跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日有個朋友話我知佢地震前已經book咗package去hokkaido, 但只有6月份前的可退錢......... 我話不如試吓轉去第度, 佢話唔怕, 輻射呢d野週圍都有, 邊避到咁多, 唔通唔用手機, microwave, pc? 我都唔識答....... 其實有冇危險架

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

輻射係周圍都有, 但問題係個量既多少

輻射勁的話, 會有好大機會過幾年會有CANCER, 再勁D 可以一兩個鐘之內會嘔, 燒傷喉嚨然後死, 再勁D 其實可以即時死

手機, 微波爐個D 係有輻射, 但未係好高, 不過我唔覺得佢係完全安全, 你有無試過講好耐電話之後個頭好痛? 我係公司坐個個位旁邊有好多電腦, 有時到下午就會好頭痛, 我未做呢份工之前從來都無試過咁既

你話有無問題? 我答唔到你, 但你問我的話, 其實我係驚架

而且輻射呢D 野係會係體內積存既, 雖然而家政府話D 輻射量未去到照 X 光咁勁, 但照 X 光都係閃一下, 而你而家係長期留係個到, 究竟有無問題其實佢都答唔到你

旅行係FOR 開心既, 做乜要令自己處身於一個有可能有危險既地方呢?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章

第時生癌既機會高好多倍。

寶石宮

日本人已經咁慘, 真係唔可以去第二個地方咩

珍珠宮

好媽媽勳章

佢係要呃自己冇事既都冇辦法, 佢有權選擇去, 但唔好帶小朋友去, 唔好累人累物.

大宅

而家咁既情況, 最好都係唔好去日本, 其實都有其他選擇, 萬一有時就唔好啦!

大宅

叫佢睇多d報紙, 究竟知唔知個嚴重性,睇完就知道唔係佢講果d一般輻射 

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

妳叫佢睇下tvb,atv,nows以外既新聞,
我o係鳳凰台睇到北海道部份地方(e.g.函館)都浸到去腰,不過新聞唔報導d唔係嚴重既地方.
去到北海道,佢都唔敢食d海產喇....

人地屋企浸哂,去到幫唔到手仲想開party,唔係咁好o羅.....

侯爵府

去玩嘅就唔好去啦! 何必要係人地國難, 忙緊重建嘅時候去呢?

公爵府

佢都唔怕你都無謂鄧佢驚

原帖由 cmchang0927 於 11-3-17 01:50 發表
今日有個朋友話我知佢地震前已經book咗package去hokkaido, 但只有6月份前的可退錢......... 我話不如試吓轉去第度, 佢話唔怕, 輻射呢d野週圍都有, 邊避到咁多, 唔通唔用手機, microwave, pc? 我都唔識答....... 其實 ...

男爵府

好媽媽勳章

我都book咗6月去, 但啲消息越黎越恐佈, 無謂用自己條命博. 去咗, 如果到時真係有乜事咁點算. 都cover唔到嗰開始

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

咁樓主朋友講緊7月, 唔係講緊現在,
到時D野邊個知?
可能到時已經無咩事?
日本可能好需要人去消費幫助重建呢?

到時先算啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

七月O既嘢講唔埋.

不過, 照依家咁情況, 都係爆多架喇.
唔好去, 安全好多.

唉......... 哀.....

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

幅射呢d 野係留幾十年以上架
之前蘇聯個單,發生左二十幾年到而家都唔可以住人
而且幅射又可以經風呀雲呀擴散
日本又唔係真係咁大,如果個爐真係有乜事,
要散過去都係幾日的事....

我覺得而家己經唔係無事架啦
至少福島我諗我地呢一代都唔可以住人

原帖由 mcdullyiu 於 11-3-17 11:45 發表
咁樓主朋友講緊7月, 唔係講緊現在,
到時D野邊個知?
可能到時已經無咩事?
日本可能好需要人去消費幫助重建呢?

到時先算啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 shinku 於 11-3-17 12:28 發表

至少福島我諗 ...

咁如果個爐無事呢?
咁點解唔去得?

現在真係無人知會點?
人地都仲全力救緊,
望都望無事啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

有無事其實都好主觀
以我立場我覺得個爐己經有事了><
只係希望唔好再惡化落去......

原帖由 mcdullyiu 於 11-3-17 12:31 發表

咁如果個爐無事呢?
咁點解唔去得?

現在真係無人知會點?
人地都仲全力救緊,
望都望無事啦!

男爵府

樓主,你朋友係吾係整鬼你呀?我3月9號問晒恆隆中心6-7樓所有既旅行社都未出7月既價wor!!!團無價,自由行都無。淨係有ana既sky package…你朋友應該係整試下你對佢有幾關心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 shinku 於 11-3-17 12:28 發表

至少福島我諗 ...

無錯,唔好話今世唔住得人,我睇過話幾個世紀都唔可以住人架!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係唔會考慮去了...
原帖由 hudsonchui 於 11-3-17 20:31 發表

無錯,唔好話今世唔住得人,我睇過話幾個世紀都唔可以住人架!

首頁

尾頁

跳至