夫婦情感

跳至

首頁
12345...29

尾頁

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我有個女同學碩士畢業後, 話要進修教育文憑而唔夠錢交學費, 同我借兩萬。。。。 我攞p loan幫佢, 點知我老婆好似發現咗, 今日問我有無借錢俾人, 咁我唯有認啦。。。。 點知老婆夜晚就whatsapp全世話取消個註冊, 叫朋友唔好來。。。。 返到屋企, 原來佢仲搵緊深圳嘅醫院做墮胎手術。。。。個BB已經23週, 我唔想佢咁做。。。。 我可以點算。 我覺得幫人無錯, 但佢真係嬲得好緊要, 點算!
-補充。。。。
其實, 註冊結婚, 係我老婆要求嘅, 而家仲有唔夠十日, 佢先話唔結 。。。
我覺得扼殺一個生命好殘忍, 我唔想佢去落咗個BB.... 我知佢陀得好辛苦, 而且家仲攪到隻左眼有黑影。我都答應過, 會等BB出世後, 全力支持佢醫眼。我自問已經好o錫佢。 但佢今晚就話我, 唔為個女著想, 話我無當個女係人, 話我淨係當個女同學係人。。。勁野蠻。

-再補充@ 09:51
我係有16k現金, 10k股票。 我同個女同學講咗,手上嘅要留俾老婆同BB。 我話可以幫佢借p loan, 利息要我同學負責番。 我同學都答應負責所有charge, 我才答應借出去, 我計過, 就算佢唔還, 我都只係12× 1700去還錢, 我應付到。 我唔係隨便借錢俾人 > 以上係我向老婆解釋嘅msg, 但佢睇完反而更加唔回應我。。。。

- 24/8
尋日我老婆打電話叫我去攞BB車, 我想同佢講多幾句.... 點知, 佢話俾15分鐘啦, 唔想講咁耐, 大部分對話時間都只係聽到佢喊住咁質問我知唔知養個BB要幾多錢一個月? 佢問我: 如果BB出世有病, 問我會唔會想BB立即有錢醫, 抑或在公立醫院等? 點知我o既答案只係無止境咁俾佢話我唔係人...
我唔知佢究竟想點對個BB, 佢要我計劃好以後每個月, 我自己一個揍個女o既所有開支同時間分配, 又話俾我聽佢無再食aspirin, 佢話我個plan可以影響佢個決定, 我又忍唔住鬧咗佢一句, 話佢威脅我... 點知又俾佢重提舊事鬧我一餐就收咗線. Msg問佢, 係唔係以後要我獨力養個女, 佢就只係反問我: 唔通佢又唔係要獨力養個女咩? 我好想佢返來我身邊, 但如果要我問個女同學立即攞番D錢, 我真係做唔出. 我好清楚我老婆只係鬥氣, 佢向來都唔同我計較錢. 我講任何承諾佢都唔聽, 佢話現在只有個目標就係醫自己抑或要個女....佢話要個女, 佢都估自己生完都會走, 佢話唔想面對個女怨佢, 情願個女攞住佢D產同保險金去長大... 我聽到之後好難過, 但亦好嬲佢呢D威脅我o既說話!

別墅

回覆:老婆因為我借錢幫個女同學, 嬲到取消同我註冊。

為個另女人講大話呃老婆……梗係嬲!

子爵府

回覆:DDMMYY2015 的帖子

點都好,去認錯,求原諒喇

大宅

你係借p loan幫人交學費,即係話你根本無能力借兩萬比人,仲要幫人揹條數,點解你同學唔自己借?佢無屋企人無其他朋友架咩?一定要你借比佢?!!比我係你女朋友都嬲到震啦!!

