美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

由於已經踏入中女歲數唔想再揸粉紅色嘅color
Coral or蜜桃色通通都買過,亦都付出左唔少銀両左試右試,但揸出黎唔係令膚色黑左就係顯黃(自己膚色用0c20)
而且夏天就到,想揾d揸出來顯白通透嘅cheek color

求各化妝達人and胭脂控JM出手

大宅

橙色同蜜桃色冇記錯應該係適合偏黑/健康膚色既,
試下珊瑚色/玫瑰色/豆沙紅色效果會自然D

伯爵府

大宅

反而最近唔搽胭脂, 但唇膏紅D 個人就精神D, 又無咁老

伯爵府

回覆 beautymellee 的帖子

我平時唇膏多數揸粉nude色,如果唔用cheek會好無血色

伯爵府

大臭臭 發表於 18-4-2 00:27
Coral or蜜桃色通通都買過,亦都付出左唔少銀両左試右試,但 ...

hourglass "diffused heat" 同rmk 有隻單色好似13號色。望落係橙色手 兩隻上面都係靚既coral 色

btw. 個妝化成點?底妝黃黃黑黑既搽咩色都唔會有白裡透紅既感覺

伯爵府

回覆 mimorjai 的帖子

謝謝分享。。。去先

禁止訪問

伯爵府

回覆 wonderw 的帖子

多謝你的意見!自己膚色算偏白,但面頰红底,所以我揀粉底一般選yellow tone最白,唔會選pink tone。(真係唔知岩唔岩)
另外,厎妝方面我好少用Cushion或珠光嘅fountain,怕自己用左會更顯毛孔

禁止訪問

男爵府

大臭臭 發表於 18-4-2 00:27
Coral or蜜桃色通通都買過,亦都付出左唔少銀両左試右試,但 ...

我剛買了粉紫色胭脂, 我睇台灣女人我最大既化妝師教的! 我都試過好多peach&橙色 但效果同你ㄧ様!!
我試左粉紫色, 依家係大愛每天都用, 效果有提亮顯白, 仲要年軽左

伯爵府

wonderw 發表於 18-4-4 00:51
回覆 大臭臭 的帖子

如果你偏白,唔係應該比返少少血色佢,試下pink time, 你可以去買化妝品店試下邊個ton ...
其實最初化妝時我係買PINK TONE架!但因膚底臉紅(皮膚較薄),BA教我話如果用PINK會愈顯臉上嘅紅,要揀yellow tone turn down返d紅,再加上要match返條頸嘅顏色,所以之後我就一路用Yellow作為指標

伯爵府

回覆 aset 的帖子

粉紫(如我中女)揸會否好girly?其實我追求嘅係揸上臉顯白同氣色好可唔可以介紹一下你用咩Band嘅粉紫?

大宅

大臭臭 發表於 18-4-4 16:49
其實最初化妝時我係買PINK TONE架!但因膚底臉紅(皮膚較薄),BA教我話如果用PINK會愈顯臉上嘅紅,要揀yellow ...

塊面紅既話唔係應該用綠色base?

禁止訪問

伯爵府

回覆 sweetpig_98 的帖子

Nars好耐之前買過Luster,佢隻色係偏杏脯有shimmer嘅色,似shading,通常我會從耳邊打斜掃,但上臉又係黑左。反而佢最出名嘅organism我就有相類似嘅顏色,反而deepthroat我都心思思(但又驚又買錯)

伯爵府

回覆 vdici 的帖子

我只用控油or補濕base,基本上左底妝都可以遮到紅,無再揸咁多野上臉

男爵府

大臭臭 發表於 18-4-4 16:55
回覆 aset 的帖子

粉紫(如我中女)揸會否好girly?其實我追求嘅係揸上臉顯白同氣色好可唔可以介紹一 ...

粉紫好自然架, 我用NARS粉紫色, 你去試下先, 記住試淺色嗰隻粉紫!

男爵府

大臭臭 發表於 18-4-4 16:55
回覆 aset 的帖子

粉紫(如我中女)揸會否好girly?其實我追求嘅係揸上臉顯白同氣色好可唔可以介紹一 ...

粉紫就係顯白有氣色, 好清! 唔會girly, 又唔跨張, 我好怕有ㄧ撻顔色係面

水晶宮

大臭臭 發表於 18-4-4 20:14
回覆 sweetpig_98 的帖子

Nars好耐之前買過Luster,佢隻色係偏杏脯有shimmer嘅色,似shading,通常我會從 ...
聽你講,NARS Deepthroat 應該啱喎。不如你去試咗先啦。請BA幫你試上面,唔好即刻買,行出街望下先。Deepthroat peach 中帶粉紅, 比 Orgasm 顯白。

首頁

尾頁

跳至