婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lovebobo 發表於 22-5-28 20:55
係囉,我唔會同我99行街,電話都唔會打,佢鐘意同個仔傾電話,食飯

我件奶奶仲好笑。有次佢打電話比我老公去投訴我。佢話我身為心抱,從來沒主動打電話關心佢喎。

我聽完覺得好笑。又不見你女婿們會打電話關心你?你係我邊個?我係都打電話關心自己父母啦!你要求我咁做,你有沒有要求你女婿咁做?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-5-31 06:58
我件奶奶仲好笑。有次佢打電話比我老公去投訴我。佢話我身為心抱,從來沒主動打電話關心佢喎。

我聽完覺 ...

佢有個仔關心佢咪夠囉,D奶奶係雙重標準架啦,想新抱對你乙時,你又有冇教個仔對人地父母好?

當初我都同奶奶有計傾,之後發展到電話都冇個,大時大節俾個信息問候下算

水晶宮

lovebobo 發表於 22-5-31 07:27
佢有個仔關心佢咪夠囉,D奶奶係雙重標準架啦,想新抱對你乙時,你又有冇教個仔對人地父母好?

當初我都同 ...

我連呢樣都慳返,留比老公盡自己責任啦。

我照顧好自己家庭算。

大宅

回覆 Astra00 的帖子

呢個又係事實喎,以前任何節日都同男家一齊,咁母親節又話同奶奶,咁點解你個仔母親節唔係同外母食飯呢

男爵府

2024年龍年勳章

奶奶對眼睇到佢先相信 用我把口講出黎咩都係假

水晶宮

sybb2014 發表於 22-5-31 07:47
回覆 Astra00 的帖子

呢個又係事實喎,以前任何節日都同男家一齊,咁母親節又話同奶奶,咁點解你個仔母親 ...

一句:雙重標準。

水晶宮

YYChannn 發表於 22-5-31 12:40
奶奶對眼睇到佢先相信 用我把口講出黎咩都係假

同意。就算是事實的野,佢都可能曲線歪理。已見怪不怪,佢自己感覺良好便可以。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-5-31 06:55
同我那件完全一樣。
有時我話啲野都係留返你仔食返哂,當然變壞已掉哂,其他有人鐘意會俾人,佢唔知既,佢聽到個仔接手,佢就收歛一排,之後又重覆

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-1 12:02
有時我話啲野都係留返你仔食返哂,當然變壞已掉哂,其他有人鐘意會俾人,佢唔知既,佢聽到個仔接手,佢就收 ...

我那件直程說明新鮮野留比我老公同仔吃,叫我食隔野。我沒理佢。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-1 13:22
我那件直程說明新鮮野留比我老公同仔吃,叫我食隔野。我沒理佢。
下次同佢講,佢個仔搶住食哂啲隔夜野,話要留返新鮮野俾我同仔食

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-1 13:25
下次同佢講,佢個仔搶住食哂啲隔夜野,話要留返新鮮野俾我同仔食

我費事浪費時間同佢吵。我只係覺得佢白痴。佢想人食,不用比人知呢樣野隔夜。佢突登說明碟野隔夜,人地點想?

大宅

crazypaper 發表於 22-6-1 12:02
有時我話啲野都係留返你仔食返哂,當然變壞已掉哂,其他有人鐘意會俾人,佢唔知既,佢聽到個仔接手,佢就收 ...

以前同住我奶奶又係啲隔夜餸無限翻炒,我同奶奶講我唔想老公食得咁唔健康,所以我吔同奶奶分開食飯,佢一向晚餐5:30就食,大家唔使遷就互不干涉係最好解決辦法。 但成日見我煮完又走埋嚟扮好口,話我煮啲嘢好似好食(之前我做乜嘢都話我做得唔好唔合標準,黑口黑面)嗰時我已經好清楚99為人,我唔會俾佢有一次坐低一齊食嘅機會,嗰時我同老公已經搵緊屋搬走,我唔會再傻心軟為99做任何野,所以我同99講你想食上網學,或者叫你個仔煮俾你食。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-1 13:27
我費事浪費時間同佢吵。我只係覺得佢白痴。佢想人食,不用比人知呢樣野隔夜。佢突登說明碟野隔夜,人地點 ...
好過撕走哂啲日期,裡面又發霉又吽到生蟲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

中性人 發表於 22-5-29 06:53
我憎我媽媽多過我99好多好多.

