婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

S4001816,
你講ge情況, 我全部都試過哂, 去超市我會等好小人先去, 如排隊超過3個人以上我都唔買 , 即走...試過去kfc買野食, 因為同朋友一齊, 要頂住上, 就係排隊排5,6個人, 都好驚, 好辛苦, 買完又食唔落, 真係好慘...
又試過去銀行排隊, 都成10個人, 好驚好驚o甘排到我, 點知個銀行職員同我講要拎埋薄仔先過到數比人, 我慶到震哂啦...唔係又要我排過ma...真係好辛苦...
仲有我一個人一定唔會坐巴士, 我一定會走去坐的士, 因為等巴士的過程係令我好驚, 想佢快d快d黎, 上到去又好驚好驚...想佢快d到..
仲有好多好多...呢d經歷真係令我好痛苦架...
不過我已經捱過左, 就算幾驚都好, 我都要去試, 試到自己唔驚為止...真架, 要克服驚恐, 就係要面對佢, 如逃避佢只會令驚恐愈來愈惡, 我地要惡過佢同佢講我唔驚你架....

禁止訪問

男爵府

原帖由 gingerchan30 於 09-2-17 11:59 發表
我之前post過上離話我本身患有驚恐症, 點知上星期又發現自己有甲亢. 個人變得好down,好擔心. 好怕甲亢呢個病醫唔好, 又怕照甲狀腺(2個星期後便照), 驚唔知照到d咩. 總之個人好多好多野擔心. 唔知點面對. 加上自 ...

gingerchan30

不要過多憂慮,然你會患上焦慮症,甲亢祇需控制,也不要害怕照片,我深信你會沒事,我的病痛比你多數倍,但也積極面對,想過豐盛的人生,樂意與你分享苦與樂,
找多些活動,消除不安情緒。

cyk96

禁止訪問

大宅

原帖由 muimuisy 於 09-2-15 21:50 發表
呢倫的天氣又濕又局,個人好辛苦和好易病,今日星期日本應帶仔仔去disneyland、嘩!一訓醒個頭痛到爆、阿仔又發燒''工人又放假'''好彩老公off可以幫到我、一訓又訓左半日、
上星期阿仔學校爆腸病毒仲上左報紙、 ...

原來你呀仔間學校有份呀, 佢無事呀麻

喂, 你既警告驚恐訊號出左啦, 照咁睇冬天都幾好呀, 起碼無驚恐訊號先啦, 不過其實年年春天都係咁架啦, 最後我地咪又係過埋夏天,秋天同冬天, 今年可能你會更開心呢, 因為我地可以一起森巴舞呀麻

複式洋房

各位,唔知點解,呢2日我好似完全冇晒焦慮,完全好似正常返晒咁...前幾日仲一日到黑留意自己心跳...呢2日好似完全唔驚咁...你地有冇試過有一排係咁...??唔通我真係又好返...?定係呢個只係短暫既錯覺...我真係好想一直都keep住好似而家咁...好驚又會跌返入個焦慮驚恐既世界...

會唔會因為呢幾日我都有祈禱...所以神比左個安定既心我...

大宅

各位親愛的姊妹,唔好意思攪到大家咁掃興 ,剛剛睇家e生番來即"all"兩野,但最唔明點解"all"極都咁大隻!

美麗多謝你的愛心蛋糕,映幅相比我睇,最後多謝大家的心意及支持,等我好番再玩過,later請食飯補數ok?你地玩得開心些啦!

卡b - 我會為你禱告,你的台灣之旅一定會好開心,享受神給你快樂的時刻,記住你是別人的奇跡,番來同我地報喜!add oil ga!

ryan - 神係聽禱告的,所以你要繼續祈禱,神會保守你平安,你都要努力面對自己的病呀!

大宅

原帖由 shadowky 於 09-2-19 13:12 發表
各位親愛的姊妹,唔好意思攪到大家咁掃興 ,剛剛睇家e生番來即"all"兩野,但最唔明點解"all"極都咁大隻!

美麗多謝你的愛心蛋糕,映幅相比我睇,最後多謝大家的心意及支持,等我好番再玩過,later請食飯補數ok?你地玩得 ...

好呀,你請我地食buffet啦...為左表示你既悔意...呵呵

大宅

係呀...去邊間食好呢...今晚的k buffet無左主角真係食之無味呀...

民房

謝謝卡樂B薯片 你的鼓勵~
知道你去台灣旅行,玩得開心ma?^^
我六月都會去台灣旅行呀!
希望撘飛機時唔好咁驚啦...

ryankkw
我呢幾日焦慮都同你一樣少左好多啦!
其實我呢個病都係一時時
一時好驚,一時又無咩野!~
大家一齊加油呀...
天父會帶領我們的!

