親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

新年流流長,初4同初5仲要唔扣假咁連放10日
所以請屋企人去轉日本,原先想去北海道或大阪東京,但因實在太貴,所以平遊沖繩!
我地未去過日本,同行一個長輩,腳唔係太好,唔想佢跟住我地亂行亂撞所以跟團

DAY1: 香港飛去沖繩>金槍魚解體 Show>沖繩最大型之購物城 AeonMall
DAY2: 電影「戀戰沖繩」之拍攝場地「萬座毛」>海洋博水族館(包入場)、黑潮之海、觀賞鯨鯊及鬼蝠魟、海豚 Show >眺望珊瑚七色海>名護菠蘿園(包乘坐菠蘿遊覽車及試食沖繩菠蘿食品)
DAY3: 世界遺產「首里城」>守禮門>沖繩文化王國村(玉泉鐘乳洞、太鼓表演)>國際通購物大道(自由閒逛:牧志市場、全新開幕 Hapinaha 商場等)>Ryubo 百貨店
DAY4: 全日自由活動
DAY5: 琉球八大神社之一「波之上神宮」>半潛水觀光船(取消)>沖繩飛番香港

HK去沖繩只係要2.5小時,我覺得同去台灣差唔多,只係機票貴D..消費又高好多咁,但如果短途TRIP玩2-3日沖繩都算係一個好選擇?

Day 1

跟團6點前要到機場7點幾定8點機,飛到沖繩大約10點半,去到果邊機場都幾細,而且都比較小人,拎行李同過關用左差不多45-60分鐘,離開沖繩機場後,導遊就帶我地去左附近碼頭食金金槍魚

成條黎望望先

專業切割員切緊

專業切割員切緊

咁都幾新鮮,每一免費享有一份(圖中一人份量)
由於我腸胃不適我只試左自己果份既一塊同細佬果份一塊
我果份: 鮮甜,軟林林,成PAT野咁;
細佬果份:
鮮甜,爽口
應該係不同部份不同口感掛
食落有小小似吞拿魚(我見識小,唔知係咪同一樣野黎呢?)

另外可以買佢現成既刺身,望落都係新鮮的...

男爵府

續Day1 (因一個post出唔哂咁多圖)

1點左右,咁我地個團不包1ST DAY,睇完金創魚後去左沖繩最大型之購物城 Aeon Mall,
原來果度已經算係沖繩入面最大既商場之一

我地既心態係第一日唔想買野,所以打算淨睇唔買

原來錯過左沖繩最大型之購物城 Aeon Mall呢一站,之後都去唔番咁多野睇既地方

Nike買鞋,平香港$200-$600都有,但我會寧願比貴d香港買都唔想浪費左個gip既位(限量版另計)

我地想食日本既鰻魚飯,但係mall內的店舖搵唔到,所以去food court食
3個人食左2個餐only(因為留肚食其他野丫嗎),第1個餐就係食定食
咁個定食都平平地,炸得幾好既但我麻麻地食天婦羅
第2個餐,鋸扒
我地驚太多食得太飽試唔到其他小食,所以叫左200g咋(好後悔)
救命啊個扒勁juice

myimage.jpg 點解我叫200g咁蠢
睇落好生,但食落無血腥味果d
如果你地溝通度可以叫佢整耐d既
我平時食好生既肉所以接受到...

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

續Day1 沖繩最大型之購物城 AeonMall +Sun Marina Hotel

推薦右上角果舊
好好味,同特別,晚上宵夜食果陣仲有小小脆
其他就同mister dount一樣了

酒店相 我地住沖繩郊外果邊既Sun Marina Hotel
三人房都好大,有露台,出面個照無得輸(不過落雨...)
同埋冬天,去唔到玩水 (終於知點解新春都咁平喇)

