自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期六同小朋友去買冬季校服,因為學校有指定校服商(新蒲崗的和建校服公司),所以就唔周圍撲,由Tsuen Wan 就去新蒲崗,打電話問清楚有貨,就直接去這間舖頭買;check好size,運動褲OK, 裙OK,到運動衣,第1, 2, 3件都發現在污漕,那些污漕是明顯,而且一眼就看見,唯有叫那小姐(a ling)再給另外一件再看,可是,不知是我眼利或不好彩,第4件左手臂位又有1毫子size 的污漕,那小姐就將此事告知一個五十多歲的高高白髮男人,那男人看罷,就大聲說:這樣的污漕實有架啦!到時,佢穿一、兩次都會有架啦!冇辦法噃!
因他們在我不遠處,他門的對話,那男人的面孔,真是一眼見晒。好彩,最後A ling 再找到一件給我check, 一路check, 那男人就用那怒視的目光啤住我,因為聽罷就更加details去check 啦!
最後,所有校服都OK;在比$$之前,我問那個男人是否負責人和貴姓,他竟說: 我不是負責人,我不是在這裏做的和冇性,後來又改口話是兼職的;那我火就泥,說: 要complaint 他的service 差,買東西不是要檢查嗎?甚麽是...."這樣的污漕實有架啦!到時,佢穿一、兩次都會有架啦!冇辦法噃!", 那是甚麼態度....雖然, A ling 最後向我say sorry, 最後說他是姓郭 (都唔知真定假),又話他的工場的粗活;真是塭鬼信,part time、粗活要向他品告。

仲有,D學校和家長教師會咪比的price吸引就叫家長去買,因為有D其他校服商都不是特碼,佢地就叫特碼,而且相距HK$15.00,真係坐地起價,冇得check 架!

另外,如果佢地做生意的心態是這樣,可想而知他們的質量是何等級呢?

以往,好多家長都會在學校訂,然後由學校派發,有小小污漕,都因為趕時間要穿、費時再換啦,等等...所以校服商就洞識家長的心態,$$就照收,污漕咪照比囉!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ericapan 於 09-11-9 13:52 發表
上星期六同小朋友去買冬季校服,因為學校有指定校服商(新蒲崗的和建校服公司),所以就唔周圍撲,由Tsuen Wan 就去新蒲崗,打電話問清楚有貨,就直接去這間舖頭買;check好size,運動褲OK, 裙OK,到運動衣,第1, 2, 3件都發現在污漕, ...

同學校反映下...

侯爵府

好媽媽勳章

獨市
原帖由 ericapan 於 09-11-9 13:52 發表
上星期六同小朋友去買冬季校服,因為學校有指定校服商(新蒲崗的和建校服公司),所以就唔周圍撲,由Tsuen Wan 就去新蒲崗,打電話問清楚有貨,就直接去這間舖頭買;check好size,運動褲OK, 裙OK,到運動衣,第1, 2, 3件都發現在污漕, ...

子爵府

咁衰格,5通俾正價$同佢買次貨,佢咪好so~個男人肯定係老細la~

複式洋房

今曰已經forward比家長教師會D friend, 明天反怏比主任知。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

真係好鬼衰!我個囡間學校本來用金x公司,以我所知,金x校服出名貴d,但就真係覺得d質料好d,我同個囡日日洗校服都唔會起毛粒!

點知今年都學校轉左供應商,又係呢間和x,我一收到通告,又係同上面個媽咪講一樣,咩都叫特碼,我個囡先2年級,咁6年級個d著咩呀!

所以d學校比著佢地投標,咪一開始時比佢地d標價扼哂!

首頁

尾頁

跳至