自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

想問下大家有冇買住院醫療保險?大概月供幾錢,有幾多保障。未買過,咁岩收到富衛call,話月供$700左右,供十年,保障20年,咩病都一樣保,疾病上限1000日住院現金每日好似$620,意外就好似$1240一日上限90日,最後可以全筆供款扲返,感覺好似幾實際,有保障同最後保證扲返錢,有冇jm join左或者可比意見,agent不用聯絡我,謝

公爵府

牛年勳章

Ting0731 發表於 21-8-3 19:33
想問下大家有冇買住院醫療保險?大概月供幾錢,有幾多保障。未買過,咁岩收到富衛call,話月供$700左右,供 ...

住院醫療保險係咪即係醫保?
富衛嘅plan幾靚

利申:唔係做保險;本身醫保唔係買富衛
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

象牙宮

想問下大家有冇買住院醫療保險?大概月供幾錢,有幾多保障。未買過,咁岩收到富衛call,話月供$700左右,供 ...
唔同年齡供款都唔同,
唔知呢款係點,即十年都無claim,
可能攞一舊錢?
claim 過照扣?

大宅

減齡達人勳章

mercurycc 發表於 21-8-3 20:26
唔同年齡供款都唔同,
唔知呢款係點,即十年都無claim,
可能攞一舊錢?

大約30歲,供十年保費,保障廿年,就算中途claim過,廿年後都扲返個本金再加8%比你,斷供就無得扲返、我就係見依家保險新玩法,以前醫療保好似係無錢扲得返,覺得幾吸引,睇有冇jm join過可以分享下

子爵府

我都有買,我當儲錢

大宅

減齡達人勳章

chunheilo 發表於 21-8-3 21:21
我都有買,我當儲錢

Jm你直頭係買我講呢個富衛保險plan?你係經邊度買架!可以share多小小比我知嗎?thx

子爵府

Ting0731 發表於 21-8-3 21:22
Jm你直頭係買我講呢個富衛保險plan?你係經邊度買架!可以share多小小比我知嗎?thx
...

佢打電話俾我,話咩特選客戶,之後就講供10年,保20年,我記得同你講既一樣,claim過都仲有得攞返保費,不過全數就要等20年後先俾返你。

象牙宮

Ting0731 發表於 21-8-3 21:17
大約30歲,供十年保費,保障廿年,就算中途claim過,廿年後都扲返個本金再加8%比你,斷供就無得扲返、我就 ...

朋友以前都買過一d類似保險,
詳情唔記得係點,當到供完份單都5x歲,
如果攞返錢再買其他醫保,
5x歲後其實最需要醫療保障
之前claim 過全部不保。
你呢款如果到期唔攞錢會繼續保?

大宅

減齡達人勳章

chunheilo 發表於 21-8-3 21:27
佢打電話俾我,話咩特選客戶,之後就講供10年,保20年,我記得同你講既一樣,claim過都仲有得攞返保費,不 ...

係呀!係咪the club member最近有玩佢儲分活動!你即刻join左啦?你join幾錢個月呀?我唸緊呢份應該係淨醫療住院保險,有無危疾成份呢?

大宅

咁係買保終身啦

大宅

減齡達人勳章

Baby_peter 發表於 21-8-3 21:58
咁係買保終身啦

請問終身保係咪要一直供到死個日?30歲大概幾錢?除咗住院醫療有得claim,有冇危疾成份?謝謝你

侯爵府

Ting0731 發表於 21-8-3 21:17
大約30歲,供十年保費,保障廿年,就算中途claim過,廿年後都扲返個本金再加8%比你,斷供就無得扲返、我就 ...

如每年通脹2%,你舊幾拎返150%就叫平手,20年後8%,你點諗?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

住院現金黎,諗住靠政府醫院就啱
放下自在

伯爵府

你係咪講緊醫存保?我早幾日上網睇過唔係好明,每日$1000是醫療費用$620是另外的住院現金?如果巳有另外一份醫療都有住院現金但claim 唔足,呢份可以claim 多一次住院現金同埋尾數嗎?佢成個plan 每年最高保障額同20年最高保障額係幾多?

子爵府

回覆樓主:

樓主,你呢個係住院現金?
其實都唔算新,我十幾廿年前在銀行已經有呢啲野。不過當年既保障年期,同供款年期都唔同。我都係當儲錢兼有保障。當年好後生買,完全無claim過,已經收番晒啲錢。
如你覺得適合,都要認真睇合約細節,好好把握果21日冷靜期。

公爵府

除左住院現金,包唔包括埋醫療費用先?

大宅

減齡達人勳章

-Athena- 發表於 21-8-4 06:39
如每年通脹2%,你舊幾拎返150%就叫平手,20年後8%,你點諗?

係呀,筆錢一定貶值的

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我唔會買呢啲,今年是30歲,供10年保20年,即係到50歲就踢你出場,呢段時間啲毛病先走出嚟喎。

大宅

減齡達人勳章

Ocean419 發表於 21-8-4 08:35
你係咪講緊醫存保?我早幾日上網睇過唔係好明,每日$1000是醫療費用$620是另外的住院現金?如果巳有另外一 ...

呢個似乎係無醫療保障,只有住院現金,成個plan既保障佢講claim足有80萬以上,視乎你claim足佢上限既每日賠償

大宅

減齡達人勳章

joetreemo 發表於 21-8-4 09:44
樓主,你呢個係住院現金?
其實都唔算新,我十幾廿年前在銀行已經有呢啲野。不過當年既保障年期,同供款年 ...

你當初供左幾多年,咁佢最後都係比返個本金你對嗎?

首頁

尾頁

跳至