X2

唔叫憎
但絕對唔鍾意
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-6-1 13:22

我果件初頭直情只係預留俾個寶貝仔,到我有左小朋友,就話俾小朋友食,再同個仔講: 你都食D

真係好搞笑囉,初初結婚,我果件上我屋企,話拎左D湯上黎,我見到佢用250ml既保溫瓶裝住,佢仲多膽死同我媽講: 我煲左D湯俾佢地飲。

好啦,我老公倒岀黎飲,得果一碗,佢叫我飲,我叫佢自己飲得喇。佢仲覺得佢阿媽好好,晨早起身煲湯俾佢飲,仲要山長水遠拎岀黎。佢阿媽好有心架,拎左一碗既份量上黎。咁珍貴既野,緊係留返俾佢個寶貝仔飲啦!

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-1 21:42
好過撕走哂啲日期,裡面又發霉又吽到生蟲

你以為佢沒比發霉生蟲野我呀?我以前手機沒影相功能,沒得影底。近幾年有,我保留紀錄。

水晶宮

lovebobo 發表於 22-6-2 00:20
我果件初頭直情只係預留俾個寶貝仔,到我有左小朋友,就話俾小朋友食,再同個仔講: 你都食D

真係好搞笑囉 ...

一樣!我那件又係咁。煮野不是預大家食,只是預佢寶貝食。

大宅

Astra00 發表於 22-6-2 07:20
你以為佢沒比發霉生蟲野我呀?我以前手機沒影相功能,沒得影底。近幾年有,我保留紀錄。

我哋奶奶應該會成為好朋友, 我都有相為證
其中一次俾啲皺皮軟淋淋芒果, 拎上手已經感覺不對, 切開咗乜都唔使講, 全部都黑心嘅. 之後老公話佢啲芒果有問題,佢就send張相俾老公,話佢啲芒果冇問題好靚。痴線自己就食啲靚,變壞嘅就俾我哋,完全心理唔正常。

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 22-6-2 07:53

我哋奶奶應該會成為好朋友, 我都有相為證

嘩,好恐怖,不過,會唔會佢自己都唔知?

有日我返娘家食飯,我媽話叫埋奶奶上黎,我奶奶拎左一袋生果黎,話俾我小朋友食,叫我老公要攞走。首先,我覺得你上黎冇送禮都算,第二,唔洗老土到叫我老公成袋生果拎走呀,我知係靚水果,佢可能唔捨得送俾我娘家掛

好啦,我老公就拎左D小朋友鐘意既水果走,蘋果唔攞,話留俾我爸媽食。我媽話唔要,佢都有好多水果喺度。第二日,我奶奶晨早流流WhatsApp我,俾我睇佢D靚蘋果買幾錢,仲聲明: 呢隻係日本xx蘋果黎。我睇到都真係火都黎,你咁講係咩意思呀?我forward俾我老公睇,佢唔覺得係咩一回事,仲話: 咁過你媽度拎返幾個過黎食囉

大宅

lovebobo 發表於 22-6-2 09:00
嘩,好恐怖,不過,會唔會佢自己都唔知?

有日我返娘家食飯,我媽話叫埋奶奶上黎,我奶奶拎左一袋生果黎 ...

我奶奶擺明係有心比啲爛嘢我哋,唔止一次,咁冇心隨意揀自己嗰啲就靚芒果?
我老公舐過好多次野之後,佢已經唔會攞奶奶任何野返屋企。 試過我新居入伙冇幾耐,奶奶自行帶埋對毛毛拖鞋過嚟,成對拖鞋灰灰霉霉,鞋底黑蚊蚊污糟邋遢,講多次痴線鞋底污糟過我屋企地板,我係有潔癖嘅點接受到咁嘅鞋喺我屋企踩嚟踩去,老公唔俾99着叫佢拎返走,話佢知我哋地板好乾淨唔使着拖鞋

首頁

尾頁

跳至