自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

「我其實真係好唔想生」

你有咁唸,就真係唔好生!

比我唔會生,係我女也會勸佢唔生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

還有,唔好比自己太大壓力,死亡容易,生存難,佢拍拍pat pat 走咗去,對你是極不負責任表現,做任何決定都唔需要愧疚。

大宅

回覆樓主

樓主呢個情景真係好難抉擇,睇字都為你辛苦,唯有祝福樓主

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

外國生活唔同香港
外國大把有前夫前妻
我支持你生(因生活費,你已沒有問題)
加油

子爵府

回覆樓主

如果生咗之後生活唔成問題,考慮吓生,因為擔心你如果放棄咗佢將來會後悔,晚晚發惡夢同掛住佢

珍珠宮

回覆樓主

唔生

男爵府

回覆樓主:

唔生,你對未婚夫嘅愛可以永遠留喺心裏面,唔需要一定要一個「實物」去紀念呢段愛情,單親條路實在真係太難行,比你想像中難好多,要流幾多眼淚,承受幾多壓力,先等到個小朋友長大,依家放手,大家都可以有一個新嘅開始,如果生出來,只會永遠同男家沒完沒了

再簡單啲代入個BB角色睇,如果我係個BB ,我唔會想係一個不被愛,而且單親嘅家庭中出世,而爸爸又間接因為媽媽而走左,呢個身世真係太複雜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

若先夫有情緒精神問題,小心孩子有機會遺傳。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

回覆樓主

反而我搶心生左之後,樓主既情緒問題,面對住一個bb,又諗起bb個爸爸咁樣自殺走左去,係單親既情況生活都唔容易,有時唔係話有生活費就生

大宅

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考
睇到你呢句留言...[我真係好嬲佢咁樣走左去,留低我地面對所有野]

咁你真係唔好生,將來有梗多嘢,要你去面對.

無論你點決定,記住唔好後悔,向前望,祝福~

珍珠宮

回覆樓主:

無論你決定怎樣,將來都會後悔

大宅

比我就唔生, 就咁睇, 出現負面情況的機會太多, 博唔過...
如果你本身有錢又有骨氣同有家庭人支持, 唔使拎BB爸爸的一分遺產都可以獨力養大個B, 咁件事又唔同睇法, 因為生完之後要CONCERN的事太多太麻, 無生BB之前的人是無法想像的做咗媽媽的果心力交碎的
祝福你~

珍珠宮

回覆樓主:

前未婚夫有自殺傾向,呢D人會不停試,直至成功,我之前朋友哥哥也是這樣

佢哋隻衝動加行動不是理性的,他不是不愛你,不要太自責

夫家屋企反應正常,比着掉轉情況,你也一樣

很難決擇,你要堅強

珍珠宮

如果係我...我會生個bb出黎...始終係一個生命
不過可能會交比社福機構...幫佢搵個合適既家庭
我繼續自己既人生...

而錢唔係我考慮之內...

子爵府

回覆樓主:

你都寫咗你唔想生,,唔想一個人負這個責任,,不過唔生就無咗1千萬。。。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 HLOG 的帖子

樓主,

你不如問吓自己, 如果放棄呢個肚入面的小朋友, 你會否痛不欲生, 會否後悔呢?

生命無TAKE TWO

你自己問自己再決定吧.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

洋房

healthymimi 發表於 18-5-4 16:10
前未婚夫有自殺傾向,呢D人會不停試,直至成功,我之前朋友哥哥也是這樣

佢哋隻衝動加行動不是理性的,他 ...
/

男爵府

yeeyeeyeah 發表於 18-5-4 15:58
唔生,你對未婚夫嘅愛可以永遠留喺心裏面,唔需要一定要一個「實物」去紀念呢段愛情,單親條路實在真係太難 ...
AGREE!紀念, 唔需要用呢種方法
如果你話你2個人愛到難離難捨,
只係佢遭遇不幸過身咁就唔同講法

我唔係覺得BB會連累你既未來
係你既決定, 會連累一個小朋友既未來
出世就係一個單親家庭, 係比一般完整家庭既路更難行
BB出世只能依靠你呢個媽媽
連你對自己都冇信心,咁仲點可以行落去?

衰D講, 上一代既恩怨情仇
真係唔好再帶落下一代度
既然你同你未婚夫咁樣作結
好好諗清楚呢個血脈你係咪可以全心全意去培育佢?

祝福你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

做咩決定 自己唔會後悔就可以.....支持你

首頁

尾頁

跳至