自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

越南地盤工年搵220萬,仲想申請永久居留

https://hk.news.yahoo.com/%E8%B6%8A%E5%8D%97%E5%9C%B0%E7%9B%A4%E5%B7%A5%E5%B9%B4%E6%90%B5220%E8%90%AC%E5%85%83-%E7%94%B3%E6%B0%B8%E4%B9%85%E5%B1%85%E6%B0%91%E9%81%AD%E6%8B%92%E6%8F%90%E8%A6%86%E6%A0%B8-085133374.html

大宅

回覆樓主:

人哋有工作,唔係嚟攞著數。咁都要嬲?

不過都估唔到原來做地盤咁好搵。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

年薪220萬……

伯爵府

身體實五勞七傷,無可能長年係咁,220萬都不是可以捱很長時間

大宅

人家都講左係工作揾到錢,又唔係新香港人咁攞啲咩福利。
申請受養人來港時永久居民一方要簽名擔保會養起對方唔會要政府負責先會居留權,連唯一一次六千蚊都無,又唔可以申請綜援關愛基金,請問有啲咩可以攞?
人地又無福利又自食其力,請問攞左啲咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

crazygal 發表於 18-11-22 17:56
人哋有工作,唔係嚟攞著數。咁都要嬲?

不過都估唔到原來做地盤咁好搵。
同意,人地都有付出勞力。唔算係攞。

男爵府

回覆樓主:

嬲咩 ,又攞左咩呢

大宅

回覆樓主

依個條件,唔使假結婚,係香港再娶翻個老婆,都好容易,使鬼打官司咁麻煩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tintinfafa 發表於 18-11-22 17:23

https://hk.news.yahoo.com/%E8%B6%8A%E5%8D%97%E5%9C%B0%E7%9B ...

我好想知道,佢有沒有交個人入息稅的?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

佢又唔係食政府,有乜好嬲?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢原先「准以受養人身份留港1年」這個身份是否可工作?唔係居港7年一定有永久身份証,問題再於佢拿到的「身份証」有沒有附帶條件?

大宅

414928 發表於 18-11-22 18:31
佢原先「准以受養人身份留港1年」這個身份是否可工作?唔係居港7年一定有永久身份証,問題再於佢拿到的「身 ...

准以受養人身份留港1年
呢個身分可以工作,都有身分證,身分證係非永久

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

應該係判頭黎,自己落手落腳,邊搵到咁多

男爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E8%B6%8A%E5%8D%97%E5%9C%B0%E7%9B ...

睇佢結婚年數似係假結婚,差幾個月到五年就可以申請到身分証明。

珊瑚宮

畀面勳章

cherrie221 發表於 18-11-22 18:14
人家都講左係工作揾到錢,又唔係新香港人咁攞啲咩福利。
申請受養人來港時永久居民一方要簽名擔保會養起對 ...

同意。自食其力又唔得?!

侯爵府

回覆樓主:

樓主有本事咪去做埋一份,講真做地盆要揾錢真係返到無日無夜假都唔放,你做到都可以揾到咁多錢。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

嬲咩? 人地自食其力搵錢,又唔係攞政府

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

c9b 發表於 18-11-22 18:48
睇佢結婚年數似係假結婚,差幾個月到五年就可以申請到身分証明。

似係假結婚,拎居留權,其實佢搵咁多,返去老鄉都好好使

大宅

asa2012 發表於 18-11-22 18:07
身體實五勞七傷,無可能長年係咁,220萬都不是可以捱很長時間

估下有冇交稅仲好啦

象牙宮

回覆樓主:

就算無交稅,無拎香港福利已經好好了,起碼自己搵錢養自己先

首頁

尾頁

跳至