時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

o狂人o 發表於 12-7-31 13:57
"宗教及聖經是十分複雜的"
(題外話) 如果我生前行善積德, 事事我為人人.....只係吾信主, 咁我死後係吾係 ...

根據我以前讀書所認識嘅(好片面ga咋, 因為我只為考試先讀), 唔信嘅人係一定得唔到救贖, 冇永生咁囉~~

咁冇永生係咪等如落地獄呢, 咁我上堂啲miss又好似冇講過wor

講返呢個topic, 以我所知, 基督教(天主教)喺十字軍東征同中世紀教會對唔信基督教嘅人嘅迫害, 所殺嘅人數相信遠遠超過共產黨啦~~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

alicemic 發表於 12-7-31 13:58
係無睇新聞? 定係仲用舊聞當事實? 教育局話科程由學校自行編制喎? 點歪曲史實呀? ...

都係o個句,肯講事實,無人會反對,問題係你信唔信呢個政府?問六四問題就比人帶走?

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:gemiling+發表於+12-7-31+12:18+1。+

原帖由 我想生三個 於 12-07-31 發表
Grammer對錯係有基本定義, 政治取向對錯係無定義的,呢樣好唔同,唔可以比較.

話内容有偏頗,係好正常,當你認 ...
根本唔可以取代中國歷史我覺得可以將近代嘅事如64等用陳述嘅方式去寫入歷史書中,等學生自己去批判好壞,而非用歌功頌德、主觀方向去宣揚或批判某黨派嘅事!我反對國民教育科,亦未曾睇過任何資料!我反對嘅原因係政府推行嘅手法,冇咨詢,教學資料偏頗兼不全面中立,同埋開呢科係有冇咁嘅需要?!中國歷史係唔可以被取代的!

不好點評我,我睇唔到架!!Thx~~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ghostbuster2000 發表於 12-7-31 14:05
你看看課程指引先啦!
現在除了政府資助的教材,巿面上還未有其他教材,很多老師還未準備好,沒有必要急急 ...

就憑你就想教人? 慳些少呀唔該

最初就話共和國黨洗腦,當知道課程由學校自行編制就話未準備好,而家係講緊洗腦呀? 明唔明個topic講乜?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

picc 發表於 12-7-31 14:09
都係o個句,肯講事實,無人會反對,問題係你信唔信呢個政府?問六四問題就比人帶走? ...

問人問題都要睇環境,你會唔會係人結婚果日問佢幾時死?

翡翠宮

tsewong 發表於 12-7-31 14:08
根據我以前讀書所認識嘅(好片面ga咋, 因為我只為考試先讀), 唔信嘅人係一定得唔到救贖, 冇永生咁囉~~

咁 ...

我讀書果陣真係講唔信主既會死後落地獄架!

meow~meow  我係條街比個基徒咁傳過教...幾想一巴'車'過去  發表於 12-7-31 14:26

大宅

alicemic 發表於 12-7-31 14:14
問人問題都要睇環境,你會唔會係人結婚果日問佢幾時死?

所以課本咪要講事實囉,你可以教你的仔女說這是為國家好,沒人會反對!

胡濤親信:沒人質疑李旺陽自殺

你可以信佢講的話,沒問題!

http://hk.dv.nextmedia.com/actionnews/chinainternational/20120731/16561479/16562557

翡翠宮

picc 發表於 12-7-31 14:19
所以課本咪要講事實囉,你可以教你的仔女說這是為國家好,沒人會反對!

你無睇我之前寫乜? 我支持國民教育,不過都話要講事實,而家係香港學校自行編制,佢唔將事實加入去係學校問題,你明白未?

侯爵府

ghostbuster2000 發表於 12-7-31 13:51
講極你都唔明,洗腦不一定有問題,正於我深信某些價值觀正確,我也會自私向孩子洗腦,灌输我認為是正確的價 ...