la_source    發表於 15-10-5 16:16
jaiii    發表於 15-10-3 17:28
ricexbb    發表於 15-9-30 17:56
MRS@XXX    發表於 15-9-28 03:02
pc2012    發表於 15-9-1 05:30
girls27    發表於 15-8-31 18:30
jannylaw0926    發表於 15-8-26 14:54
alohausagi    發表於 15-8-25 17:05
chuballball    發表於 15-8-25 12:35
跳跳虎2015    發表於 15-8-24 16:25
Jolin_Yuen    發表於 15-8-24 15:29
Sandyestelle    發表於 15-8-23 15:01
IDS    發表於 15-8-23 14:25
一之蘭太太    發表於 15-8-23 06:53
Makeupforever    發表於 15-8-23 00:39
maggie017f    發表於 15-8-22 21:16
littlesun    發表於 15-8-22 21:15
小可愛11    發表於 15-8-22 14:04
333s    發表於 15-8-22 07:56

大宅

Bianca66 發表於 15-8-22 02:07
為個另女人講大話呃老婆……梗係嬲!
我幫個同學啫, 但我老婆問我男定女, 我答女同學, 佢就發晒火。。。 不斷話我唔為BB打算。 無奈。

大宅

KY34D 發表於 15-8-22 02:10
你係借p loan幫人交學費,即係話你根本無能力借兩萬比人,仲要幫人揹條數,點解你同學唔自己借?佢無屋企人 ...

個同學嘅爸媽剛去咗澳洲, 所以俾唔到錢佢交學費。 而佢係去外國讀, 所以佢在香港攞唔到銀行loan. 我只係幫下手啫, 佢答應五個月後還錢。我信得過我同學。 以前佢都有借有還。

男爵府

同樣的事,我遇過,不過我老公係借比男人,成十幾萬,又係p loan幫人,到現在那人無還,自己月月幫人還,bb我獨力養,如果我知的時候係未結婚,我一定唔嫁,你老婆好正常,有問題的係你,仲唔知自己有問題個下慘。bb出世用好多錢,現在你本身都無,仲問銀行借幫人,你覺得呢?

yusostupid    發表於 15-9-27 07:23
跳跳虎2015    發表於 15-8-24 16:39
Jolin_Yuen    發表於 15-8-24 15:30
CKMUMMY    發表於 15-8-24 02:10

大宅

唔係還唔還既問題
1.無能力,仲去幫人。
有老婆有小朋友,都咁不負責任,有頭家仲咁有義氣去咩條數上身?

2.唔尊重老婆。
借錢比人,唔係幾十,係自己都比唔出既數額,都應該同太太商量下先掛。 無不特只,仲自己走去借,瞞住太太。 呢個先係死罪,為佐個同學都瞞住老婆,點同你過人世?

比著我都唔嫁你啦
幫人係要先睇下自己有幾多能力,有錢都要同老婆商量,何況你無?

pc2012    發表於 15-9-1 05:32
Laamlaammami    發表於 15-8-28 17:16
chi-ying    發表於 15-8-27 03:15
chuballball    發表於 15-8-25 12:36
KaydenMama    發表於 15-8-24 16:57
跳跳虎2015    發表於 15-8-24 16:40
shmilu_kio    發表於 15-8-23 23:43
Kerokerokeropei    發表於 15-8-23 00:22
littlesun    發表於 15-8-22 21:49
Aprilacm    發表於 15-8-22 14:11
monlee313    發表於 15-8-22 10:35

大宅

man6285 發表於 15-8-22 02:24
同樣的事,我遇過,不過我老公係借比男人,成十幾萬,又係p loan幫人,到現在那人無還,自己月月幫人還,bb ...
咁佢都唔使計劃落個BB卦!! 12月才預產期, 我都仲有四個月去儲錢呀!

男爵府

個問題重心係你朋友唔讀唔會死,遲d讀又得。但係你女友和個b就唔等得,有錢都應該比老婆先啦,人家佗住你個b呀…
現在只可以求她原諒,將來有錢就比她keep,並以後以她為先囉

oscarwan    發表於 15-9-2 17:41
pc2012    發表於 15-9-1 05:32
跳跳虎2015    發表於 15-8-24 16:42
Kerokerokeropei    發表於 15-8-23 00:23

