自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ruby_wong 發表於 24-1-25 10:53
回覆 kwhkwh 的帖子

THX, 其實2019年11月比亞媽捉上中山神灣睇樓時, 真係有啲保留, 地方未發展, 而且買的 ...
介方便邊露邊個市嗎?費事俾人話我地打手!我在中山。
神灣市容的確麻麻地,但勝在物價再便宜點。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

中山坦洲呀, 珠海邊邊咋, 去珠海先7分鐘!

公爵府

ruby_wong 發表於 24-1-25 11:08

中山坦洲呀, 珠海邊邊咋, 去珠海先7分鐘!

坦州,好選擇!我在三鄉。

去珠海夏灣夜市,正野

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

係呀, 上次去過夏灣夜市超吸引呀, 勁熱鬧, 但都好整齊好干淨!

子爵府

Nancy20090615 發表於 24-1-24 17:36
謝謝

最多人揀就會選擇坑梓地鐵站附近,嗰度啱啱喺深圳同大亞灣邊界,樓價便宜之餘,仲可坐深圳地鐵直接返羅湖,當然地鐵都要成粒鐘,但係一百萬左右,月供幾千蚊絕對無敵,如果行遠小小唔介意二手,一百萬以下都搵到

瑪瑙宮

baby668 發表於 24-1-25 14:34
最多人揀就會選擇坑梓地鐵站附近,嗰度啱啱喺深圳同大亞灣邊界,樓價便宜之餘,仲可坐深圳地鐵直接返羅湖,當 ...

Thanks

買就無能力除非賣香港層樓

子爵府

Nancy20090615 發表於 24-1-25 14:43
Thanks

加按層樓已經夠,其實大亞灣,仲有好多幾十萬嘅樓,趁佢低潮,絕對可以考慮,當然你話唔知啱唔啱自己,你租樓先如果住落鍾意先至考慮買都未遲

地產佬成日會同你講唔係咁平,千祈唔好信,大亞灣樓就係咁便宜

你要記住喺香港買個車位都一百萬,喺大陸已經可以買到一間700呎以上嘅屋

男爵府

我反而想知如果內地買屋苑單位,要唔要好似香港咁,交類似地租或差餉? 或有冇其他公共或政府費用,都要每月或定期繳交?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

RT 發表於 24-1-25 10:36
嘥氣啦,依家上面大把屋空置,業主認錢唔認人,我表姨7+都可以周圍租屋,有錢就係大爺,連獨立屋都租過住: ...
最近一次官方統計全國有6億個單位,
睇電錶數據無用過電而估算既空置單位有6千幾萬個單位...
表面既空置率1X% 鄉郊少少既就樓多過人
咁多數量供應, 完全係供過於求

伯爵府

2024年龍年勳章

Nancy20090615 發表於 24-1-25 14:43
Thanks

有錢都唔好買,大陸樓好方殘,租又平,租幾年換新樓好過

公爵府

smart_lam 發表於 24-1-25 14:52
我反而想知如果內地買屋苑單位,要唔要好似香港咁,交類似地租或差餉? 或有冇其他公共或政府費用,都要每月 ...
我小區只交管理費/水電煤,暫時唔覺有其他。

伯爵府

蘭開夏道 發表於 24-1-10 13:13
在facebook見到不少人有此打算,因話香港業主不會租比退休租客,上面大把盤,仲要好平,2,3千已有兩房,喺 ...
退休吾肯租,驚有乜東瓜豆腐邊咗凶宅

子爵府

smart_lam 發表於 24-1-25 14:52
我反而想知如果內地買屋苑單位,要唔要好似香港咁,交類似地租或差餉? 或有冇其他公共或政府費用,都要每月 ...

大陸好奇怪,管理費係浮動,唔似香港管理費係固定

大陸物業管理費固定一個數,再加整個大廈嘅公攤費用,例如用咗幾多電,同用咗幾多水,係因應每個月嘅單,所有住戶攤分,所以每個月嘅差價有時可能會相差二三十蚊

另外大陸嘅物業管理服務,個人感覺比香港好大約最少兩倍,一般私人屋苑都會有個叫做管家嘅人,加咗你微信,然後你事無大小都可以搵佢幫手,好似我其中一間,距離香港比較遠嘅屋,我直頭係交低鎖匙畀佢,因為間屋我仲未正式入伙,然後送傢俬或者收淘寶,直接叫佢幫我安排曬,有次送張床褥個司機唔夠力搬張一米八床褥,我一叫的管理員幫手,佢哋二話不說就即刻幫手抬上樓,香港唔使旨意有咁服務

男爵府

kwhkwh 發表於 24-1-25 15:00
我小區只交管理費/水電煤,暫時唔覺有其他。

咁每季可慳千幾二千,喺內地好好用

男爵府

baby668 發表於 24-1-25 15:12

大陸物業管理費固定一個數,再加整個大廈嘅公攤費用,例如 ...

聽完你咁講又幾好喎 ! 但如果托人咁幫手,正常返得內地生活,都要識做揸手醒下佢啦 ? 幾個人一齊幫手搬,更加要事後向各位揸手啦 ... 要嘛?

我諗緊搬返深圳住小區,一季慳番仟幾二仟香港地租差餉,將呢筆錢用去其他方面,或自己買餸都好好洗 !?

公爵府

baby668 發表於 24-1-25 15:12

大陸物業管理費固定一個數,再加整個大廈嘅公攤費用,例如 ...
邊個市浮動?

我身邊個個中珠交實數。

子爵府

smart_lam 發表於 24-1-25 15:19
聽完你咁講又幾好喎 ! 但如果托人咁幫手,正常返得內地生活,都要識做揸手醒下佢啦 ? 幾個人一齊幫手搬, ...

大陸依家啲服務,已經大幅拋離香港,從來冇人問我攞小費,而且個個都話係份內事,相反我喺香港住嗰度,每年年初一就會列隊搶利是,你唔派利是直頭出唔到門口,但係平時就乜嘢服務都冇,令我覺得有強烈嘅對比

子爵府

kwhkwh 發表於 24-1-25 15:38
邊個市浮動?

我身邊個個中珠交實數。

大陸叫做公灘費,即係水費電費每個月都會有出入,香港做一條大數食曬你啲錢,大陸就好均真,全部實報實銷,物管費固定咁多,每個月成棟大廈用咗幾多錢都會列曬出嚟,真正公平公正,絕對唔係幫大陸啲樓盤講說話,事實上所有大型屋苑,喺國內都係咁樣玩,而且我喺大陸唔同地區嘅屋,啲管理服務都係做得咁好

香港真係拍馬都追唔上,但每年加我十幾個percent管理費,所以香港比管理費,絕對唔甘心,大陸畀管理費,你會覺得物有所值

子爵府

baby668 發表於 24-1-25 15:39
大陸依家啲服務,已經大幅拋離香港,從來冇人問我攞小費,而且個個都話係份內事,相反我喺香港住嗰度,每年年初 ...

大陸服務真是正!
物管又幫手
做任何維修安裝一約就有,又平又方便
買傢電各樣都可以網上攪
非常好!
我唯一唔慣係地方大,下下坐車都要半小時以上

男爵府

baby668 發表於 24-1-25 15:39
大陸依家啲服務,已經大幅拋離香港,從來冇人問我攞小費,而且個個都話係份內事,相反我喺香港住嗰度,每年年初 ...

係,農曆新年及收管理費頭幾日,管理員笑臉迎人、緊守崗位。之後撞見我主動同佢打招呼,隨時對方扮忙完全唔應我,投訴樓上滴水問題,話佢都無能為力叫我報食環

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