烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:點先做到鬆軟嘅麵包呢?

我又來交功課啦!

大宅

大宅

都係無Tammy大c果啲發得咁多。

tammy2008  唔係呀, 今次發得好好多啦 !!  發表於 14-6-9 18:56

大宅

引用:Quote:p@.@q 發表於 14-6-9 14:44 我個包包

原帖由 tammy2008 於 14-06-09 發表
如果妳個爐本身唔係太細, 又無偏高溫的話, 用番正常火力 ( 180度左右 ) 得架啦..

太低溫, 加時間太長, 包 ...
頭先未打完,係咁既, 原來用開180度放中層但面好快有色,放錫紙係面,焗熟但則面又無色,所以改為 160度放下層時間用耐d,而包入面相係160度放下層的係咪時間長所以皮乾un??不過180度外皮都係乾,到底點先可以外面唔乾同un?

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-8+22:22+我自己覺

原帖由 tammy2008 於 14-06-08 發表
食晒先好再整啦......整咁密做咩......
組織是這樣的。雖然仲係差,但幾日來,我好似有啲開竅呀,對啲麵團溫柔啲,成品會好好多呢!

Hehemum    發表於 14-6-10 19:06

大宅

無乜彈性,個底咬完會粘在一起,我係咪又發過龍啦?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:tammy2008+發表於+14-6-9+16:29+我轉

原帖由 辣椒仔coco 於 14-06-09 發表
好耐冇叫大c 了麻

我換左大爐之後, 最後5 分鐘要放到最上層, 再上火200 度焗才上色,
噢!你換了大焗爐嗎?是否build in 那些?真開心呀!我也很想要一個,呢個係我既夢想!

tammy2008  梗係唔係啦.....都係坐枱咋.... 焗吓包之馬我...坐枱好 ok 夠用 lu ~~   發表於 14-6-9 19:02

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-9 18:41
無乜彈性,個底咬完會粘在一起,我係咪又發過龍啦?
係咪仲用緊不锈綱盤呀 ??

換嗰個啦.....

不锈綱盤比一般鋁唔受熱, 烤焗時間要長3-5分鐘, 或者下次焗好表面, 用單下火焗多3分鐘左右 ~~

水晶宮

p@.@q 發表於 14-6-9 18:29
頭先未打完,係咁既, 原來用開180度放中層但面好快有色,放錫紙係面,焗熟但則面又無色,所以改為 160度放 ...
妳 180度嗰盤外皮好薄呀, 顏色都好靚呀....

妳睇吓人地真係面火太大嗰d....真係黑炭咁色架, 妳嗰盤真係叫金黃架啦... 仲可以焗多3分鐘左右 tim 喎 ...

或者妳試吓放中層偏低, 用 175度試吓 ~~

第二盤表面d 粒粒...咩來架 ?

水晶宮

辣椒仔coco 發表於 14-6-9 16:59
好耐冇叫大c 了麻

我換左大爐之後, 最後5 分鐘要放到最上層, 再上火200 度焗才上色,
不過我個爐大妳少少, 個溫度未入合妳架...

不如先試試 200度上下火先......

如果焗正常 size 既做型包, 可以控制到最後 5-6分鐘先開始上色, 咁呢個溫度應該叫適合了....

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-9+18:41+無乜彈性

係咪仲用緊不锈綱盤呀 ??

換嗰個啦.....
唔怪得啦,我已改放下層,好近發燒線,個底都只係少少燶。咁啫係我今次發得無問題,淨係換咗個焗盤就ok嗎?

水晶宮

ncbbb 發表於 14-6-9 19:08
唔怪得啦,我已改放下層,好近發燒線,個底都只係少少燶。咁啫係我今次發得無問題,淨係換咗個焗盤就ok嗎? ...
今次發得好ok 呀 ~~

上次俾既烤焗時間係 for 小包包架, 見妳 250g粉分成 12粒....size 太細時間上會短d , 好似大約焗 13-15分鐘左右...好似.....

今次竟然咁懶分 6粒就算...時間上要調節番要長少少..... 咁既 size 大約要焗 17-19分鐘左右架 ( 用鋁盤的話, 不锈綱盤要長多3-4分鐘 ) ~~

有時包包排得密d時間又要長d, 排得疏d時間又可以短d ( 因為受熱時候既表面面積問題 )
好似焗土司咁, 250g粉都要焗成半個鐘架......一大舊, 個心難熟吖嘛......

so 要慢慢試架 ~~ 不過個不锈綱盤就........唔係唔好, 硬要繼續用都可以, 不過真係會影響個底部受熱...要調節吓位置同溫度咁囉.....

禁止訪問

大宅

引用:樓主進步得好快啊!樓主我想騎劫你個+threa

原帖由 PoppyPearl 於 14-06-09 發表
樓主進步得好快啊!

樓主我想騎劫你個 thread 問下大c 一個問題希望你吾介意, 今日整既咸豬, 我碌到 ...
多謝!我梗係唔介意啦,大家遇到嘅問題,我都有可能會遇到,多啲嘢學,咪唔使行咁多怨枉路!

男爵府

引用:Quote:原帖由 辣椒仔coco 於 14-06-09 發表

原帖由 bonbon123 於 14-06-09 發表
噢!你換了大焗爐嗎?是否build in 那些?真開心呀!我也很想要一個,呢個係我既夢想!

...
我淘左個45L坐枱式,

香港賣果的有反咁上下大全都係嵌入式,

我冇理由為左個爐重新整過個廚房

個爐暫時幾好用,係個火溫柔得在。

男爵府

引用:Quote:辣椒仔coco 發表於 14-6-9 16:59 好

不過我個爐大妳少少, 個溫度未入合妳架...

不如先試試 200度上下火先......
收到,明白,

今個星期六試下

水晶宮

PoppyPearl 發表於 14-6-9 19:41
樓主進步得好快啊!

樓主我想騎劫你個 thread 問下大c 一個問題希望你吾介意, 今日整既咸豬, 我碌到 ...
都話唔係咩大 c 咯....呀, 我知啦.....大 c 一定唔係叫我....

我得閒, 等我試吓代答啦.....hehe....

麵團濕咗少少, 下次用多少少手粉, 麵團要乾身少少個紋理會出好多 ~~

禁止訪問

水晶宮

PoppyPearl 發表於 14-6-9 22:36
吾叫你大 C 咁叫番你包神啦
係咪多 d 手粉就 okie 啦, 吾好減水啊?
唔洗減水啦...都無痴枱..即係水份唔多....ok 架啦 ~~

被你 d 稱呼激 c....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至