自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨日奶奶第一次帶仔仔(4歲)同奶奶朋友外出飲茶,仔仔番到黎屋企話比我知個姨姨比糖佢食,佢話唔要啦多謝,然後嫲嫲話叫佢袋住,唔好冇禮貌,仔仔唔開心嫲嫲話佢冇禮貌,佢唔知點解,所以番來話我知,之後我whatsapp奶奶話比奶奶知我仔放左系心,想知點解話佢冇禮貌呀?(我都想知)之後我奶奶話人地比就袋住,鍾唔鍾意一件事,唔好失手勢,我話番比奶奶知係我教仔仔人地野佢唔好要,我奶奶話咁樣係冇禮貌,想問大家會教小朋友唔好亂要人啲野,還是無論如何都收,唔拒絕人地一番好意?

珍珠宮

回覆樓主:

可以試下解釋比囝囝聽,佢並非真的唔禮貌,只係嫲嫲覺得拒絕別人的好意,會令對方唔開心,嫲嫲只係關心別人的感受,並無怪責你。
希望咁樣令你囝囝唔好記在心上,亦唔好對嫲嫲唔高興。
但用何標準教小朋友,做媽媽當然可以決定,我自己都教我小朋友講多謝晒你!我唔要啦!呢類說話。

子爵府

回覆樓主

我會自行教育小朋友,唔會專登去搵奶奶討個明白,盞自己無趣,大家都無意思

水晶宮

回覆樓主:

呢d真係睇情况。如果係長輩盛意拳拳,咁一味拒絕係有d不近人情。不過你個仔咁細,呢d人情世故無咁快識啦 ,識就嚇親人。

另一方面,你仔的行為點都唔叫無禮貌。你同個仔解释番就得。99既嘢無謂同佢查根究底。

水晶宮

回覆樓主:

我教女係你奶奶咁,我女照收,但會先望一望我,我多數都ok,收左先叫佢袋住,講多謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我會自己同仔解釋,唔會同99講咁多!

侯爵府

回覆樓主:

古老禮法說:

長者賜,不敢辭。 

你譬如平素見到的長者,他年紀比我們大,也沒什麼關係,只要是熟人,或是我們的長輩,賜的東西不可辭。長者賜,你說:「我不要」,這是大毛病。
  吾給你說,這是禮記上的。從前有君主的時候,當皇帝送你東西,你說:「我不要、我不要…」,這行了,這得要砍頭。

即係唔可以唔比面,不可以嫌棄長輩的禮物。

大宅

回覆樓主:

奶奶係奶奶,你冇必要更正或質問奶奶

珍珠宮

天真B 發表於 18-8-3 20:20
昨日奶奶第一次帶仔仔(4歲)同奶奶朋友外出飲茶,仔仔番到黎屋企話比我知個姨姨比糖佢食,佢話唔要啦多謝 ...

陌生人的,當然婉拒,:“屋企有,唔使啦!多謝曬‼”

四大長輩朋友,俾時先望下4大,得到允許,雙手接過,大大聲講:“多謝X X X!”

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我唔會問返奶奶
也不會無限放大
奶奶又冇做錯
你覺得係問,我睇到你係質問
奶奶出發點不是害個孫
我相信你明白事理的話
呢點你應該知道和肯定明白

自己同仔仔解釋
奶奶冇惡意
奶奶出發點係好

仲有,不用刻意教仔仔人地野佢唔好要
朋友親人老師同學其他家長都會送野俾佢
不如教佢點樣多謝點樣接受之後點樣處理(交俾大人etc)

只係話陌生人俾野say no
奶奶的朋友是長輩,一定不同做法

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

陌生人唔收 識嘅會收

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

兩個都唔啱得曬又唔錯得
曬中庸之道吧

男爵府

maggie196 發表於 18-8-3 20:29
我會自行教育小朋友,唔會專登去搵奶奶討個明白,盞自己無趣,大家都無意思
...

只是因為仔仔就咁講,問我點解嫲嫲會話佢,而我又唔知發生左咩事,先會問奶奶,而且一向同奶奶關係都好好,所以冇咩所謂

男爵府

Jane1983 發表於 18-8-3 20:34
呢d真係睇情况。如果係長輩盛意拳拳,咁一味拒絕係有d不近人情。不過你個仔咁細,呢d人情世故無咁快識啦 , ...

可能大家睇到係奶奶,會以為我係質問佢 唔係呀,我同奶奶一向關係好好,只係仔仔突然問我點解,我完全唔知咩事,先問番奶奶,然後原來奶奶既意思係咁,所以我先會問大家會教小朋友拒絕還是全收 多謝大家回應,之前我只教過仔仔拒絕,現在明白了,應該教佢識既就袋住,唔識既就拒絕,應該會好啲

男爵府

Poyau 發表於 18-8-3 20:54
陌生人唔收 識嘅會收

明白,謝謝妳

男爵府

lojo11 發表於 18-8-3 20:38
我會自己同仔解釋,唔會同99講咁多!

可能大家睇到係奶奶,會以為我係質問佢 唔係呀,我同奶奶一向關係好好,只係仔仔突然問我點解,我完全唔知咩事,先問番奶奶,然後原來奶奶既意思係咁,所以我先會問大家會教小朋友拒絕還是全收 多謝大家回應,之前我只教過仔仔拒絕,現在明白了,應該教佢識既就袋住,唔識既就拒絕,應該會好啲

男爵府

yamaneko 發表於 18-8-3 20:40
古老禮法說:

長者賜,不敢辭。 

多謝你解釋

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-8-3 20:50
我唔會問返奶奶
也不會無限放大
奶奶又冇做錯

男爵府

香港熊貓 發表於 18-8-3 20:44
奶奶係奶奶,你冇必要更正或質問奶奶

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你咁教唔係冇禮貌,不過我自己就會好似你99咁教,唔食唔緊要,唔鍾意都唔緊要,袋咗先,有時長輩一番好意,一口拒絕好似唔係咁好

首頁

尾頁

跳至