自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

如題
朋友要幫手,你要有求必應,辦妥
當你有需要對方幫手時,唔識,唔知,你揾其他專業人士吧
有時專登打嚟呻足成晚就得,我想呻就直頭一係就已讀不回。
朋友可有可無,我求我自己身體健康,無病無痛,都唔求呢d人呀, 做人好辛苦,自己好似傻仔永遠為人,沒有人會理返你
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

複式洋房

green1apple 發表於 24-8-20 13:49
如題

我撞到好多舊同學扮唔識,眼神告訴我,佢認得我,算啦,D人以為你揾佢著數

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若果年紀有返咁上下,咁真係唔想有太多朋友。

因為走下一個,走下一個..........個心真係幾難受。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我唔識同人相處所以都無朋友
有時搵人呻就俾人話負面
唔講又話咩都唔講點幫
人地俾意見又一定要跟
唔跟就固執都唔聽人講野
慢慢地有D社恐覺得好多人好煩
反而對住自己隻唐狗最開心

ChloeBiluku_FB    發表於 24-8-23 07:11

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

何永堅 發表於 24-8-20 13:52
我撞到好多舊同學扮唔識,眼神告訴我,佢認得我,算啦,D人以為你揾佢著數
...

我覺得有時可能真係認得,但如果以前都唔係好朋友時,咁又未必會相認既,因為認左之後,大家都唔知講咩好,可能只

係寒暄一下咁,好似好無謂咁。

如果加上怕同人有咩比較咁,咪當唔識就算囉。

又或者,對方亦會同時咁諗:下﹗明明見你眼神認得我,你又點解唔先打招呼呢?

又或:睇你眼神都唔覺認得我,同你打招呼,萬一你真係唔認得,會唔會被視為白撞,會好尷尬喎。

所以相唔相認,就視為係一種"緣份"黎啦,唔好將佢過度解讀。

咁,自己既心情,就唔會有太大影響喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

my005 發表於 24-8-20 13:54
若果年紀有返咁上下,咁真係唔想有太多朋友。

因為走下一個,走下一個..........個心真係幾難受。 ...

同意

珍珠宮

回覆樓主:

飲食朋友最好食下野join下活動
無太多感情負擔
越老越無心事要傾
忌倚賴人有事自己解決
情債要還我都好怕人地有事相求

男爵府

回覆樓主:

年紀大咗, 私事唔想同差不多年紀嘅人呻, 唔想增加人哋負擔。況且年紀大覺得摯親喺最重要, 朋友地位低咗好多。

ChloeBiluku_FB    發表於 24-8-23 07:12

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我已經斷絕所有朋友,朋友對我來說是負擔,好耐無聯絡又會有人介意,聯絡講多2句又有人介意,左右做人難。

無朋友更輕鬆,我享受獨來獨往,完全不需要顧朋友感受。

子爵府

一個人最話事 朋友都係分走啲話事權 而且未必係良人

別墅

littlecar 發表於 24-8-20 13:58
有時搵人呻就俾人話負面
唔講又話咩都唔講點幫
你呢班道德高地朋友,點做都係你錯,你還要重視佢地講既廢腑之言嗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Faithhappy 發表於 24-8-20 15:07
你呢班道德高地朋友,點做都係你錯,你還要重視佢地講既廢腑之言嗎

係呀,超級煩人,
知有人幫過我,
又成日俾人話唔感恩,
唔識點SHOW出黎既感恩,
心裡面感恩唔得咩,
我都好忙架仲有好多野要面對,
最後點都唔靠人,
生活難咪難囉日子都係咁過

男爵府

人越大越要學會獨處唔怕寂寞,有咩事唔開心都可以自我療癒。
平時儲多啲錢,有錢可以解決好多問題唔洗靠人。

ChloeBiluku_FB    發表於 24-8-23 07:13

珊瑚宮

回覆樓主:

我唔介意幫朋友手, 但好介意佢當我阿四
但唔知點解我講到咁白, 都依然有人覺得自己係special,我唔介意幫佢做阿四。
所以現在少出聲了

伯爵府

回覆 ayako 的帖子

我唔怕寂寞,已經開始鐘意思一個人,睇戲,食飯,睇演唱會,係仲未試獨個自己去旅行。好似YouTuber 豚長一個去咗半個地球。朋友堆只需你講錯一句說話,直頭打落水狗一樣,圍住你嚟插。但無咁多錢,所以只可捱到死為止

有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

littlecar 發表於 24-8-20 13:58
有時搵人呻就俾人話負面
唔講又話咩都唔講點幫

係吖如果講畀人聽,人哋話你傳播負能量添!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

講都5信, 本身都5多朋友, 原本有班舊同事年年都會出來食幾次飯, 搞下野玩,分享下屋企事等.... 但在黑暴之後, 竟然無再叫我出去, 直頭佢地自組聯絡...我是5支持黑暴...其中有2家人重移左去英國......

E+ 就變得無曬朋友...不過, 亦都更自在, 同家人更CLOSE...道不同不相為謀
Stay Hungry , stay foolish !!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如題

這些不是朋友吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同意,我朋友都好少! 所以個人好Peaceful ! 開始疏遠令自己情緒唔穩定嘅人和事! 高質獨處更有價值 咁當然我唔會抗拒啱咀形嘅群體活動嘅

公爵府

如題

超級認同

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