興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

Kittymummy 發表於 18-7-14 15:47
估吾到呀,因為以我所知UST 有3科係收生較低分,其中一科叫做有點興趣,但位少。UST 太chur 吾岩我女呢d中 ...

開估:JS 5412 BSc Quantitative Social Analysis 理學士(定量社會數據分析)
上年LQ:best 5 18

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-14 16:12
開估:JS 5412 BSc Quantitative Social Analysis 理學士(定量社會數據分析)
上年LQ:best 5 18
...

估到啦。哈哈哈,我地高過MD, 但擺落band B, 原因係位少。好似得26個位左右。所以A2 搏一下BU science , 因為有201個位。

別墅

Kittymummy 發表於 18-7-14 16:15
估到啦。哈哈哈,我地高過MD, 但擺落band B, 原因係位少。好似得26個位左右。所以A2 搏一下BU scie ...

哈哈!原本無為意呢科,見連登仔笑咪(emoji)下,睇睇下都可以喎,但真係極少位,咁點都係搏㗎喇!
希望你女成功入A1, 留個UST位比我仔,等連登仔笑下佢。

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-14 16:21
哈哈!原本無為意呢科,見連登仔笑咪(emoji)下,睇睇下都可以喎,但真係極少位,咁點都係搏㗎喇!: ...

好呀,好呀。希望你仔仔成功入到呢科,去到比連登仔笑下佢。 其實我原本都吾知BU 有Sci 讀,可能比人感覺呢科不太被重視,同埋冇咩人提及。點知計分器一計,原來都有野岩讀。可能BU 比人感覺係偏文商多,同埋meet 到MD, 又位多。所以最後選擇佢為A2, 而A3 City 細電,高過median 幾分。所以擺佢係止血位. 希望如你所講,我亞女成功入到A1, 而你個仔成功入到UST. (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Kittymummy 發表於 18-7-14 16:28
好呀,好呀。希望你仔仔成功入到呢科,去到比連登仔笑下佢。 其實我原本都吾知BU 有Sci 讀,可 ...

其實我仔仲有修讀物理同M2,共8科。
正一怪人文理商都有真係服左佢,不過太多科唔夠時間溫,最後放棄左無考呢2科。
知識學左日後一樣有用,如果retake或者考慮埋呢2科,因為combine cert加埋weighting,比較多選擇。

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-14 16:59
其實我仔仲有修讀物理同M2,共8科。
正一怪人文理商都有真係服左佢,不過太多科唔夠時間溫,最後放 ...

岩呀。學過起碼有個底,第日碌左入UST 都一定跟得上。商科文科吾抵讀,因為冇SBA, 比較一試定生死,除非好鍾意文商,否則捱埋物理依家就係發揮作用既時候。而物理有SBA, 已經拎左10幾分浪浪底。所以我亞女先搏到個4返黎頂一頂(學校評係3)。Bafs 學校成績5都冇用,因為一擺錯位全題錯,所以3左。

水晶宮

回覆樓主

大家仔女係咪都寧願要八大ugc學位(未必係自己中意嘅科)都唔會要自資degree sssdp asso hd?(但係自己中意嘅科)??
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-14 19:25
大家仔女係咪都寧願要八大ugc學位(未必係自己中意嘅科)都唔會要自資degree sssdp asso hd?(但係自己中 ...

我地係,主要因為亞女冇咩特別科喜愛
如果佢鐵定有心水,就算吾夠分,都會讀自資ASSO HD 再駁上去。咁樣我係會支持的!可惜什麼也沒有

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-7-14 19:44
我地係,主要因為亞女冇咩特別科喜愛
如果佢鐵定有心水,就算吾夠分,都會讀自資ASSO HD 再駁上去 ...

年青人可能真係未知自己想點?又受制於分數,希望大家仔女早日找到方向,投入到大專生活。
換個角度睇件事,將幾年大學/大專生活睇做入職前社會訓練啦!加油啊!共勉之
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

別墅

bmuimami 發表於 18-7-14 19:25
大家仔女係咪都寧願要八大ugc學位(未必係自己中意嘅科)都唔會要自資degree sssdp asso hd?(但係自己中 ...

係,我仔都未有特別強烈喜好學科,還在摸索中,佢堅持八大UGC學位,只要係唔抗拒的科目,例如見血嗰啲超級怕怕至於唔肯揀非八大(包括SSSDP)因認受性問題。

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-14 22:44
係,我仔都未有特別強烈喜好學科,還在摸索中,佢堅持八大UGC學位,只要係不抗拒的科目,例如見血嗰啲:heh ...

我女都係呀

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-14 20:05
年青人可能真係未知自己想點?又受制於分數,希望大家仔女早日找到方向,投入到大專生活。
換個角度睇件事 ...