男爵府

續Day1 Sun Marina Hotel晚上包左酒店內餐廳定食

食飽,行下酒店內既1-2間小店,有小食,有手信

Day1已完了

男爵府

Day2 萬座毛+菠蘿園

8點半落去食個自助早餐野飲多,野食小,但味道ok

食飽,一家人行左去出面個海灘散步
聽聞6月後係可以係度曬太陽+游水
我地出左去3分鐘就走左了,因為太寒太大風頂唔順

然後day2第一站就係去電影「戀戰沖繩」之拍攝場地「萬座毛」
聽講王菲係度拍過戲,我就未睇過

有d石,有海有草

之後去左呢個名護菠蘿園(包乘坐菠蘿遊覽車及試食沖繩菠蘿食品)

應該幾岩小朋友去,有得玩車車遊內園又有得食
入度去都好多試食同試飲
可以試清楚先買自己最鍾意既番去

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:2016新春沖繩之旅 (多圖+更新中)

秘書妹妹    發表於 16-3-16 18:53
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

男爵府

Day2 名護菠蘿園+海洋博水族館

係有架車車你係內園遊下
走果陣仲送左個雪芭比我地食,呢個真係正bor
但太涷食唔哂,比左細佬

午餐包左我地去琉球料理,唔車我地入黎都幾肯定唔會食到
因為四圍都無野的........
而且都幾唔岩口味..無味,d配料都好怪...

去到海洋博水族館,個天幾陰
可以摸,但唔好拎起
我家長輩撩魚中

男爵府

續Day2 海洋博水族館

好好既親子活動
有好多不同類既生物
鯨鯊及鬼蝠魟、海豚 Show
海豚show我地唔係幾好,但有睇,好過op小小嫁
鬼馬又餵食,如果我細個睇到應該會好開心
有大龜龜(我最愛)

包左我地晚餐

男爵府

續Day2 晚餐
團包我地day2晚餐係上樓食既
呢個係咪雜菜煲黎嫁??我地3個勁愛食菜,但都食唔哂佢d菜,望落好小
食極都唔完
每人一份炸雞
佢整得好食過我上次去韓國果個出名雞雞

呢個係自費加的,係車上導遊介紹,經佢落單有佣分果d
多謝港幣$320 (你無睇錯係港幣)
食d咁既又爛又梅既蝦?好嬲囉
呢個正常既,(但dondon屋果個好食過佢囉已經)
呢個

男爵府

續Day2 大部分人都問既Mercure Okinawa Naha

唔記得同大家講
只係包我地住一晚靚郊區酒店咋
第2-5日都係住係見好多post都有人問既Mercure
對比起第一晚間marina當然細好多,但都整潔,舒適的
行5分鐘已到(我地香港稱之謂)MTR
好方便啊
MTR行車路線
首尾班車,好準時下..

呢部機,意想不到的好味,雪糕筒又平又正

男爵府

Day3 世界遺產「首里城」>守禮門
住Mercure,行去mtr近,返方向行去一個24小時既aeon超市一樣近
都好大,算多野睇+買

世界遺產「首里城」>守禮門
我地麻麻地睇景..所以唔破壞你地興致,睇相吧..

午餐包我地食黑雞料理
以下呢個係我地自費加既,加左入面一塊only
多謝港幣$490 都係果句(你無睇錯係港幣)
呢個都係自費加的,係車上導遊介紹,經佢落單有佣分果d
係上次加果d又梅又爛既蝦一次過落單,只係分開餐上
好食既唔緊要...但..................
黑雞料理有小小似好味版既吉野家,唔錯啦
整完其實ok既,但$490hk............
第一日係food court食果個就好味好多....
呢個口感唔un,亦唔juice
hello蟹蟹,,我鍾意龜龜同蟹
就係係呢間食黑雞料理,唔錯~~

男爵府

續Day3 沖繩文化王國村(玉泉鐘乳洞、太鼓表演)

都係唔阻你地睇圖....
入場卷
裡面都要行一段時段,出熱氣咁既feel
園外景
myimage.jpg 呢個有小小似其他jm介紹誠品整杯果個

男爵府

續Day3 國際通購物大道(自由閒逛:牧志市場)

晚上就帶我地去國際通,行左個半鍾(行唔完成條街)
就夠鐘dinner,包左我地去呢間旅遊書有介紹的Bamhohe

食完8點自行離隊無跟番hotel
行多陣,d野已經開始關門了
日本沖繩既店舖真係好早山丫...

