自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今天同事安排錯誤, 令到客人衝進來罵我,當我努力道歉時,她指罵我說: 你除了對唔住,仲識做咩。。。。 。。。 我唔怪個客人好嬲,不過我想請教下大家,點樣講先好。。。(我已盡力,沒法提供更好安排,因為錯了就係錯)

複式洋房

DIMDIM2011 發表於 19-9-23 01:16
今天同事安排錯誤, 令到客人衝進來罵我,當我努力道歉時,她指罵我說: 你除了對唔住,仲識做咩。。。。 :think ...

可唔可以答佢,我仲會耐心聆聽你的訴求,睇有什麼可幫到你。

珍珠宮

今天同事安排錯誤, 令到客人衝進來罵我,當我努力道歉時,她指罵我說: 你除了對唔住,仲識做咩。。。。 :think ...

如果真係什麼也做不到,只有道歉外也是沒辦法。
有時可以試試,道歉後叫客人等一下,我想去看看有沒有其他方法,之後可以走開扮幫佢用其他方法解決,扮打電話也可以,最後當然也是一樣,只是扮你有嘗試幫忙。或拖一下時間可能真係解決問題或改善一下。

珍珠宮

回覆樓主:

過多嘅道歉,有時只會令到人越來越抆。應付方法好睇當時情況,同你實際上可以做到啲咩。對大部分客人哩講,只係不停講『對唔住』係無意義,必須提供補救或補償方法先有用。

男爵府

發生咩事?會為佢盡力解決,可以慢慢講

珍珠宮

JoanC 發表於 19-9-23 01:35
過多嘅道歉,有時只會令到人越來越抆。應付方法好睇當時情況,同你實際上可以做到啲咩。對大部分客人哩講, ...

事情就是做不到什麼了,所以只能道歉,但又如你所說,解決不到又只聽到不斷道歉,所以更爆燥

珍珠宮

無糖車厘子 發表於 19-9-23 01:37
發生咩事?會為佢盡力解決,可以慢慢講

興趣班,個同事將一個新生放去一個舊生的時間,剛重疊了15分鍾。
我只好跟新學生道歉,然後把之後上課的時間全改另一個時間上。
另一個學生上45分鐘,只能請她今堂先上30分鐘,下次再補回那15分鐘。
但客人相當生氣,說為什麼要動她的女兒,是你們自己出錯,要動就動其他人。。。。
其實客人真的沒錯。。。但我兩邊都做到有課上,但一位之後要調時間,一位上少了15分鐘。。。

珍珠宮

DIMDIM2011 發表於 19-9-23 01:51
事情就是做不到什麼了,所以只能道歉,但又如你所說,解決不到又只聽到不斷道歉,所以更爆燥
...

你指件事無得補救改善,連補償都無得俾人?如果係咁,只能接受俾人鬧無得怨。只係不停講對唔住想了事,又真係幾令人火滾……或者道嫌後講下以後有咩改善方法,下次唔會重覆犯錯囉!

珍珠宮

DIMDIM2011 發表於 19-9-23 01:57
興趣班,個同事將一個新生放去一個舊生的時間,剛重疊了15分鍾。
我只好跟新學生道歉,然後把之後上課的時間 ...

所以就說沒能力改變,但被人罵時除了道歉,還可以說什麼可以令氣氛好點

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

如果得嘅話就送多半堂或者一堂俾個客人當補償啦,始終都係公司做錯而連累到客人
可能佢當刻鬧完就算,但係佢有可能會將自身經歷話俾其他家長聽,做生意口碑係好重要㗎

wcpcelia    發表於 19-9-24 15:27

男爵府

DIMDIM2011 發表於 19-9-23 01:57
我只好跟新學生道歉,然後把之後上課的時間 ...

甘由佢罵完,下次應承吾會再發生之後睇下有無咩配套可以free反堂比佢
盡量等佢罵完,佢就會走
始終系你地安排亂左

男爵府

你可以首先表達明白佢處境亦身同感受, 跟住就同佢講下次會點安排同唔會再犯, 最後就try to offer一 D free service or free product俾佢如果公司允許, 呢3部曲係customer services 基本步啦!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bettylovingbb 發表於 19-9-23 02:48
你可以首先表達明白佢處境亦身同感受, 跟住就同佢講下次會點安排同唔會再犯, 最後就try to offer一 D fre ...

十分認同

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

興趣班真係想補救唔難喎

就係下次俾discount 囉,至於上多上少15分鐘,唔係理想的方法,唔係個個家長都方便的!

大宅

補過返15分鐘/半堂/一堂比個客,應該ok, 事實上真係令個客少左15分鐘,補比人都正常喎

珍珠宮

happy2115 發表於 19-9-23 07:23
補過返15分鐘/半堂/一堂比個客,應該ok, 事實上真係令個客少左15分鐘,補比人都正常喎
...

點都一定會補,問題係客人不滿點解要她遷就

珍珠宮

sunnymama2 發表於 19-9-23 07:14
興趣班真係想補救唔難喎

就係下次俾discount 囉,至於上多上少15分鐘,唔係理想的方法,唔係個個家長都方 ...

所有我才說客人生氣也理解

子爵府

好對唔住對到你唔開心
我地會汲取今次教訓,下次唔會再犯
請問仲有無其他幫到你? (結束談話)

珍珠宮

_kapo 發表於 19-9-23 07:40
好對唔住對到你唔開心
我地會汲取今次教訓,下次唔會再犯
請問仲有無其他幫到你? (結束談話)

謝謝

瑪瑙宮

大廚勳章

道咗歉。。。唔出聲已經係好好。。。其實講乜都冇用過客火車眼緊。。。無論你點同佢講佢都係鬧你反而我覺得盡快辦好件搞錯嘅事。。仲好
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至