自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

Peace in Heaven

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

不能回頭,何必多言,

既然發生,何須批判。

那日種種,一時意氣,

明夕何夕,她已未路。
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sonic04 於 10-2-9 01:45 發表
不能回頭,何必多言,

既然發生,何須批判。

那日種種,一時意氣,

明夕何夕,她已未路。

同意, 悲劇己發生左, 仲系到猜測人地背景, 自殺動機又有乜意思?
猜錯了又如何猜對了又如何?....

複式洋房

我都唔明! 點可掟得落手?做得媽媽, 都好愛好愛自己兒女, 寧願自己死自己病都唔想兒女有事有病唔開心......

"世上只有媽媽好, 有媽的孩子像個寶....."

這小女孩還可以相信人嗎?

其實, 這個女人, 最錯就係衝動, 一失控就失去理智, 我覺得可以正確咁同小女孩講, 佢媽媽不是憎佢而要佢死, 而是人有些時候被自己的情緒操控了理智及行為, 而她媽媽都是因為失控才咁做, 相信她如在身也感到後悔, 原諒她吧....

最後我希望政府可以拍多些宣傳片, 不斷提醒市民,

「無人有權剝奪小朋友生存的權利」

「小孩子不是父母發洩對象, 不是附屬品!」

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 AAA-Mom 於 10-2-9 10:13 發表
我都唔明! 點可掟得落手?做得媽媽, 都好愛好愛自己兒女, 寧願自己死自己病都唔想兒女有事有病唔開心......

"世上只有媽媽好, 有媽的孩子像個寶....."

這小女孩還可以相信人嗎?

其實, 這個女人, 最錯就係衝動, 一 ...

拍幾多宣傳片都無用
因為有些人的係轉牛角尖就係轉牛角尖
點會因為你條宣傳片講兩句就改變思想?
如果個媽咪咁識諗, 就唔會搞成咁
四十歲人喎, 你估十四歲咩

禁止訪問

子爵府

其實係呢位媽咪一時情緒轉唔到過黎至做咗傻事, 如果佢識得"停一停, 諗一諗", 佢一定唔想佢女依家冇咗亞媽咁悽涼!

題外話: 如果我冇收錯風的話, 國際學校收生係會考慮有外國護照的家庭優先, BNO唔算喎, 又或者你好出名都得, 所以, 想將仔女送入國際學校的父母, 想成功考入其實唔係你地遞咗表就會收ge.

洋房

原帖由 edexp 於 10-2-9 10:19 發表
錯!

我們必須要去批判!

批判甚麽?

不是批判背後成因,
也不是批判背後動機,
而是要批判女死者無論任何成因、動機,也絕對、絕對不應掟個女落街

為甚麽現在還要批判?

不是要去鬧死者(都死了,鬧來都冇用),
也不是去 ...

cant agree more! However most of the ppl here are lack of critical thinking!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

國際學校收生係會考慮有外國護照的家庭優先, BNO唔算喎, 又或者你好出名都得,

correct!!

原帖由 ka媽 於 10-2-9 10:44 發表
其實係呢位媽咪一時情緒轉唔到過黎至做咗傻事, 如果佢識得"停一停, 諗一諗", 佢一定唔想佢女依家冇咗亞媽咁悽涼!

題外話: 如果我冇收錯風的話, 國際學校收生係會考慮有外國護照的家庭優先, BNO唔算喎, 又或者你好出 ...

禁止訪問

王國長老

王國長老

原帖由 sonic04 於 10-2-9 01:45 發表
不能回頭,何必多言,

既然發生,何須批判。

那日種種,一時意氣,

明夕何夕,她已未路。

仙劍?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我想, 你有如此的想法, 都應該快快找人幫助了!

原帖由 fatbmama 於 10-2-9 13:16 發表
把她先拋下去 , 其實只是時間和技術上的問題 , 我想她是想和女兒一起離開 , 不是存心想殺害她 .

被最親的人傷害 , 那種憤怒和傷心 , 正正是我和她的共通點 .

大宅

原帖由 edexp 於 10-2-9 14:36 發表
重點不是講是不是技術上的問題呀!

不論是否存心想殺害她、或想和女兒一起離開 ,都係絕對、絕對係錯呀,明未唔呀

女兒即使是她生的,一出世經已是獨立個體,不是她的財產,她絕對不應及無權剝奪女兒生存權利呀:igi ...

同意!
而家係謀殺呀!!!!!!!!!

如果個媽媽無事,
咪以為大團圓結局!!!
一定要告佢謀殺罪,
坐牢到佢死為止呀!!!!!!

唔係就大把人有樣學樣!
做咩呀!
殺左人然後自殺就可以換黎各方同情!!!!!!

大宅

原帖由 edexp 於 10-2-9 10:19 發表
錯!

我們必須要去批判!

批判甚麽?

不是批判背後成因,
也不是批判背後動機,
而是要批判女死者無論任何成因、動機,也絕對、絕對不應掟個女落街

為甚麽現在還要批判?

不是要去鬧死者(都死了,鬧來都冇用),
也不是去 ...

說得冇錯, 人地屋企背景同選擇根本唔關其他人事, 要講既係無論發生任何事都決唔能夠傷害自己仔女.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

個媽咪係做錯,但佢已經得到報應...失去左生命,仲失去左目睹女兒成長嘅機會,已經係好大教訓....唔好再咁話佢啦....

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉, 我覺得個媽咪係一時意氣用事, 佢如果身邊有人勸一句或佢肯停低諗一諗, 就唔會有咁的事..... 本來都重好地地去飲茶, 如果真係為左個女個學業而想去殺個女或自殺, 都無心機去飲茶啦...

唔係話佢岩, 佢係錯, 好錯, 不過, 佢都死左, 我都覺得唔好再話佢啦....佢已經無得睇個女長大.....

原帖由 coco1234hk 於 10-2-9 16:41 發表
個媽咪係做錯,但佢已經得到報應...失去左生命,仲失去左目睹女兒成長嘅機會,已經係好大教訓....唔好再咁話佢啦....

首頁

尾頁

跳至