1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

好鐘意掉野,鬧佢或打佢佢夠膽還拖,一巴車埋來。 我地打佢通只是手板仔或小腿!朋友話我打慣佢唔驚。 咁應該點教好呢!我好多時響街成個癲婆咁鬧仔。但佢咁曳唔鬧我又頂唔緊
依家教唔好第日真是唔知會變成點

回覆 askachu 的帖子

Hi askachu,部份小朋友有可能會因為物件落地有唔同聲響,令佢覺得有趣,喜歡做投射動作或者練習大肌肉,媽媽可以買個玩具籃球架放係屋企俾仔仔練習投籃,滿足佢需要,亦可以試下換一種方式,當佢掉野時候,媽媽去接住然後再返俾佢,變成一種有趣輕鬆互動遊戲,試下有冇幫助呀。2歲小朋友會有自己想法/主意,但表達能力未係好叻,忍耐能力亦有限,有時會做一些出乎大人意料之外事情黎引起大人注意,要小朋友服從大人指示,最重要有良好親子關係做基礎呀。 仔仔幾時返學呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-3 10:59
回覆 askachu 的帖子

Hi askachu,部份小朋友有可能會因為物件落地有唔同聲響,令佢覺得有趣,喜歡做投射 ...

謝謝回覆呀!
佢耐性非常有限。就算幾鐘意嘅野好快就唔要
會試試同佢玩互動睇下掉野有冇好啲!依家佢唔鐘意嘅野或者唔鐘意嘅說話就會打人。或者打完人即刻走左去。有咩辦法可以唔比佢打人呢?
我知道可能我地大人打佢。佢學樣打返大人。呢樣可以點垃改善返?
佢要到出年9月先有學返。 依家咁細個n班唔收

別墅

我兩個女, 最細是仔, 阿仔宜家1歲多d, 開始有男仔的曳野,好驚好似我那上姪仔姨生仔咁,咁曳.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得可以咪理佢,你已經打慣咗佢仲治唔到佢吖

珍珠宮

有時候可以同佢講下道理
askachu 發表於 18-10-3 11:23
謝謝回覆呀!
佢耐性非常有限。就算幾鐘意嘅野好快就唔要
會試試同佢玩互動睇下掉野有冇好啲!依家佢唔鐘 ...

唔駛客氣! 2歲小朋友未能用說話充分表達自己嘅情感,會直接用行動表達情緒,加上仲細未必完全明白打人依個概念,如果家人會用打的方式懲罰佢,佢會認為依D動作可以做。如果佢打人,媽媽可以嘗試用收起玩具/唔去公園/唔去遊樂場玩作為處罰,用簡單直接語言同佢溝通,耐心聆聽佢想法,媽媽鼓勵和愛係小朋友進步最大動力呀! 加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

askachu 發表於 18-10-3 09:16
好鐘意掉野,鬧佢或打佢佢夠膽還拖,一巴車埋來。 我地打佢通只是手板仔或小腿!朋友話我打慣佢唔驚。 咁應 ...

唔可以下下用打

珍珠宮

我BB一樣係咁,未聽得明道理嘅,慢慢教下。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果響街,我系會抱起BB,分散BB注意力。如果系屋企,我就收起D嘢,之後唔理佢。

別墅

我仔仔快到2歲果時,都好鍾意用打、咬去表達佢唔開心、唔鍾意、忿怒、唔想呢d想法,初時我都試過好似你咁以打、鬧去回應佢,但慢慢發現,小朋友係愈打愈鬧愈跳掣,兩母子最後走入無限打鬧佢又無限跳掣既死胡同。所以我決定要先放低自己既標準,咁先可以放低自己既脾氣,接受佢打人其實只係一種表達情感方式,係佢打你期間,先令佢冷靜,再問下佢你係咪唔開心?係咪因為咁咁咁所以好嬲嬲呀?拿~你唔開心不如攬下媽媽吖~攬下公仔都得嫁~教番佢正確既表達情緒方式,慢慢仔仔知我接納佢,明白佢,佢大多少少會嘗試講到好嬲呀!唔睬你之類既對白,到佢開始表達到少少自己既情感,打人既情況就大大改善,當然,仔仔而家2歲半都唔能夠完全杜絕呢個行為,但已經比之前減少好多。

大宅

yoannalui 發表於 18-10-10 09:33
我仔仔快到2歲果時,都好鍾意用打、咬去表達佢唔開心、唔鍾意、忿怒、唔想呢d想法,初時我都試過好似你咁以 ...

多謝你用心寫呀!咁依家仔仔係咪打少左人,係因為佢興奮時失控打定係發脾氣打呢?呢兩樣我仔都會有。 我可以容忍佢興奮時失控打人。但唔接受佢發脾氣時打人!佢歲零時聽到婆婆講佢嘅唔好野。就走去打婆婆然後即刻走左去。 呢點我睇得出佢知打人唔啱所以急急逃離!遲啲返學佢又打人就麻煩了

男爵府

好鐘意掉野,鬧佢或打佢佢夠膽還拖,一巴車埋來。 我地打佢通只是手板仔或小腿!朋友話我打慣佢唔驚。 咁應 ...

佢可能係想你陪佢玩

洋房

yoannalui 發表於 18-10-10 09:33
我仔仔快到2歲果時,都好鍾意用打、咬去表達佢唔開心、唔鍾意、忿怒、唔想呢d想法,初時我都試過好似你咁以 ...

你講得好好

伯爵府

真係嘅,打的多,都打到免疫佐喇

珍珠宮

我有時都係,係條街度忍唔住鬧仔!知道咁唔好,盡量控制自己情緒!

男爵府

其實真係唔建議打小朋友

珍珠宮

bchuma 發表於 18-11-11 16:39
其實真係唔建議打小朋友

我有時都控制唔到,太嬲就會打

男爵府

RubyYu07 發表於 18-11-13 10:51
我有時都控制唔到,太嬲就會打

控制唔到可能會,一兩下,我都試過,一兩下,平時盡量控制

珍珠宮

bchuma 發表於 18-11-13 11:36
控制唔到可能會,一兩下,我都試過,一兩下,平時盡量控制