自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

stkyo 發表於 18-9-30 23:33
前日話唔講,尋日又講,尋日話唔講,今日又講

無人迫/建議你同你身邊生活得好好地嘅人移民!係你係一個考 ...

我2個長老剛返嚟睇下啲孫
依2日同佢地行下超市(market place 同 fusion,家附近得食2間)
不停話乜啲嘢咁貴,同1包朱古力威化餅,香港超標價$4X,長老話嗰邊買有時$4.X,特價就$3.X。
嗱!唔係我話貴,係移民左幾十年嘅長老話貴咋!

大宅

BBgaga 發表於 18-9-29 11:30
「而香港可以買到的選擇,一定比外國多」

剩係空氣同水源 空間,有錢都買唔到。

同意。其實多人回流都係因為香港搵錢易稅率低。係外國福利好,就算低層生活質素都OK,但係要「發達」就有D難了。我識D人都係香港搵錢外國享受

大宅

LittleRoxie 發表於 18-9-29 11:39

你的論點絕對正確

放棄唔到賺錢既機會

男爵府

回覆 ChloePP 的帖子

我明年先走,宜家仲係香港。我有提過每個地方都有好同唔好嘅地方,只係魚與熊掌,不能兼得時,就要睇自己需要去作决定了。香港係一個發達城市,當然有佢好處啦,正如我所講,識得欣賞滿足自己擁有,生活先過得開心,我作出移民决定前亦衡量過自己需要,亦明白外國生活亦有同唔好嘅—面,不過既然要去,好既壞既我都會照單全收。

水晶宮

其實移唔移民真係好睇自己,我女兒在別地方生活六年,都仲為移定唔移舉期不定

大宅

bettylovingbb 發表於 18-9-29 14:23

我係土生土長嘅香港人,可能年紀大左又有細路,所以追求嘅嘢唔同左,我真心覺得香港 ...

係,小朋友和大人都活在壓力煲內

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-9-28 11:12
講得好,而且你自己經歷過講有point!
而唔係去過幾個星期旅行或者聽人講就妄下判斷

你講呢個情況關個題目咩事,完全睇唔透
我只見到白種人優越感,你想講香港唔好定香港人在香港已經是二等公民?

別墅

青青河邊草 發表於 18-9-30 09:15
在美國, 真係歧視隨時會被人告吧?

係美國,歧視係罰得好重。

侯爵府

sunflowerusa 發表於 18-10-1 10:55
係美國,歧視係罰得好重。

有一本叫好出名, 係哈佛教授寫, 叫正義思辨之旅

入面就提及一個個案, 美國嘅大學係預留部分學額俾黑人定有色人種的 原因係考慮呢啲家庭一般支援不及白人, 為保障佢地入學不因家庭資源背景而被拖低, 所以有此措施。

有一白人學生認為自己係因為呢個原因而入唔到大學, 於是告上法庭,話政策歧視白人。結果呢?佢敗訴囉。

如果呢件事發生在香港, 早已被人嘈到拆天。但在美國, 就係咁囉。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

青青河邊草 發表於 18-10-1 11:03

呢個話題幾有趣,係咪因爲配額定咗幾多個百份比有色人種,而令到白人少咗機會入大學,所以構成歧視?

侯爵府

stkyo 發表於 18-10-1 11:14
呢個話題幾有趣,係咪因爲配額定咗幾多個百份比有色人種,而令到白人少咗機會入大學,所以構成歧視?
...

但站在黑人角度,呢個措施係反歧視
世界唔係非黑即白, 好有趣

所以呢本書好值得一看

水晶宮

青青河邊草 發表於 18-10-1 11:03

如果呢件事發生喺香港,學位是留返D比本土低收入窮人的話,應該嘈唔過拆天

水晶宮

回覆樓主:

「入面就提及一個個案, 美國嘅大學係預留部分學額俾黑人定有色人種的 原因係考慮呢啲家庭一般支援不及白人, 為保障佢地入學不因家庭資源背」

呢個係德政,窮孩子也有希望,如果要説到黑白種族理,那是白人對佢地有所虧欠,比一般人好福利多提攜是萬般應該的

珍珠宮

王國教室勳章

liumeowjen 發表於 18-10-1 10:41
你講呢個情況關個題目咩事,完全睇唔透
我只見到白種人優越感,你想講香港唔好定香港人在香港已 ...

我回應人地個答覆,你不如睇下前面講乜先。乜關個題目乜事?宜家你有marking scheme ?
我講得非常清楚,就係認同有人講覺得可悲香港人會歧視香港人但對白人客氣呢個怪現象。
我對白人無優越感,你竟然睇到咁

侯爵府

2018復活節勳章

Smallraindrop 發表於 18-9-28 18:09
比較欣賞D能屈能伸既人,決定了就去做,不要回望,努力向前。

不斷只懂放大自己所擁有的,踐踏別人的,好 ...

有 d 人自己自卑,就不斷踩別人。

男爵府

唔同意外國無發達機會。我第一代移民,人工追得上香港level。我亦有白人做我手下。再升有難度只怪自身能力唔夠其他人好。亦到年紀要bb。

翡翠宮

Ashleycorina 發表於 18-10-1 11:48
我回應人地個答覆,你不如睇下前面講乜先。乜關個題目乜事?宜家你有marking scheme ?
我講得非常清楚,就 ...

睇到Lee 度真係覺得憫憫地,有人Get 錯Meaning 既程度可以高成咁

就算HK人在HK變成二等公民,都係大陸人變一等啦,點會白人呀,97 前咩

水晶宮

bettylovingbb 發表於 18-10-1 09:56

我明年先走,宜家仲係香港。我有提過每個地方都有好同唔好嘅地方,只係魚與熊掌,不 ...

收收埋埋 將壞的變好,一切如願!因心態正面!

子爵府

stkyo 發表於 18-9-30 23:33
前日話唔講,尋日又講,尋日話唔講,今日又講

無人迫/建議你同你身邊生活得好好地嘅人移民!係你係一個考 ...

我地鍾意食橙,佢就鍾意食蘋果
然後係咁踩人食橙,覺得蘋果高貴過橙

文具老土又點、冇工人又點啫
網購喺外國好普遍
外國都可以請人做家務
英澳共住八年「咁多」,就可以做外國生活專家

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-10-1 11:54
唔同意外國無發達機會。我第一代移民,人工追得上香港level。我亦有白人做我手下。再升有難度只怪自身能力 ...

咁相同人工,係兩地交既稅係幾多?

首頁

尾頁

跳至