男爵府

DDMMYY2015 發表於 15-8-22 02:29
咁佢都唔使計劃落個BB卦!! 12月才預產期, 我都仲有四個月去儲錢呀!
請問你幾大?四個月可儲幾多?得罪講句,如果有本事儲錢咁叻就不會一兩萬都要問銀行借啦

peggypeggy820    發表於 15-8-26 15:31
跳跳虎2015    發表於 15-8-24 16:42
Jolin_Yuen    發表於 15-8-24 15:30
Sandyestelle    發表於 15-8-23 15:02
Kerokerokeropei    發表於 15-8-23 00:23
hhz    發表於 15-8-22 19:55
puni3577    發表於 15-8-22 16:28

男爵府

你冇能力, 要去借錢都要幫, 嗰個係你女同學,又唔係你家姐或阿妹,你自己又好快結婚,又好快做爸爸, 今次為個女同學都咁樣幫,下次屋企人有事,仲得了. 仲有喎,如果今次個同學係要多過五個月先還, 咁啲利息點算? 佢係外國,你點迫佢還?

alohausagi    發表於 15-8-25 17:08

翡翠宮

下,咁大反應??
不過你連兩萬都要p loan 又確係令人擔心

下次同佢講聲先,又吾洗比哂$佢keep, 講笑咩大家成年人

大宅

佢火遮眼啦
你咁不負責任既行為,可能佢都唔覺得你會負起養小朋友既責任
咁一個女仔,咩事要帶住個小朋友呢?好好玩咩?

不過你都係勸下佢,咁大個肚,仲要返大陸,好危險

大宅

man6285 發表於 15-8-22 02:30
個問題重心係你朋友唔讀唔會死,遲d讀又得。但係你女友和個b就唔等得,有錢都應該比老婆先啦,人家佗住你個 ...
我唔幫個同學, 佢就開唔到學ga la....
我老婆搵多我成萬幾蚊人工, 我覺得佢唔係在乎錢, 佢不斷話個女同學呃我, 唉, 我點解釋都會被反問番好多問題。。。。 其實,使唔使咁小氣。 我有同佢講埋, 我之前都有借錢俾個男同學, 但唔見佢出聲話個男同學呃我!!

男爵府

DDMMYY2015 發表於 15-8-22 02:17
個同學嘅爸媽剛去咗澳洲, 所以俾唔到錢佢交學費。 而佢係去外國讀, 所以佢在香港攞唔到銀行loan. 我只係 ...
佢父母去左澳洲, 但係唔會五個月先返香港掛? 如果佢地去住咁耐,即係喺澳洲有戶口或屋企人喺嗰邊。用 Western Union send 錢好方便㗎喎

大宅

mini1204 發表於 15-8-22 02:36
下,咁大反應??
不過你連兩萬都要p loan 又確係令人擔心
同意, 我覺得佢反過敏! 佢今晚有要求我以後出糧要俾晒佢, 我有答應。 但佢仍然要取消註冊同落個B.

大宅

clippy 發表於 15-8-22 02:38
佢火遮眼啦
你咁不負責任既行為,可能佢都唔覺得你會負起養小朋友既責任
咁一個女仔,咩事要帶住個小朋友呢 ...
我都擔心佢, 我星期六要返工, 我好驚佢會走咗上去。 我已經成晚氹緊佢,但佢都唔睬我。

大宅

SweetPanda 發表於 15-8-22 02:41
佢父母去左澳洲, 但係唔會五個月先返香港掛? 如果佢地去住咁耐,即係喺澳洲有戶口或屋企人喺嗰邊。用 West ...
同學個父母去攪移民, 所以遲些回港, 我識咗我同學十幾年, 我信佢。

子爵府

畀面勳章

梗係唔嫁你啦,準備結婚兼bb就出世。兩萬都要借,你女同學無錢交學費,開唔到學咪唔好讀囉,你未來老婆人工每月多你一萬,唔通要預自己養b咩,你可以用4個月儲錢儲到好多?走去借錢借俾人,咁都做得出重要覺得無問題,依樣先得人驚

eggcarol    發表於 15-8-26 01:46
forum_user9    發表於 15-8-25 16:37
Jolin_Yuen    發表於 15-8-24 15:31
shmilu_kio    發表於 15-8-23 23:45

首頁
12345...29

尾頁

跳至