在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位有2個小朋友的靚mami, 可否分享下, 我有個近3歲小朋友, 考慮緊要多個, 老公又好想...但"湊"又辛苦

大宅

好,兩個有伴開心好多,大仔5歲細女1歲,好似唔多啱玩,但係佢兩個都玩得好開心,哥哥成日整估做怪令妹妹笑,妹妹會模仿哥哥行為,哥哥又教妹妹讀書仲成日偷偷地餵妹妹食零食,一個邊會有咁既情況發生
辛苦一d都唔覺,我細女係人奶b,無人幫我手湊,哥哥返上午班,時間安排得好問題就唔大每日下晏仲有三個鍾訓

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有2個小朋友!1個2歲8個月!1個1歲7個月.......2個一齊玩!好開心

子爵府

見到佢地一齊玩真係好開心冇咁悶

兩個都係我心肝定>3<

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

當妳諗到將來佢1個人面對要照顧的年老雙親時,妳就會想佢多幾個弟妹可一齊面對.
係我個朋友佢話我知,
一個人照顧兩老都幾有壓力....

複式洋房

打算生2個

別墅

我都係

大宅

我而家有個2歳大既仔,嚟緊都諗住生多個,挭係2個好,起碼大左有商有量

水晶宮

講難聽D...生多個...等於買多個保險...
最近朋友的大哥生腫瘤...醫生開到口話冇得救...才40歲啊父母健在...但還有兩個仔一個女...可以安慰支持老人家...
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

哥哥7歲,妹妹5歲,他們是玩伴,我又多一點私人時間,有時吵架,可以學習與人相處,由於年齡相近,可以一齊各自溫習,大家都不會騷擾對方,一齊聽故事,內容,話題都比較接近, 一次過講給2個聽,又可以一齊去街,總之2個有太多好處.....。

民房

我都計劃緊下個~2個咩都有相有量ma~

大宅

畀面勳章

我都好想生多個陪bb,2個有個伴,冇咁悶﹗

大宅

我都15 16諗緊...但再生既話就真係唔駛諗返出黎做野啦...同埋C6壓力會好大....都唔知點好...

大宅

我其實都鐘意要2個, 除了經濟問題, 都有以下問題 :

- 我都明白要2個有個伴, 但另外我又眼見現在大個d的兄弟姊妹, 有幾多真係可以friend 到大, 到大真係可以有相有量???? 我問過好多, 都係唔多同兄弟姊妹有溝通, 唔係有磨擦, 就係多數自己顧自己, 就連我自己屋企都係, 我同我d妹都唔係好friend....

- 自己做唔做到公平咁對佢地, 等佢地成長係一個好既環境. 又係聽到好多朋友都怨呀媽點樣對自己, 偏心呀妹, 細佬, 自己係屋企幾無地位, 心靈受左幾多傷害......

- 而家d學習環境太多問題, 男的 take drug, 女的援交, 我能夠做到幾多去教育佢地成長, 唔令佢地受感染???

自問覺得以上既野, 自己唔係咁易handle, 如果唔係, 咪同原意相反??? (付出咁多係希望佢多個伴)

所以到而家都未敢, 雖然都覺得係好.....

大宅

我唔洗唸啦, 剛check到有左, 預產期下年3月, 希望一切順利啦!

大宅

你地亞媽會唔會咁嫁?

剛confirm有左第2胎, 梗係話比亞媽知, 但佢既反應同上次一樣, 當壞消息, 唔想我生, 話大風險...唔想我痛...辛苦之類, 好唔開心!

大宅

Miffyling,
你阿媽又會咁既...係咪有其他原因佢先咁講呢...

點都好啦恭喜晒...要小心身體呀....

複式洋房

每個人諗法唔同啦,唔好諗D唔開心事,可能佢擔心你身體所以咁講囉…有左BB係開心事……
自已好好照顧自已,食多D野…生返個肥肥白白BB
:-P  :-o

大宅

原帖由 Miffyling 於 09-7-15 18:23 發表
剛confirm有左第2胎, 梗係話比亞媽知, 但佢既反應同上次一樣, 當壞消息, 唔想我生, 話大風險...唔想我痛...辛苦之類, 好唔開心!

我都係啦..我點只係亞媽咁諗...老爺奶奶,身邊既朋友,冇一個登我開心...初初有左同佢地講我都好大壓力...好唔開心,成日發老公脾氣,仲成日喊..<我覺得個BB係我地兩個人既事,同你地講只係話聲你知,唔需要你地比咁多意見我囉>.而家咩都唔理啦,下個月就生..準備心情湊兩個BB

男爵府

me too! 我既諗法同你一樣, 而家很多年青人都是很自我, 即使家中有兄弟姐妹也是唔會傾心事. 所以我寧願揀仔仔一個, 放多些時間陪他, 跟他做朋友, 大些可以一起去旅行一起見識!

原帖由 mercysheep 於 09-7-15 17:50 發表
我其實都鐘意要2個, 除了經濟問題, 都有以下問題 :

- 我都明白要2個有個伴, 但另外我又眼見現在大個d的兄弟姊妹, 有幾多真係可以friend 到大, 到大真係可以有相有量???? 我問過好多, 都係唔多同兄弟姊妹有溝通, 唔 ...

首頁

尾頁

跳至