自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題,代朋友一問,佢個女升小六,在劍橋英語flyer stage 取得十三盾成績,是否佳績呢?
hi

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

(唔忍心都要講)考13盾, 小六, 成績唔算標青. 睇下點樣去鼓勵佢再努力加油學英文啦。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

請問有無人知道那裡買劍橋英語flyer stage 書會平的呀?謝謝

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個小朋友小二已經考左13盾喇 (唔係show off).

係想你話比佢知, 佢起步已經遲左.

珍珠宮

我個小朋友小二已經考左15盾喇
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:劍橋英語 取得十三盾成績,是否佳績?

好似話分四張paper,每張最高5個盾,即合共20盾?是嗎?

MariaTsui  最高只有15個盾,分3張PAPERS  發表於 11-8-11 13:31

珍珠宮

晴B媽 發表於 11-8-11 11:28
好似話分四張paper,每張最高5個盾,即合共20盾?是嗎?

reading and writing係同一份paper
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

我又覺得十三個盾都叫唔錯喎. 如果以一個讀開中文小學既小朋友黎講.
已經係講緊有85-95% 答對題目. 唔好同其他人比較, 加油 !!

男爵府

醒目開學勳章

晴B媽 發表於 11-8-11 11:28

最高15個1
READING AND WRITING, LISTENING, SPEAKING ,每邊5個~
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

男爵府

醒目開學勳章

tszyan1001 發表於 11-8-11 11:12
如題,代朋友一問,佢個女升小六,在劍橋英語flyer stage 取得十三盾成績,是否佳績呢? ...

其實FLYERS 13個都算不俗,不過~只是亦有不少學生也有此成績
通常以我眼見與經驗,一班學生50人 FLYERS. (如果是中文小學呀...)
都是1-2個人有15個盾, 其他介禾10 - 13之間~
當然~低過8既都有...

不過如果想RELY ONFLYERS去考D好既中學,
我會建議你叫你朋友俾佢個小朋友去考KET/PET吧~
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

子爵府

好媽媽勳章

我想問, 我個小朋友今天讀K2, 是不是要開始去讀?

yukico  這些試是不需要花錢去讀的, 只要小朋友平時多閱讀, 基底好, 隨時可去考  發表於 11-8-11 22:13

伯爵府

normal. really not good

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

要張証書有用,

當然要有15個先見學校!

男爵府

醒目開學勳章

小天使 發表於 11-8-11 11:55
我想問, 我個小朋友今天讀K2, 是不是要開始去讀?

我個人建議~只是個人建議~
首先你要看你小朋友英文程度,同埋想入咩野小學。

不過通常我都會鼓勵d家長去讀starters,(for 升小一)
不過相對地,如果無14-15個盾d成績就唔算太靚
甘有d家長我就唔會叫佢去花錢讀先。
去DL 份sample paper俾小朋友做,如果佢都做得唔錯,
就唔駛去報讀就可以了。

反正~其實讀cambridge 都係每個topic 單元溫習同教導。
當然~有個benefit就係可以去train 下講英文and 聽英文。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
  就是到老他也不偏離>

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我囡囡小三已經考到15盾
其實依家好多小朋友都有報讀cambridge, 真係要有 14-15盾先有用.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

15盾先叫佳績~

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

請問邊度讀會比較好??

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:我個小朋友小二已經考左13盾喇+(唔係show+o

原帖由 雪菜肉c 於 11-08-11 發表
我個小朋友小二已經考左13盾喇 (唔係show off).

係想你話比佢知, 佢起步已經遲左. ...
唔該想問甘幾時可以上呢? k2 可以嗎?

禁止訪問

瑪瑙宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Just OK.

首頁

尾頁

跳至