原帖由 卡樂B薯片 於 09-2-12 23:28 發表

Wendy
你好呀, 好開心認識你, 明白你既心情, 因為我地真係會對自己既身體狀況存有好多焦慮, 所以我地要自我提醒, 我地唔係醫生, 唔好自己評估自己, 如果真係好纏繞, 寧願花D錢去見醫生, 自己才會心服口服, 起碼唔 ...

大宅

各姊妹注意 - 太極funky鐵定三月三日開班!我星期尾會再reconfirm大家!

出席者 - shadow;美麗;little cat; ka ka

歡迎各新姊妹加入!有興趣請留言比我or美麗! Thanks!

索佩 - 你跳唔跳呀? sms我啦!

kikiwo & 卡B & tiger媽- 你地出來食飯嗎? 慶祝卡B成功番來呀! 地點尖沙咀!

祝各位日日開心,主恩常伴!

大宅

新好妹們,details覆左你地啦!請check PM及盡快覆我因要book位!Thank you!

喂!其他靚女請快d覆我,謝謝

民房

hi all, i just found this post. Glad here so many ppl for support. I am a GAD person in 2003, may be triggered by SARS. And i lost all movement power at that time. I tried stay at home for over 1 month. 100% at home wor. And tried one day see 3 doctor. And finally, i saw a poster on a clinic on mood disorder and then i said to myself, oh my godness...... that is me !!!!! Then i went see doctor. The first one i saw was suck. He was so indifferent to me and lack of care, just say u may be depression and the things u scare, just try to not scare, nothing special. He gave me sexrosat. That nite, i fell into the biggest trought of my life. I expected that i have hope by finding him but he was so cold. They luckily i get another doctor, and this time, bingo!!!!! He gave me effexor + trittico+ ativan. Oh so lovely, the now that 6 yrs has gone, i still remembered. That nite, i went sleep at 10 and slept striaght to morning and when i woke up, i SIMILE !!!!!!! So the treatment started..... even the physcomatic panis still, but with good sleep, my illness start recover.

The sad news was, my son got norwalk virus and he split on me, my wife and me go infected. I "all" jor one nite.... and then stomach..... bad mood start again...... i scare it will come bad......

i am trying hard to fix it, let's fight!!!!

民房

really thx dude

"佢係主張你同自己講,希望你自己發作得勁d。即係心裡面叫個心跳快d,如果暈就叫佢快d暈,唔好阻住你做你半來做緊既野。佢話你如果發作時,通常都一定會去抑壓,希望快d過,但係咁係無效,反而你當驚恐係朋友,佢又來探你,你就歡迎佢,叫佢隨便,心跳快嗎,唔夠wor,再快d啦,心口痛?再痛d得唔得呀?我自己試過,係真係會有幫助,當然唔會立刻無事,但係真係會舒緩到!當我試過幾次都ok時,我就開始無咁怕佢,少留意佢時發作愈來愈少,間唔中心情唔好時都會發作但係起碼我覺得比以前好了。
" <----- i think this also work for GAD too.

thx x1000000

原帖由 s4001816 於 09-2-3 12:29 發表
大家好,其實都一直有睇開呢個forum,因為我都係有驚恐症的,我03年第一次發作(唉那天是我23歲生日,在外國一個人過),我係男仔,果日記得我飲左奶茶之後坐巴士回家,當時架巴士滿晒人,突然覺得心跳得好快,透唔到氣,好暈,好似就來失 ...

民房

effexor,希望你繼續加油!

民房

thx if u dont mind, send me the file of ur book.
I try a lot. But now, the stomach still disturbuting me.

hey, i can build a skype chatroom for us easily if u all want it. So we can chat online when free.

民房

D 靚姊妹吾見晒, 好靜

今星期開始 yoga + 氣功 + 運動 希望可以好D. 其實覺得好奇, 比阿 B D 病野到, "all" 咗一整晚; 之後 D 吾舒服出晒; 天啊...............................2 months la

民房

原帖由 Effexor 於 09-3-3 11:32 發表
thx if u dont mind, send me the file of ur book.
I try a lot. But now, the stomach still disturbuting me.

hey, i can build a skype chatroom for us easily if u all want it. So we can chat online when ...

no problem!please pm me your email!

大宅

HI, Effexor,

我係度呀...Nice to meet you..
你阿b幾大呀...你的病情而家係咪穩定返,
你要記住要個病完全康復除左藥物去幫助之外,心態都好緊要, 記住要每朝起身都同自己講, 我好開心..好健康...然後一日的工作動力都加強哂架...你試下...我而家每朝一開眼就o甘同自己講, 真係好有用...一齊努力啦..加油

民房

美麗 ,

My BB 2.5 yrs old. The first three months in school always sick, now ok. My problem was stable since 2004 la, now BB triggered it back. Now the most problem is my stomach is so sensitive, but now is getting better.

P.S. at nite i only can use laptop , and sorry i cant type chinese.

首頁

尾頁

跳至