想生BB

跳至

首頁
12345...84

尾頁

大宅

三星期前,七週知道 BB 無心跳,現在心情都平復了很多......開始計劃坐月調理,為下個 BB 準備好五星級的家,先再努力!

各位 JM 一齊傾下可以食 D 咩補身?

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

Melodychu 發表於 12-12-10 10:09
三星期前,七週知道 BB 無心跳,現在心情都平復了很多......開始計劃坐月調理,為下個 BB 準備好五星級的家 ...

我年頭都小x過, 之後坐月坐足1個月, 頭果個星期食得好清, 一般都係黑木耳蒸豬肉, 同埋飲下黑木耳豬潤紅棗水, 因為黑木耳係幫助清瘀血, 到惡露清得七七八八先好補, 之後會食薑飯, 雞酒同薑醋

大宅

引用:Quote:Melodychu+發表於+12-12-10+10:09+三

原帖由 雨嫣 於 12-12-10 發表
我年頭都小x過, 之後坐月坐足1個月, 頭果個星期食得好清, 一般都係黑木耳蒸豬肉, 同埋飲下黑木耳豬潤紅棗 ...
啊薑飯係幾時開始食ga?

請問洗唔洗食薑醋?

大宅

回覆:最近小x JM,一齊傾下,互相 support

Sorry, 無睇清楚,應該係請問薑醋是否都要等惡露清哂先好食?

侯爵府

Melodychu 發表於 12-12-10 10:47

請問洗唔洗食薑醋?
薑飯, 薑醋同雞酒係要等D惡露完全清晒先可以食, 因為呢D有行血作用, 如果未清晒就開始食, 咁只會越流越有, 清唔到架, 我媽果陣專登係大陸買左隻老雞乸返嚟煲薑醋俾我食, 佢話好去風同補身

大宅

明白了!謝謝!

我媽媽住得遠又要返工,都無辦法幫忙。99 就以前生 3 個都無正式坐月,淨係識煲薑醋,所以現在想學定準備下。

咁小x 坐月係咪都要留在屋企,唔好週圍去 ga?

大宅

明白了!謝謝!

我媽媽住得遠又要返工,都無辦法幫忙。99 就以前生 3 個都無正式坐月,淨係識煲薑醋,所以現在想學定準備下。

咁小x 坐月係咪都要留在屋企,唔好週圍去 ga?

大宅

引用:三星期前,七週知道+BB+無心跳,現在心情都

原帖由 Melodychu 於 12-12-10 發表
三星期前,七週知道 BB 無心跳,現在心情都平復了很多......開始計劃坐月調理,為下個 BB 準備好五星級的家 ...
我十月尾小產,同你一樣七星期冇左

大宅

引用:Quote:原帖由+雨嫣+於+12-12-10+發表我年頭

請問洗唔洗食薑醋?
薑醋十二朝食,大補二十朝食。你有冇睇中醫?

大宅

引用:明白了!謝謝! 我媽媽住得遠又要返工,都

明白了!謝謝!

我媽媽住得遠又要返工,都無辦法幫忙。99 就以前生 3 個都無正式坐月,淨係識煲薑醋,所以 ...
最好唔好週圍去吹風

大宅

引用:Quote:原帖由+Melodychu+於+12-12-10+發表

原帖由 ling.cheng 於 12-12-10 發表
薑醋十二朝食,大補二十朝食。你有冇睇中醫?
未睇呀,因為還等緊自然流產,我諗住開始流先睇中醫,或者惡露清埋才睇?

大宅

雨嫣 發表於 12-12-10 10:52
薑飯, 薑醋同雞酒係要等D惡露完全清晒先可以食, 因為呢D有行血作用, 如果未清晒就開始食, 咁只會越流越有, ...
我已經差不多一個月仲有少少血,有jm教食黑木耳,咁會唔會都愈食愈流?但中醫都話要快啲清惡露。

侯爵府

bingomama 發表於 12-12-10 13:23
我已經差不多一個月仲有少少血,有jm教食黑木耳,咁會唔會都愈食愈流?但中醫都話要快啲清惡露。 ...
黑木耳係清瘀血架(惡露)

大宅

引用:Quote:原帖由+ling.cheng+於+12-12-10+發表

未睇呀,因為還等緊自然流產,我諗住開始流先睇中醫,或者惡露清埋才睇?

...
睇中醫可以幫你清惡露同時又會補下

大宅

引用:Quote:雨嫣+發表於+12-12-10+10:52+薑飯,+

原帖由 bingomama 於 12-12-10 發表
我已經差不多一個月仲有少少血,有jm教食黑木耳,咁會唔會都愈食愈流?但中醫都話要快啲清惡露。 ...
其實惡露正常應該流幾耐?我聽說少過十天就停就怕瘀血積存,是不太好的。但流成個月又怕唔怕?會唔會有問題?

大宅

引用:Quote:原帖由+Melodychu+於+12-12-10+發表

原帖由 ling.cheng 於 12-12-10 發表
睇中醫可以幫你清惡露同時又會補下
多謝你呀!咁其實如果排唒組織仲有惡露嘅時間就可以睇中醫啦。對嗎?

大宅

Melodychu 發表於 12-12-10 15:50
其實惡露正常應該流幾耐?我聽說少過十天就停就怕瘀血積存,是不太好的。但流成個月又怕唔怕?會唔會有問題 ...

因為我在醫院塞藥後, 排了很多血亦有組織, 以為排清, 點知一個星期後再睇私家醫生, 發現未清哂, 佢開咗三日藥比我, 可惜一星期後覆診都係未清, 所以拖咗兩個幾禮拜先做手術. 醫生話手術後會再流一至兩個星期血. 所以我已經流咗近一個月. 建議你到私家醫生到照清楚, 唔好好似我咁拖咁耐, 早啲解決佢. 因為日日流血都好困擾!

大宅

雨嫣 發表於 12-12-10 13:39
黑木耳係清瘀血架(惡露)

咁係咪即係要繼續食到停血呀? 其實我而家只流好少, 一撻仔咁, 但就日日都有. 我好想快啲補身, 因為而家成日頭暈.

侯爵府

bingomama 發表於 12-12-10 17:12
咁係咪即係要繼續食到停血呀? 其實我而家只流好少, 一撻仔咁, 但就日日都有. 我好想快啲補身, 因為而家成 ...

你成個月都仲有血, 不如問下中醫點解啦

大宅

引用:Quote:Melodychu+發表於+12-12-10+15:50+其

原帖由 bingomama 於 12-12-10 發表
因為我在醫院塞藥後, 排了很多血亦有組織, 以為排清, 點知一個星期後再睇私家醫生, 發現未清哂, 佢開咗三 ...
原來是這樣,咁我到時要盡快覆診睇下排清D 組織未了......

咁你現在還未清哂 D 惡露嗎?中醫怎說?

首頁
12345...84

尾頁

跳至