知唔知點解我咁唔buy基督教? 就係因為呢個宗教永遠只會話自己嘅神先係唯一真神, 基督教義係唯一真理, 其他宗教都唔係正統, 都係異端

情況同係話你信嗰套一定啱, 你洗腦就冇問題, 因為你灌输嘅係"正確"的價值觀, 如果我唔信你嗰套, 咁我就一定係無知, 會教壞自己嘅仔女

我好細個已經諗, 既然神係包容, 愛係無條件, 點解要分信唔信呢? 古代好多人係完全冇機會接觸基督教ga wor, 咁佢地咪好唔抵? 講真我係正因為由細都有聽道, 聽下聽下覺得好唔對路~~ 但我唔否認基督教有啲講義係好, 我唔反對人地信基督教wor

有國民教育又點? 個問題唔係有同冇國民教育, 而係成件事啲人根本就係一聽共產黨就話一定係衰, 一定係洗腦, 咁唔係仲偏頗咩?

Sumyeema1    發表於 12-7-31 23:07
SWtwins  不能認同更多, 痛哭流涕!  發表於 12-7-31 14:55
meow~meow    發表於 12-7-31 14:28
alicemic    發表於 12-7-31 14:27

大宅

alicemic 發表於 12-7-31 14:21
你無睇我之前寫乜? 我支持國民教育,不過都話要講事實,而家係香港學校自行編制,佢唔將事實加入去係學校 ...

我無睇呀,不過國民教育真係夠膽教事實,相信香港大部份人都不會反對的!呢個先係最大爭議!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:fungwongphie+發表於+12-7-31+13:53+

原帖由 danieltung 於 12-07-31 發表
文革時, 權力仲係毛澤東手中但人民以為自己有權, 可以鬥地主鬥老師

法國大革命時, 有些人得到左權力

大宅

alicemic 發表於 12-7-31 14:02
係囉! 小時候幫佢編排強迫認同某宗教,長大唔受昆就話仔女不孝! 真係雙重標準得緊要! ...
NO! 香港有宗教自由, 人人都知喇, 只係中共治下的大陸無o姐, 中共真係惡過你呀媽呀爸。 所以話, 在港推愛黨教育, 獨裁中共何德﹑何能!
父母為子女安排係天職, 未必盡如人意, 但求無愧於心, 正常人不會胡亂質疑父母動機, 你要找渣, 隨便。 獨裁政權殘民自肥, 絕不能比作人民父母, 叫你愛佢, 愛黨, 係荒謬, 係愚民。

伯爵府

畀面勳章

回覆:共產主義與宗教(不喜勿入) ...

講真,共產主義同任何宗教一樣,理念係好嘅!係舊中國當時嘅社會環境上,政府推行共產主義係正確的做法,只係當社會局勢穩定下來,人性貪婪同自我形象開始膨脹,引致共產主義有很大的扭曲!簡單地說,就算幾好嘅政策,用唔好嘅人去執行,好政策都變苛政!宗教亦然,好嘅宗教可以導人向善,但若傳教人立心不良的話,宗教可以變成邪教,甚至係一種政治手段!共產主義唔係洪水猛獸,正真嘅恐怖份子係執行/推行嘅人! 
如果有讀中國歷史的話,就會明白當年中國點解會推行共產主義,只係今時今日,共產主義唔再適合現今社會而已!!

子爵府

引用:+本帖最後由+picc+於+12-7-31+14:26+編輯+\

原帖由 picc 於 12-07-31 發表
"夠膽教事實"

一定要教:

六四死咗幾多人,係手無寸鐵既學生殺人,還是持槍開坦克既士兵?

文革時,幾多人係批鬥死,幾多人係餓死?

四川地震既捐款,幾多係中飽私囊?

翡翠宮

EDIDI 發表於 12-7-31 14:49
NO! 香港有宗教自由, 人人都知喇, 只係中共治下的大陸無o姐, 中共真係惡過你呀媽呀爸。 所以話, 在港推愛 ...

我識幾個十歲8歲既小朋友都唔鍾意返教會,係父母迫佢返,佢哋就真係無宗教自由喇! 反而我覺得而家香港有某些政黨比共產黨更獨裁,比紅衛兵更紅衛兵,一講起共產黨就起"降", 完全唔分是非,真係好難溝通! 你要發顛,請自便!

伯爵府

畀面勳章

回覆:共產主義與宗教(不喜勿入) ...

題外話,政府今日推行偏頗嘅國民教育科,同日本唔將南京大屠殺加入教科書一樣,抹殺歷史事實,有洗腦之嫌!

翡翠宮

whoami1977 發表於 12-7-31 14:55
"夠膽教事實"

一定要教:

呢啲都應該講,更加要加入正反2邊既分析,由學生自行判斷!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至