自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

鹹水角蒸三文魚

聘請外傭除了打理家務,煮食一環幾乎必不可少,只是有時外傭煮食的創意,隨時嚇你一跳。近日就有僱主在網上貼文,聲稱家中外傭將雪櫃多種食材煮成晚餐,結果菜式不單傳出濃烈腥味,其選用的食材,更令僱主大為震驚。

該名僱主網民早前在Facebook群組「外傭僱主必看新聞訊息」上載圖片,要求網民「競猜」圖中使用了甚麼食材。僱主稱,連她起初都不知道餸菜食材是甚麼,「一開始R(搲)爆頭,再用筷子夾下嚿嘢,又再聞下...淨係聞到腥味」。

由圖片所見,該款蒸三文魚上放上一片檸檬,旁邊伴以一件不知名的啡色食材。一眾網民非常踴躍競猜圖中不知名物體,「連皮奇異果?」、「啤梨?」、「粉果三文魚湯」、「缽仔糕」、「花膠」,雖然答案創意無限,但都未能「命中」。最後僱主開估,指菜式是「鹹檸檬蒸三文魚」,但當中的「鹹」卻非檸檬,而是鹹水角,並介紹炮製方法,「首先用阿仔食淨嘅三文魚柳、鹹水角以及雪櫃用嚟辟味嘅檸檬片,一齊拎去蒸1粒鐘」。答案令網民哭笑不得,「鹹水角係唔係有家鄉風味?」又提議,「你叫工人睇番再叫佢食番,等佢感受吓!」

網民有話說

Starry Starry Nite:好想知啡色嗰啲係咩?

Anniechow Ng:我用工人20幾年,我都自己煮,因為我頂唔順、所以我依家係廚神

Alan Chow:係藝術作品

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

有創意,可能個外傭姐姐想留畀自己食,點知比主人發覺

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mickeyeva 發表於 20-4-23 15:42
鹹水角蒸三文魚
唔浪費

珍珠宮

回覆樓主:

我家姐姐連煮飯都乾憎憎
已經唔洗佢煮餸

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

鹹水角

公爵府

牛年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有創意,但我唔鐘意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有創意

侯爵府

回覆樓主:

靠外傭創意

珍珠宮

鹹水角蒸三文魚

浪費食物之餘仲嘥煤氣爐火!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我之前個工人煮野食都好差, 佢自己都有份食架, 同埋整黎整去都係果D都可以越整越差, 排骨次次都勁鞋, 整埋D冇味又難食既肉, 好明顯佢冇天份又冇心機煮野, 呢D教都嘥氣....

男爵府

牛年勳章

鹹水角蒸三文魚

地獄廚神

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

若要人不知 唔好咁低B !  : P

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

蒸一粒鐘?

伯爵府

2024勳章

侯爵府

仲要蒸一粒鐘,嘥火...

首頁

尾頁

跳至