樂觀d諗,仍然摸索階段都吾算係太壞既事。入到想讀科目固然開心,入吾到我怕佢會放吾低。咁不如交比上天安排。派到咩就讀咩(反正冇特別心水)升到上去又從新大洗牌,我同女講根本完全睇科目名去幻想讀d咩,好多時讀落去先知岩吾岩自己,正如中三選擇時一樣頭痛,樣樣都話冇興趣,到中六時咪drop Econ 保phy 囉;當初又話Econ 自己高分有興趣,咁咁咁咁咁⋯⋯

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-7-14 23:18
樂觀d諗,仍然摸索階段都吾算係太壞既事。入到想讀科目固然開心,入吾到我怕佢會放吾低。咁不如交比上天安 ...

簡直一樣呀!中三揀科情境尤如昨日嘅事,當時以為揀啱,讀落又⋯
三年之後,估唔到連入U排jupas都一樣,又嚟過⋯

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-14 23:25
簡直一樣呀!中三揀科情境尤如昨日嘅事,當時以為揀啱,讀落又⋯
三年之後,估唔到連入U排jupas都一樣,又 ...

係囉,完全情況一樣。以為易讀又話有興趣,phy 起初冇興趣,我叫佢留一留嘗試了解呢科,當比個機會自己。點不知讀到最後係drop Econ 到中五尾自己話phy 係難讀,但叫有d趣味 所以呢⋯⋯結論係,吾好太執著派吾派到指名想讀果科,就算派吾到亦吾駛咁灰,你吾讀過係永遠吾會知岩吾岩自己,係咪Mr. Right !

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-7-14 23:33
係囉,完全情況一樣。以為易讀又話有興趣,phy 起初冇興趣,我叫佢留一留嘗試了解呢科,當比個機會自己。 ...

傾吓舒服啲,多謝你
其實,可能係「千禧BB」,今年考dse的同事親戚朋友子女,有成十人,來自不同學校,大家放榜後冇出過一粒聲,都估到大家心情
同學之間,又係「隊友」又算「競爭對手」,話冇比較係呃你,家長之間有真正關心的也有八八卦卦的,又係放榜之後靜哂,我都唔敢行先去問吓,只係靠亞女講吓
佢話:「跛」咗中文的即場喊到癲咗,屋企負擔到嘅會出去讀,冇嘅要asso,但極不情願,明明校內中文好正常,有4嘅
然後,又有同學次次predict5*,竟然又係4,就係咁,冇30分
科中文究竟攪乜?
通識又係咁,呢兩科,玩死班同學,亦都係appeal熱門!
知唔知,appeal8/8係咪會有一張新成績單?

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-14 23:58
傾吓舒服啲,多謝你
其實,可能係「千禧BB」,今年考dse的同事親戚朋友子女,有成十人,來自不同學校,大 ...

我明呀,所以我認識既人都吾敢問太多。佢地又係衰左中文,得2;以我所知appeal 完應該係有通知,係咪出過張成績單我就吾知了。希望8/8 我話到你知啦

別墅

回覆樓主

果然係同路人呀,比個5我
我仔中三選科又文又理又商,就係大包圍試下試下,探索興趣同能力,佢挨到中六都未肯drop科,想留後路,直到mock之後先决定棄考2科。
臨近改排位,老師用責怪口吻話我仔無方向無目標,其他同學仔點點點,唉!已經心情沉重又好慌。
今年排隊拎appeal表格排長龍,希望只係個別事件,唔係因為請左批新marker累事啦,要觀望下考評局試後報告數據,數字有無上升。

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-15 00:21
果然係同路人呀,比個5我
我仔中三選科又文又理又商,就係大包圍試下試下,探索興趣同能力,佢挨到 ...

我點會吾明呀Jm
一模一樣,完全冇方向冇目標。到中六開學,仲諗緊drop 咩野好,Bafs, 定Econ,定m2。所以我地要幫呢類冇方向目標既青少年,幫幫佢地比多點意見,做多點分析,同開導. 但每樣野都兩面睇,有好有吾好的。總之希望扶到佢地碌入大學,其他野之後既路就靠佢地自己了。

別墅

Kittymummy 發表於 18-7-15 00:51
我點會吾明呀Jm
一模一樣,完全冇方向冇目標。到中六開學,仲諗緊drop 咩野好,Bafs, 定Econ,定m2。 ...

參考上年中文口試cut off, lv 2即係大約12/36,激氣,粗略計過如果appeal到真係有機會推上一個grade。

http://dse00.blogspot.com/2016/03/2015-2014-dse-cut-off_20.html?m=1

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-15 01:06
參考上年中文口試cut off, lv 2即係大約12/36,激氣,粗略計過如果appeal到真係有機會推上一個grade。

ht ...

咁樣擺出黎大家都好睇d, 不過⋯⋯我睇吾明旁邊個%

首頁

尾頁

跳至