懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀囡),最近接返大埔住, 因為開始讀N班.
我媽曾經話湊b好辛苦, 喑示叫我唔好再生, 但我又想生多個陪呀囡, 剛剛check到bingo,5/2018預產期, 現在猶豫緊到底應不應該放棄現在工作全職湊(呢份admin做了6年, 人工17-18K左右,工作時間穩定, 但交通來回1.5hr一程),
老公叫我自己決定, 全職湊, 佢話會比家用我, 但佢是做sales,收入不穩定,每月30k左右, 如果我唔做野, 又怕手頭緊, 如果請工人又怕請得個唔好既.....所以想問大家意見, 我怕做錯決定!!
謝謝你們睇晒我的文章!! thanks!!

別墅

30k 如果要供樓1家4口就真係好勉強 我會選擇繼續做野

大宅

June1014 發表於 17-9-26 14:23
剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

可以試左請工人先,如果好彩未唔使麻囉,最後請吾到啱心水先做ftm
你問得即係未捨得全身而退,可能到生完你又吾捨得比人地湊,宜家慢慢享受埋個產假先

別墅

Anpanmansuper 發表於 17-9-26 15:09
30k 如果要供樓1家4口就真係好勉強 我會選擇繼續做野

層樓已供完, 淨交管理費咯, 我無收入就無依家甘自由, 唔可以再想買咩食咩都自己話事甘咯...

大宅

回覆樓主

你有冇信心兩三年後可以搵番而家呢份人工?我覺得湊bb自己湊好d, 工人湊始終唔放心,湊到細b入n班再搵番工我覺得咁就最好!

別墅

CurryFish 發表於 17-9-26 16:17
你有冇信心兩三年後可以搵番而家呢份人工?我覺得湊bb自己湊好d, 工人湊始終唔放心,湊到細b入n班再搵番工 ...

我都覺呀, 自己湊放心 d!
除非工人是有朋友介紹

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我生左第二胎,現在放產假,老公都要求我復工就辭職湊女,阿大暫時6299湊
到時湊阿女,同跟大仔功課,現在佢k2
起碼都要湊3年,係無咩自由,老公收入二萬幾,不用供樓,但要俾長老家用,都有少少積蓄做預備
無計啦
係自己同老公講想生多個,佢就講明要我取捨,放棄工作湊細

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

我放棄哂,湊我孖b

大宅

回覆樓主

我選擇左自己揍幾年

珍珠宮

回覆樓主

每個人既體會都唔同,關鍵睇你自己取捨。我係寧願請工人都要自己出去做嘢。

大宅

剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

有冇諗過搬近少少工作地點?

別墅

June1014 發表於 17-9-26 15:26
層樓已供完, 淨交管理費咯, 我無收入就無依家甘自由, 唔可以再想買咩食咩都自己話事甘咯...
...

真係好睇個人取捨...我因為覺得小朋友頭3年好緊要,唔想miss左/假手於人,而選擇做FTM,當然要老公經濟support同放棄自己份人工同時間.....

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我都放棄左做了十年多的工,因為覺得第時自己返緊工一定會掛住阿B專心唔到,所以寧願放棄了

大宅

回覆樓主:

講真 如果 搵2萬蚊以內 ,我都一定會辭職湊小朋友, 工人 + 長老湊小朋友個成本, 同犧牲自己湊嘅時間, 我寧願慳啲駛都自己湊番兩個。

子爵府

回覆樓主:

全職湊小朋友辛苦過返工,但我認為生養教育係為人父母責任,幾辛苦我都願意,加上個人認為湊小朋友唔係有個人照顧到小朋友既衣食、瞓覺同梳洗就得,我認為亦包括建立良好既飲食、作息、生活習慣、培養學習興趣、待人接物......所以未有bb已經決心要做ftm

當然做ftm一定要經濟許可同有老公100%支持

大宅

June1014 發表於 17-9-26 15:26
...

唔使供樓,其實已無左一個好大既負擔,如果係既,我贊成你可全職湊,因為bb 頭三歲成長太重要。 同自己講最少捱兩年。 到兩年後返返出來做都唔遲。可能到時你搵part time 已ok

複式洋房

回覆樓主

其實我都煩惱緊!!不過我就無樓主搵得咁多錢,我同老公都後生,搵既錢唔多,雖然生完bb,自己媽咪肯幫手湊,但始終唔想太麻煩佢,同我想餵人奶,好怕一返工,有壓力、又埋唔到身唔夠奶水,但辭左份工又怕開支唔夠。有諗過生完好返,搵份part time返下,我諗part time錢+自己湊,其實都會慳返?

大宅

Del

別墅

b@by 發表於 17-9-26 23:37
我同你一樣有個仔岩岩返n班,又岩岩有左預產出年5月。
而家又諗緊出年好唔好自己湊返。
我就係諗住搬近d工 ...

我們的處境都很類似, 但你搬近d, 都是沒有人湊new born喎

首頁

尾頁

跳至