自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

laiman1002 發表於 21-5-17 16:05
咩都唔使攞架,俾你爸爸id no 就check 到

thx

大宅

BGCOME08 發表於 21-5-17 15:39
咁你今日有冇打去問,如果一次過還,要俾幾錢息?

多謝JM關心,我打咗電話去問啦,佢話因為唔係本人,所以唔可以喺電話嗰度講呢啲嘢,就叫攞埋文件去門市嗰度傾

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-17 15:53
點解會衰到咁,十幾萬積蓄輸晒而家仲要借錢賭
我覺得真係唔應該幫佢還,不知悔改,而家幫佢還咗財 ...

唉,我唔幫佢,我真係睇住佢俾人劈死咩,到時咪又係我阿媽傷心死,所以我淨係會幫佢呢一次㗎咋,呢個人真係壞咗啦,壞得好離譜啊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ManyanChun_FB 發表於 21-5-17 16:27
唉,我唔幫佢,我真係睇住佢俾人劈死咩,到時咪又係我阿媽傷心死,所以我淨係會幫佢呢一次㗎咋,呢個人真 ...

唔會咁快畀人劈,只係迫佢破產,佢就冇機會再借, 否則有人幫佢還咗,只會變本加厲, 如果肯改嘅輸曬十幾萬儲蓄都應該收手啦,都仲未知死又再借財仔,證明自控能力非常弱, 幫得一次幫唔到第二次,至怕下一次係大大鑊,想救都救唔到咋

大宅

30年前我都帮我老豆還過, 當年匯豐係24%利息, 借了5萬, 我還了4年, 因為當年月入只有幾千, 息多過本. 之後又幫男朋友還兩萬..想起都慘豬. 我老豆和男友借錢原因係喜歡充大頭鬼, 無錢扮富豪, 銀包長期要有幾千元...

現在你要狠狠地教訓你爸爸, 因為會借開有條引, 最好幫佢申請破產, 不可以再借.
.

大宅

唔好為左5萬去死

大宅

可以一次過幫佢還唔洗咁重息?

大宅

Jane1983 發表於 21-5-16 19:19
年息咁高,合唔合法?

叫你老豆破產,你今次幫佢還,驚陸續有黎。
絕對同意, 系老豆名借, 佢去搞破產,等佢冇甘易再去借錢.

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 19:09
我老豆兩日前又再一次濫藥(安眠藥)在家噁白泡,跟住暈低,好彩我媽已退休無返工,在家中,可以及時call白 ...

你同你老豆申請破產先, 等佢以後唔駛借到錢....

其二, 即時出封信比PROMISE(中英文都得), 講你老豆情況, 自殺, 入院, 無力還款, 叫PROMISE免息還款....

我試過成功(係我的家人, 之後佢永遠申請唔到信用咭同借錢), 安樂晒....
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你好好!照顧好阿媽!

呢啲唔生性男,累全家!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 19:27
請你指教

我該陣時都幾狠心, 將佢所有借款情況公開晒, 等佢以後無得同任何財仔再借錢, 你叫你老豆, 一次過講晒借左幾多錢, 一次同佢破左產, 仲要同財仔及銀行講你哋無能力還款, 有息更加無可能.....最後銀行或財仔會讓步(或低息還款)
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

我都有差唔多問題,其實樓主幫手還唔係孝順,係累全家
當年我都因為細數目,諗住俾機會,同樓主一樣諗法,幫屋企人還錢
但結果就好似其他有經驗嘅JM一樣,唔會只發生一次,仲越借越大額,越借越多間
屋企退咗休嘅都要出返黎搵錢,辛苦嫌惡嘅工都要做

如果樓住阿爸交出一堆親友聯絡資料出去借非法財仔嘅話仲慘,分分鐘搞埋樓主公司

大宅

Kittymami1326 發表於 21-5-17 16:35
唔好為左5萬去死

呢樣可以放心啊,佢絕對唔夠膽去死啊,佢咁鬼怕死

大宅

capricornbb 發表於 21-5-17 16:40
你好好!照顧好阿媽!

呢啲唔生性男,累全家!

多謝你,我媽呢幾日都落晒形啊,聲都沙埋呀,我做女嘅見到都心痛

capricornbb    發表於 21-5-17 17:12

大宅

Manwah 發表於 21-5-17 16:37

其二, 即時出封信比PROMISE(中英文都得), 講你老豆情況, ...

多謝你,你呢個方法都好好

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Manwah 發表於 21-5-17 16:37

其二, 即時出封信比PROMISE(中英文都得), 講你老豆情況, ...

你屋企人本身都肯改先得. 唔俾佢借銀行同財務公司, 只怕佢去借大耳窿仲大鑊.

大宅

oliverkkk 發表於 21-5-17 17:05
加油頂住

多謝(emoji)

大宅

tantanmama 發表於 21-5-17 17:11
你屋企人本身都肯改先得. 唔俾佢借銀行同財務公司, 只怕佢去借大耳窿仲大鑊.
...

係呀,呢個就要睇佢自己日後嘅意志力啊,我同我阿媽講話頭一次機會我係比,因為我覺得每個人犯錯都應該要比一次機會去改過自新,但如果有第二次嘅, sorry咁大家拜拜啦,因為你已經選擇左放棄我哋

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

有冇辦法帶佢去做戒賭治療?坊間應該有好多機構提供呢類服務。

首頁

尾頁

跳至