自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

台灣福源花生醬,以為開個記者招待會反駁消委會可以挽回聲譽,點知個關公災難仲令自己更失禮,台灣嘢真係信唔過。

「消委會花生醬|福源花生醬爆退貨潮 負責人質疑樣本過期:毀70年商譽」

https://www.stheadline.com/society/3291887/

新竹福源花生醬於早前(15日)消委會公布花生醬檢測報告中,被發現為含有可致肝癌的黃曲霉毒素的12款樣本之一。福源花生醬黃曲霉毒素含量超出歐盟標準,每公斤4.94微克,黃曲霉毒素B1含量,每公斤4.27微克,超標數值為全部20款抽檢產品中最高。

attach1/tmp/php7yhrnW

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

「新竹福源花生醬」負責人曾俊強昨日(16日)在台灣會見傳媒,表示報告一出即引起退貨潮,形容「70年商譽就這樣毀於一旦」。曾俊強又指,消委會檢測的樣本瓶罐顯示有效日期為2023年1月14日,直言花生醬已經過期快1年,自然衍生變質問題。

曾俊強稱,自報告一出後,位於新竹市東大路上的福源花生醬總店陸續收到客戶投訴及退貨電話,生意一落千丈,預估損失幾十萬元台幣,已委托律師向消費者委員會要求說明與澄清,並研究索償。他又指,店門前張貼聲明稿及檢測報告,證明食物符合衞生標準。

翡翠宮

曾俊強續稱,福源花生醬一向當天現做,沒有加入任何添加物,保質期僅3個月。而福源花生醬在香港並無經銷、代理商,從相片見到採樣花生醬上層浮出一層厚油,明顯擺放已久,再加上瓶裝的有效期限是2023年1月14日,質疑消委會使用過期產品進行檢測。

消委會:絕不使用過期樣本測試

消費者委員會接受查詢時表示,進行不同類型的產品測試,旨在提供產品資訊保障消費者的健康,維護消費者福祉,進行測試時絕不會使用過期的樣本。

翡翠宮

消委會職員於2022年11月23日在香港某大超市購買新竹福源花生醬樣本,該樣本包裝上標示的有效日期為2023年1月13日。消委會將該樣本送往海外獲United Kingdom Accreditation Service (UKAS)認證的第三方實驗室,根據相關國際普遍認受標準進行測試。測試由2022年12月2日至2023年1月11日進行,因此所有測試均在樣本有效期屆滿前完成。

消委會歡迎代理商或生產商為自家的產品進行測試,但由於生產商提供的測試報告內顯示的樣本,與消委會的樣本批次及測試方法並不相同,因此不能對測試結果作直接比較。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港無經銷代理
咁某大超市嘅貨點嚟?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-11-17 20:27
香港無經銷代理
咁某大超市嘅貨點嚟?

平行進口囉。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Anpanmama 發表於 23-11-17 20:21
曾俊強續稱,福源花生醬一向當天現做,沒有加入任何添加物,保質期僅3個月。而福源花生醬在香港並無經銷、 ...

老老實實,佢d花生醬未過期,已經有浸油喺面

男爵府

回覆樓主:

係水貨但香港有賣就去驗,唔覺有問題,係香港買到會食落肚就要把關

翡翠宮

buklaylay 發表於 23-11-17 20:46

真係,我未見過佢嘅花生醬係冇層油喺面

子爵府

Anpanmama 發表於 23-11-17 20:53
真係,我未見過佢嘅花生醬係冇層油喺面

好似如果花生醬嘅材料係100%花生同海鹽,無其他添加劑,絕大多數都有層油喺面

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

4.5星既兩款一向有買,都係有層油係面,應該唔關油面事,係含量問題。

大宅

回覆樓主:

細路哥時, 阿媽話有浸油係好嘢嚟 ...

翡翠宮

fayefa 發表於 23-11-17 21:01
好似如果花生醬嘅材料係100%花生同海鹽,無其他添加劑,絕大多數都有層油喺面
...

我相信亞福源花生醬,主席可能只係見過新鮮入樽嘅product,未去過售賣店或者超市見放喺貨架上邊標晒油嘅花生醬

翡翠宮

夏蟲 發表於 23-11-17 21:02
細路哥時, 阿媽話有浸油係好嘢嚟 ...

我自己喺屋企整雞絲粉皮,都係買花生醬加芝麻醬(或者芝麻沙律醬)撈勻加響菲絲粉皮上邊。
全部花生醬,基本上都係有層油喺面,我會將花生醬同啲油再撈返埋,先至攞嚟用,因為有油嘅花生醬先至會滑啲,咁當然如果芝麻醬或者芝麻沙律醬落得多啲,咁花生醬啲油就可以用少啲!

珍珠宮

我信消委會

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

商譽是自己毀,佢用咩花生,佢自己最清楚

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

buklaylay 發表於 23-11-17 20:46

其實花生醬有層油咁樣先係正常!mix 埋嘅其實有添加物令佢哋溝埋,香港易買到嘅S牌子就係添加咗!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

Yes

子爵府

...

我買PIC'S都係有層油係面,寫明食用前先攪勻(今期消委推介之一), 如果無油係面我反而覺得唔天然

子爵府

hnh_mami 發表於 23-11-17 21:22
我買PIC'S都係有層油係面,寫明食用前先攪勻(今期消委推介之一), 如果無油係面我反而覺得唔天然
...

我買 Peanut Butter & Co 都有層油。所以只講黃曲霉無嘢好講。不過,Skippy , Jif 我又唔見得有幾好,可以攞咁高分囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