自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們打算把長輩的骨灰長期放在家裡供奉,我知道這是中國傳統習慣的禁忌,風水佬一定會話「陰宅陽宅要分開,否則會影響生人」。真的是那麼不吉利嗎?呢度有冇人在家裡放先人的骨灰㗎?可以分享一下嗎?謝謝。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我冇,但我識人有將媽媽嘅骨灰放家中,佢同媽媽相依為命好多年,一直都好掛住媽媽,連搵女朋友/老婆都首要識煮飯,因為佢十幾廿年來都係日日帶媽媽做嘅午餐飯盒,當時有好多人話佢咁好難搵到老婆,香港好多唔識煮飯嘅女人,而且老婆唔係娶嚟淨係煮飯,買個電飯煲就夠,媽媽走後好多年,佢都仲係單身,唔知有冇影響。

傳統話要分開陽宅陰宅,除咗對生人唔好之外,對於先人都唔好,怕佢地唔捨得走,錯過可以投胎嘅機會。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我狗狗走咗都打算放骨灰返屋企,風水師嚴禁,話對狗狗唔好,會投唔到胎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

信則有

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇你信唔信。日本人就有將先人骨灰放係屋企供奉嘅習慣。外國亦有人用係前/後園用骨灰種樹。而家仲有人將骨灰製成晶石,佩戴在身。

珍珠宮

吾信可以試吓,列時諸事不順,你就知道點做

子爵府

Catty2020 發表於 22-6-4 03:53
我們打算把長輩的骨灰長期放在家裡供奉,我知道這是中國傳統習慣的禁忌,風水佬一定會話「陰宅陽宅要分開, ...

日本人好似都係將先人骨灰放係屋企?
你信則有不信則無,自己安心就得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我們打算把長輩的骨灰長期放在家裡供奉,我知道這是中國傳統習慣的禁忌,風水佬一定會話「陰宅陽宅要分開, ...

舊老闆有放佢父母骨灰喺屋企
那屋企佢地無人住,父母以前嘅舊居,佢買左當係陰宅

但更相信入土為安
我家人骨灰冇放喺屋企
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2023年兔年勳章

我們打算把長輩的骨灰長期放在家裡供奉,我知道這是中國傳統習慣的禁忌 ...

其實西方都係講塵歸塵、土歸土,先至可以得到永生。

Earth to earth, ashes to ashes, dust to dust; in sure and certain hope of the Resurrection to eternal life.

魂魄留係人間又點去輪迴

珍珠宮

sytckm 發表於 22-6-4 05:02
我狗狗走咗都打算放骨灰返屋企,風水師嚴禁,話對狗狗唔好,會投唔到胎
...

我都將我隻狗啲灰放喺屋企,已經14年

翡翠宮

畀面勳章

放下,先可以生死兩相安
日日是好日

珍珠宮

我唔會放骨灰係屋企,連寵物果d都係燒完就去公園土埋左佢

公爵府

rose-mag 發表於 22-6-4 04:04
我冇,但我識人有將媽媽嘅骨灰放家中,佢同媽媽相依為命好多年,一直都好掛住媽媽,連搵女朋友/老婆都首要 ...

關咩事,一個動靜就知個男性格係裙腳仔。拿唔起又放唔低。就算唔帶住骨灰,佢一樣無老婆,就算有,但好易日吵夜吵

公爵府

crystal媽咪 發表於 22-6-4 07:27
舊老闆有放佢父母骨灰喺屋企
那屋企佢地無人住,父母以前嘅舊居,佢買左當係陰宅

大陸好多用哩種方法,無錢既,就劏房咁,一排幾百人。有錢既就學你老板放係屋。。。

珍珠宮

回覆 Catty2020 的帖子

我自己信耶穌唔覺得唔吉利,反而覺得係日日見住,不能放下會影響心情,咁對在生嘅人唔好!
有朋友將媽媽骨灰放家,佢唔係基督教,我亦唔覺得佢又咩唔好運
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

我媽媽過身之後一段時間因為一些原因唔可以及時下葬,我想暫時幾個月擺在爸爸屋企,想唔到她當晚就拖夢俾我,要求一個墓地,我就即刻打俾在大陸的親戚係內地買左一塊墓地俾佢。

大宅

回覆樓主:

一般都唔會,如果放咗二黑位
有排黑仔

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔會放屋企

水晶宮

2024年龍年勳章

我弟弟骨灰曾經放家中,當時因為輪候緊骨灰龕位。我地冇忌諱,呢個係我的家人,點解死後會「嫌棄」佢?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至