烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:kenmun 的帖子

你多數用边個program? 型號比我们的新嗎?

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

回覆:買了JNC 麵包機, 第一次失敗了, 請教

我用的是BM-001D

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

回覆 LLK 的帖子

我的型號bm-002d,多數用1

大宅

陪月勳章

我前幾日試過用programme 1 整白面包...其實都算成功.... 我係跟百家匯給的食譜整..成程冇開蓋的...
份量:
1. 水270ml
2. olive oil 2 tbsp
3. salt 1Tsp
4. sugar 1 1/4 Tsp
5. flour 400g
6. yeast 1Tsp

我用香港面粉廠黃色盒0個隻粉...因為百家匯個人話呢隻比較好...都焗得起..
但我唔明咩叫個餡似鬆糕...我都覺整出黎0個個個餡唔太似出面食既方包..
但都不差的..

我尋日整第2機..
今日用少d 水...只係用240ml...但我加了兩Tsp honey...
同埋用多0左yeast..有1 1/2 Tsp..
出到黎個包真係冇咩發到...個餡好多筋...雖然都食到..
唔知係唔係太少水太多yeast?
等我今晚再試試..明天update 大家

大宅

回覆 LLK 的帖子

用8做了麵團,便可取出分成9等份?
你作最後一次發酵者係要做咩,

這各種材料份量是多少?

子爵府

回覆:acdpc 的帖子

仍沿用那百变麵包机一斤食譜,只是多加一湯匙奶粉及黑麥精

大宅

各位, 我依家卒之可以用這麵包機整到比較似樣的麵包啦!全靠 tammy個網介紹了酵母唔同的特性, 這JNC是屬於高温發酵的,我用金馬利酵次次焗出來都係塌的,
所以之前tammy話鮮酵母係可以高温的,所以昨天我買了一舊鮮酵母回來, 試了2次,
2次都係ok的, 食譜都是之前用的那些,只是改了用鮮酵母,然後就成功啦!所以未成功的朋友試下去買鮮酵母返來做下, 應該會ok的.

水晶宮

hongking 發表於 12-9-16 15:50
各位, 我依家卒之可以用這麵包機整到比較似樣的麵包啦!全靠 tammy個網介紹了酵母唔同的特性, 這JNC是屬於高 ...
嘩 ~ 恭喜妳呀 !!!

妳成功咗....代表可以脫離呢部機 ~~ beer beer 佢啦 ~~~

有冇開蓋搓粉呀 ? 開咗會更加好 ~~ 好多人以為有部麵包機真係就咁掉晒野落去就得....傻瓜機始終係傻瓜機....要用既人配合唔同天氣, 唔同麵粉吸水性去調配先會滿意架 ~

3-4千蚊機都跑不掉...一樣要因應唔同天氣而去做微調.....

祝大家步向成功, 就此飄過啦 ~~

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

tammy, 我的成功真係要歸功於你, 我部機今日已經送到主人家之手啦!
已教佢再做了一機,好成功的, 我是第二次攪時有揭蓋的,其餘時間都是關上的,
都發得好好,焗出來亦沒下陷啦!最衰今天沒影到相俾你地睇, 都幾有成功感的.

tammy2008  唔好客氣啦~ 恭喜妳呀 ~~   發表於 12-9-16 18:32

大宅

回覆 LLK 的帖子

最後一次發酵者係要做咩?
單單放係到等佢發脹?
要幾耐?

子爵府

麵团拿出來分割,滾圓,靜止10mins,造型,你係咪問哩D?

大宅

acdpc 發表於 12-9-16 18:54
回覆 LLK 的帖子

最後一次發酵者係要做咩?

係呀,多謝你
咁你放焗爐幾度焗幾耐!

子爵府

180度 20至25mins

子爵府

最後3分鐘上火著色

複式洋房

回覆:買了JNC 麵包機, 第一次失 ...

我前天都係用mode 8搓之後拎去焗爐焗!成功架!不過原來我太早上色,d包面黑哂我全程都無開蓋的,反而發酵得好好!

另外我想問鮮酵母係點架?係邉到買到?是否都需要放冰格?

子爵府

回覆 hongking 的帖子

恭喜, 終於放下心頭大石, 有覺好訓

子爵府

回覆 lehcar_208 的帖子

燕山鮮酵母 (500g)

$19.0
正價$20
加入購物清單
[/td][tr]
產品資料
麵包膨脹劑.做出來的麵包比用酵母粉的鬆軟必須保存在雪櫃, 有效期約2個月,最好於頭1個月內使用 用量約乾乾酵母的2倍[/td][tr]
原產地
中國

大宅

回覆 LLK 的帖子

我係風味烘焙買的, 是安琪鮮酵母, 500g $9.9

子爵府

lehcar_208

睇火, 部部oven 有差異, 要執生, 可試吓上色時調校溫度至150度

今晚我會試吓用第8 程式, 其實都未試過其他程式, 只用頭20分鐘, 然後off power 10mins, 再power on choosing program 8 again, 搓多20分鐘+1:10發酵, 取出,
分成四等份, 卷入朱古力或火腿, 再平放入機, 作最後一次發酵, 發酵完, choose program 12-bake 40 mins (I will use 360g flour this time), 整完返黎再向大家報告結果

伯爵府

我太遲睇! 昨天第一次, 衰咗高度只得一半多少少. 不過我兩位小朋友居然話ok 好食. 我想問如果我買鮮酵母是否在起首要和其他材料一齊放?

首頁

尾頁

跳至