自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

內地再傳出有孩童被狗咬傷,湖南省邵陽市城步苗族自治縣丹口鎮一名10歲男童周三(1日)放學後,在學校附近被阿拉斯加雪橇犬咬傷。丹口鎮官方人員周四(2日)將涉事狗隻打死。事發後男童先後在5間醫院就醫,截至周五(3日)仍在湖南省兒童醫院深切治療病房內搶救。

受傷男童軒軒(化名)的母親指,由於自己和丈夫遠在廣東深圳工作,軒軒平日由爺爺照顧。她趕回家後了解到,兒子在離校約50米與一隻逾50公斤重的雪橇犬相遇,狗隨即壓在他身上亂咬。幾分鐘後一名老人聽到慘叫,急忙趕來救援,成功用棍子撬開狗嘴並趕走狗隻。軒軒從地上爬起後全身帶血朝家走去,途中與趕來的爺爺相遇並被送往縣城治療。醫院病歷顯示,軒軒多處頭皮裂傷,右側耳廓部分缺失,右側肩部皮膚裂傷。

丹口鎮政府人員稱,狗主陳先生家住學校附近,平常狗是被拴養的,但事發前沒拴好跑了出來。丹口鎮綜合執法大隊負責人稱,丹口是農村所以狗大多放養。軒軒母親稱,狗主墊付了1萬元(人民幣,下同,約1.1萬港元)醫藥費,但治療已花費近2萬元(約2.2萬港元),當地官方人士已到醫院向她表示,會為軒軒的後期治療想辦法。

原文網址:撲咬男童至重傷 逾50公斤重雪橇犬遭打死 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 1104_00952_001.html

男爵府

50公斤的狗?OMG!

男爵府

回覆樓主:

當睇到"軒軒全身帶血從地上爬起來朝家走去"心好唔舒服! 個小朋友當時一定好驚好痛!發覺有啲狗主會掉以輕心, 認為自己隻狗好乖好純唔會咬人,又或者咬別人啫又唔係咬佢,希望小朋友最後會無事

珍珠宮

Omg, 50公斤嘅狗咬傷男童?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

狗主最鍾意講嘅一句說話係:
我隻狗好乖,唔咬人㗎!唔明你哋驚乜嘢

珍珠宮

回覆樓主:

我細果時鄰居都放養狼狗,仲追過我,到而家我都有陰影,憎死佢地

珍珠宮

我怕狗,人都會有痴線,我唔信狗有性到唔咬人行過村屋,狗狂吠,有鎖鏈好大力衝出來,顛狗一樣

子爵府

iamiam 發表於 23-11-5 23:26
我怕狗,人都會有痴線,我唔信狗有性到唔咬人行過村屋,狗狂吠,有鎖鏈好大力衝出來,顛狗一樣
...

我細個5歲時坐係公園
俾隻狼狗係間屋上層
跑落嚟追住我 好彩我跑到跌低
先至逃過被咬嘅一劫
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

象牙宮

hct300 發表於 23-11-5 09:13
內地再傳出有孩童被狗咬傷,湖南省邵陽市城步苗族自治縣丹口鎮一名10歲男童周三(1日)放學後,在學校附近 ...

有些大型犬只貌似温顺,但却具有不可预测的攻击性,一旦发起疯来会对人造成极大的伤害。

阿拉斯加犬伤人后就被狗的主人拴了起来,11月2日晚,丹口镇工作人员已经将这条狗打死。

阿拉斯加犬又名阿拉斯加雪橇犬,体型较大,成年犬在30至50公斤左右,这种犬一般性格比较温顺,很少听说过有伤人的情况,不知这天这条犬发生了什么情况。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

DIMDIM2011 發表於 23-11-5 23:12
我細果時鄰居都放養狼狗,仲追過我,到而家我都有陰影,憎死佢地

同你一樣,只行過門口,嗰家人又唔關上鐵閘,隻狼狗突然衝出來追住我,好彩我跑得快直跑到行尾落樓梯,狗先無追。自始好驚中狗大狗。

伯爵府

opclk99 發表於 23-11-6 00:32
Agree x 2
香港以往都有幾單上court,
隻狗咬人時狗主根本無阻止隻狗,

又唔駛會面禁養,只限禁養兇猛種狗例如大丹,另大中細狗咩身型狗出街都要用狗繩拖實,狗繩長度限在一米內而且全部狗要帶口罩。唔好睇少細狗,見過隻松鼠狗仔咬人,真系唔知幾時會突然咬人,狗主淨係識話佢隻狗好乖巧唔會咬人,最後咪又係咬。

oasis18    發表於 23-11-6 08:18
登陸火星    發表於 23-11-6 07:48

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ychan^ 發表於 23-11-6 01:00
又唔駛會面禁養,只限禁養兇猛種狗例如大丹,另大中細狗咩身型狗出街都要用狗繩拖實,狗繩長度限在一米內 ...

X2

子爵府

虎到金來勳章

opclk99 發表於 23-11-6 00:32
Agree x 2
香港以往都有幾單上court,
隻狗咬人時狗主根本無阻止隻狗,

出街要带驅狗器,見到周街疴即刻禁制!

opclk99    發表於 23-11-6 04:54

珍珠宮

好媽媽勳章

之前果單洛威拿咬死2歲女童之後都仲唔識拖繩+帶口罩出街?!真係人神共憤

男爵府

米豬蓮 發表於 23-11-6 02:38
之前果單洛威拿咬死2歲女童之後都仲唔識拖繩+帶口罩出街?!真係人神共憤
...

因為啲狗主永遠覺得佢隻狗好乖
佢咬人係被人冒犯、防衛

一向唔鐘意狗,又嘈又惡

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

333s 發表於 23-11-5 23:37
有些大型犬只貌似温顺,但却具有不可预测的攻击性,一旦发起疯来会对人造成极大的伤害。

呢類狗平時看好呆盟的

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ychan^ 發表於 23-11-6 00:51
同你一樣,只行過門口,嗰家人又唔關上鐵閘,隻狼狗突然衝出來追住我,好彩我跑得快直跑到行尾落樓梯,狗 ...

C6試過被大狗抓爛背心,幸好當時冬天,件衫好厚,狗主係鄰居,拖唔着隻狗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