親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

暑假8天大阪遊, 2大2兩年青人

唔想去咁多咩寺咩寺。唔會去USJ。大約行程如下, 請JM比下意見。同埋有冇必食餐廳推介? 除了蟹道樂。有冇鐵板燒/omakase推介?
多謝大家意見

(已更改行程)

Day 1> 中午到達大阪>checkin>心齋橋

Day 2> 心齋橋 Animeal動物café>道頓崛>日本橋站>電電城

Day 3> 神戶動物園

Day 4> 三井OUTLET PARK>空庭溫泉

Day 5> 奈良公園

Day 6> 梅田>HEPFIVE>>LOFT>長居公>大阪市立自然史博物>TeamLab

Day 7> >難波CaféROCK STAR 動物café>難波八阪神社>新世界> 通天閣滑梯>JanJan橫丁> 阿倍野

Day 8> 中午機回港

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我大仔上年14歲,話以下地方好正:
1. 枚方公園 (話好玩過Universal Studio)
2. 大阪空庭温泉 (舒服到唔捨得走)

無去過木津市場(太早起身), 去咗黑門市場食串燒和牛同即揀海鮮,話好好味。

子爵府

babyislove 發表於 24-5-20 20:48
1. 枚方公園 (話好玩過Universal Studio)
2. 大阪空庭温泉 (舒服到唔捨 ...

夏天去溫泉? 得唔得?

子爵府

我地兩個冇興趣玩機動遊戲啊!

子爵府

黑目係黑店專扼遊客。

木津11點收, 9:30-10:00去到都唔算好早姐。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

bestwish 發表於 24-5-21 10:56
黑目係黑店專扼遊客。

呢個鐘數去木津都排唔到魚生飯,你哋諗住有乜嘢做?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

黑門市場呢兩年去過兩次,覺得同covid 前不同晒,d野貴左好多,真的不好浪費時間去

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

bestwish 發表於 24-5-21 07:13
夏天去溫泉? 得唔得?

空庭溫泉除左浸溫泉還可以著浴衣四圍影相,不過我們去的時候是好凍(著厚羽絨),book 左私人房,3個人輪流浸,一個人浸緊(戶外)時另外兩個在廳食小食(在溫泉小食店買),都幾爽

伯爵府

回覆樓主:

我哋都係2大兩個年青人,都冇乜特別行程,佢哋鍾意動漫嗰d,所以必去道頓崛、HEP FIVE,去一日京都行下,仲未決定去唔去環球影城,唸到夏天要排咁耐隊就冇乜意慾去。主要都係hea遊..

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

bestwish 發表於 24-5-21 07:13
夏天去溫泉? 得唔得?

無聯系吧,一年四季都浸得

最熱D 水,約39 度,過一陣就適應

版主

CrabPincers 發表於 24-5-21 14:57
黑門市場呢兩年去過兩次,覺得同covid 前不同晒,d野貴左好多,真的不好浪費時間去
...

要揀,有D偏貴,食物又唔新鮮。
我上年第一次去,幫襯咗幾間全日本人經營嘅小店,味道滿意,仲encore
attach0/tmp/phpPl99mP
attach1/tmp/phpdzKyat
attach2/tmp/phpfDEnY6
attach3/tmp/phpTI4EMK
attach4/tmp/phprEFnBo

版主

coldmilktea 發表於 24-5-21 18:02
我哋都係2大兩個年青人,都冇乜特別行程,佢哋鍾意動漫嗰d,所以必去道頓崛、HEP FIVE,去一日京都行下,仲未決 ...

我有買fast pass, 由等開門,玩到閂門
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

bestwish 發表於 24-5-21 10:56
黑目係黑店專扼遊客。

睇吓咩人開吧
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

我哋都係2大兩個年青人,都冇乜特別行程,佢哋鍾意動漫嗰d,所以必去道頓崛、HEP FIVE,去一日京都行下,仲未決 ...

係呀 ! 我老公話今次唔想行程咁趕咁早起身, 今次都係諗住hea 遊。

道頓崛, 日本橋最多動漫。

但留左4日 shopping, 又好似多左D。

想plan多一日去玩, 諗緊去邊好。

子爵府

食唔食大阪燒
我每次去大阪都食
2022年尾好似開咗新分店冇排隊得咁犀利
但本店正常一定要排隊 同埋 會收 舖時間之前
折龍
喺心齋橋好易搵的

味乃家 本店

子爵府

bestwish 發表於 24-5-22 13:29
係呀 ! 我老公話今次唔想行程咁趕咁早起身, 今次都係諗住hea 遊。

道頓崛, 日本橋最多動漫。

唔怕遠可以諗下
姬路城

子爵府

姬路城

子爵府

南堀江立花通.....Orange St.
湊町河畔....假期好似有市集幾得意的

子爵府

我唔會叫人唔好去黑門市場
第一次去 當一個旅遊景點去睇嘢囉
但係十年前去我已經不會在嗰度食嘢
當時計返同香港嘅消費
梗係平的梗係抵食㗎
但係對比當地其他食店根本唔抵

木津真係要早去
(可能7~8)
(食海膽和買生果)
太晏去好多嘢都閂曬門啦
(可能9之後)

日本食店人均消費五至八千yen一定係 搵啲個人小店 又有風味 啲嘢一定好食過你旅遊點嗰啲

我的資訊是年幾前的可能唔同了

大宅

我又係2大兩年年青人(17/14)我也沒有太多安排,-日USJ,去下看動漫,通天閣。呢個年紀好難找。我考慮中,買唔買大阪周遊卡跟住張卡去到幾多就幾多至少有個行程跟吓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