禁止訪問

大宅

比老師罰出門口仲要撞老師, 佢d朋友都係一樣咁做?佢想再威d, 再出名d?
下次可能再激d喎~~~冇得上堂聽書, 讀書麻麻?
想引全校既人注意?定係想引老師注意?學校好悶? 有冇其他問題呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Zen 發表於 14-5-6 03:15
女兒拒接電話好傷心。莫視對我的承諾好難受。我為家人,家人卻背棄我好難過。天大地大卻無路可逃好可憐。:c ...
我諗去到呢個地步父母都無可能再唔放開D ,明白妳真係好激氣、好痛心同難受,但有時無可避免孩子要經歷過才會成長,囡囡還願意返學嗎 ? S幾 ? 如果佢仍肯學,同佢講父母希望佢無論如何都讀至 S6 , 或者如果佢真的完全無心向學,嘗試同佢頃找門專門去學,或者睇睇中專文憑之類,盡量 Keep 住呢d 低線 ,唔好比佢セ都唔做。至於去夜街問題,去到呢個地步應該已經控制唔倒佢,既然係咁不如同佢講可以比自由佢,同佢講唔好攪大肚、唔好吸毒,有咩事可以返番同父母頃,無論發生咩事家門都為佢而開,只要佢打個電話比妳報平安就可以了。雖然明白父母極無耐,但如果妳越硬碰大家關係只會更差,令佢越走越遠,我相信妳囡囡是明白的,只係呢一刻未開竅,要接受女兒已經大個啦,妳自己都要嘗試把 focus 轉移,唔好再重點放晒響囡囡身上,要對自己好d ,只要仍和囡囡保持溝通,相信囡囡一定會明白架。
最近我經常聽 “小草” 呢隻歌,歌詞好有共鳴 . 退後一步、 放開d , 雨後一定會晴天 ,加油 !
送給妳及各位爸爸媽媽

“小草”

越問越是聽不到 默默念著我不懂 像命令為何照做
每次我亂了方寸 如預告 你縱說聽你該早
望著路上那小草 在大樹護蔭多好 未及葉落已長高
似風吹柳葉迎風飛舞 迷路你靜望如人生命數
多討厭 我亦也是最好
多可愛 你願有幸看到
這心情你從來都不懂傾訴 誰像你永贈無言的懷抱
不講理 也像似為我好
只懂說 我未領會太早
唯獨你永是對的厭人忠告 
好比得分總不夠高 要怎樣討好
越問越是聽不到 默默念著我不懂 像命令為何照做
每次我亂了方寸 如預告 迷路你靜望如人生命數
多討厭 我亦也是最好
多可愛 你願有幸看到
這心情你從來都不懂傾訴 誰像你永贈無言的懷抱
不多說 暗地裡為我好
給擁抱 要是我又跌倒
回贈你這白髮怎算是好報 
今天終長得比你高 已不像小草

複式洋房

引用:女兒拒接電話好傷心。莫視對我的承諾好難受

原帖由 Zen 於 14-05-06 發表
女兒拒接電話好傷心。莫視對我的承諾好難受。我為家人,家人卻背棄我好難過。天大地大卻無路可逃好可憐。:c ...
其實好想了解下你阿女小學時係點嘅,係唔係一下子變成禁?

用戶要求終止服務

萬榮太太 發表於 14-5-8 12:15
佢好多朋友,但我覺得佢引人注意多......
其他方面表現如何?

用戶要求終止服務

洋蔥頭媽咪 發表於 14-5-8 12:53
我諗去到呢個地步父母都無可能再唔放開D ,明白妳真係好激氣、好痛心同難受,但有時無可避免孩子要經歷過才 ...
中三,仍肯返學,只是一去街便好像斷線的風箏,不會主動報平安,打電話俾佢一係唔聽,一係飛去留言. whatsapp要等佢覆,話返緊,但可能係幾個鐘後既事.佢曾話要讀VTC,但現在又不想了,想繼續傳統中學. 佢無諗過唔讀大學,只是離DSE太遠了,無乜感覺.升唔升到班都係唔著緊,到時先算. 所有叮嚀及後果都講過無數次,但佢以為自己有能力控制大局,覺得我既擔心係多餘.

唉, 真係好無奈, 佢永遠話佢唔係我,所以唔明我感受,唔知我有乜好傷心,好難過.

用戶要求終止服務

Zywx 發表於 14-5-8 13:19
其實好想了解下你阿女小學時係點嘅,係唔係一下子變成禁?
小學正常學生,小五開始讀書心散,但仍保持中間位. 中二識了班無心向學,日玩夜玩既朋友,開始變質.

禁止訪問

伯爵府

回覆 萬榮太太 的帖子

我都好鍾意小草呢首歌.還記得去年看 心路 GPS, 見司棋姐俾 2 姐弟激到哭,
我在電視機前陪佢一齊哭.
俾仔女激的痛, 真係當事人先感受到

希望各位的仔仔女女有日, 好似歌詞咁,

了解到父母的愛永遠在等他們.

ZEN, 你女女出晚上出街, 你知不知是同那些人一齊 ?
是同學, 還是街外識 ?
如果是同學, 可以請學校的訓導主任幫手嗎 ?
請佢勸諫下同校的學生.

伯爵府

回覆 asa2012 的帖子

萬榮太太
我想, 你最好趁這2日同老師和社工溝通一下.
因為復課後, 你女女其實要面對很大的壓力,
被同學問為何沒有上學, 被同學笑被罰停課等,
請老師們在罰的同時, 都要做下輔導的工作.
要知道青春期的少女最敏感, 最在乎別人的看法.

萬一, 我怕, 女女覺得回校更煩,
又要被人笑, 又怕再被人罰,
索性連學的不返, 不用煩...
咁就大件事, 缺課係最最最難搞.

別放棄, 心煩就上來呻2句, 互相扶持.

用戶要求終止服務

asa2012 發表於 14-5-8 16:18
回覆 萬榮太太 的帖子

我都好鍾意小草呢首歌.還記得去年看 心路 GPS, 見司棋姐俾 2 姐弟激到哭,
是街外識的朋友,只知一兩人,但其實最終與誰一起就不得而知。

首頁

尾頁

跳至