Day3已完

男爵府

續Day3 吉野家24小時宵夜

Mercure行去aeon supermarket果段路仲有間24小時既吉野家嫁
我地晚上12點太餓了去左宵夜
今日行國際通既戰利品

Day3真係完喇!!

男爵府

Day4 自由行之通堂

通堂幾好食bor
今日去左小6只呢個站
為左行aeon mall(比起第一日果個大但無咩野睇)同埋食旅遊書有介紹既通堂
omg我地替玉以為係一樣送...........點知...

男爵府

續Day4 行沖繩最大outlet
aeon mall,同第一晚果d係咪好大分別呢...

行到累,食下日本既蛋包飯.....
點知...........中哂伏
我地係food court3個人食一個都你推我讓先食完,,,
果陣無咩人所以慢慢坐..plan下去邊
日本都唔係賣得好平咋啵..香港好似仲平過佢,,,,
香港勁平果d真定假.........................................?

Mercure格黎仲有呢間任燒任飲食嫁..3000yen
我地番左酒店放低野先再打的去outlet路過的
青棵蘋果汁..甜壞我了

男爵府

續Day4 沖繩最大outlet
大約4點左右去到,無影相丫,行到7點,
7點幾已經唔比人入...
8點見到d鋪已經關哂門
地方好大,好多名牌子手袋/運動野/潮流服飾/煮食爐具/brabra等等
但真係一樣都睇唔岩,名牌手袋係平左,但運動品牌果d我又唔太覺睇上眼既係平左
只有細佬買左d褸,長輩想買鞋都無咩收獲

行完時,入面有d小食檔攤
我地揀左食小丸子..都係香港好味d

自由行一日完,我家長輩同我地2個後生已腳斷了
原先想去食牛角放題,好似約2900yen/1人
但諗諗下我地太細食...所以呢無去到,,腳又累
人生路不熟,去邊食好?
又番去酒店格黎食吉野家
原來有中文嫁..琴日我地亂叫
我個餐,,,,佢既牛係燒出黎既味,好香口,唔太同香港
但個3文魚就普通
細佬個餐,個邊爐打打下會熄嫁
我+左兩個生蛋都未食到....就無火啦(會自動熄火)

我係酒店呢2日都係用呢部機吹乾我地一家人的衫
訓教時開第二朝乾哂

Day4 都完了...

男爵府

回覆樓主:

呢個係插番#3既帖,因為我原先個#3 upload錯相,麻煩左版主幫我閉屏,所以寧寧舍舍係度插番個Day1
續Day1沖繩最大型之購物城 AeonMall

帶小朋友黎呢度,,,,,唔洗走,可以玩一日可惜我家長輩無興趣,只行左一圈已離開此大樂園

我地協議左每日影2部貼紙相機,由於第一日出發前夕我地總動員出席完活動,十分累所以大家都話第2-5日先影,點知除左呢度就搵唔番其他地方可以影了,真係..........好平啊比起香港400yen圍番hk$28左右影到了

我家一老行到口渴,買杯鮮榨汁先
呢杯野差不多hk$40,好貴,又勁細杯,但睇住佢係我地面前鮮榨無tim加,唔緊要啦!!~甜
都係果句鮮榨無tim加,都咁甜

走前買個小食,上車或番酒店食
有小小似台灣既mister dount

男爵府

Day5 琉球八大神社之一「波之上神宮」

我唔識欣賞,所以唔多講..去相..
入面有得買符比朋友做手信
d符幾靚同我意
但我就唔敢亂買符比朋友,驚佢地唔鍾意啦
個宮後面有人造灘,都靚

呢隻都係導遊係車度介紹買,佢有佣分果d
我地買番hk, 多謝港幣$1250
但呢個比得好開心,因為真係新鮮同好味丫嗎

我既行程分享完畢,多謝收睇

首頁

尾頁

跳至