自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

離過婚,原來不可以做姐妹的嗎?

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

撇開阿媽處理手法,要做傳統嘢就要跟習俗,好正常吧~又要做傳統嘢又覺得意頭=迷信=唔駛跟,咁著藍/黑出席都無問題啦,大肚去喪禮著紅色又ok?阿妹無處理在先,仲怪阿媽迷信?阿媽處理得好唔好係另1件事,但阿妹應諗其他方法(呃瞞都好)解決左先,就唔會有阿媽出手呢回事啦

伯爵府

過來人, 有d野唔到你唔信。 如果真係好姐妹, 都唔會怪個「老人家」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

真係溝通不足出意外,整件事沒有對錯,老人家對這個好敏感,妹要找這個人應該瞞住阿媽,如果唔想瞞就易些比定個心理準備阿媽,夠媽講左叫果位娣妹唔好來,但個女無反應,阿媽先自己出手,又係溝通不足。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

雖然阿媽有錯,做多咗,但兩母女,過一排應該無事啦。時間可沖淡一齊。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

月見草 發表於 18-10-27 20:21
老實,睇咗咁耐,覺得最唔識做就係嗰個姊妹,聽到人哋家姐要收留自己呢個地步,醒目嘅都會諗返自己屋企瞓 ...

其實佢醒水,就會主動拒絕新娘邀請同行,只出席婚禮。
邊會有之後新娘與媽媽吵架既事,你咪話我話,佢立心不良。

水晶宮

anyuser18 發表於 18-10-27 13:03
呢個老人家好老土
雖然出發點係為妹好。但做法非常不智
咁樣傷感情

人地結婚big day妳就話離婚好普遍、真講不出口!jm妳好野。。。

珍珠宮

simple430 發表於 18-10-27 14:54
而家唯有以靜制動 , 唔好再提件事 , 當咩事都無 , 黑面咪唔好望囉 , 平安過埋聽日 , 二母女無隔夜仇 , 亞 ...

聽日結婚會好忙
應該唔得閒理啦
大家唔好再提
慢慢就冷靜返無事啦

wcpcelia    發表於 18-10-28 10:01

子爵府

joyce1107 發表於 18-10-27 15:47
點解有啲人會留言話遲啲有咩事呀,離婚呀,樓主細妹就知,我覺得好奇怪呀,我就唔信導致2人離婚既原因係因 ...

真係今時今日仲會聽到呢D說話迷信害死人

子爵府

得閒姨 發表於 18-10-27 18:05
解決左啦,最後打破我原則去處理左問題,啊妹都無咁嬲喇,婚禮後慢慢再處理兩母女衝突
...

咁就好啦祝你地一家人明天開開心心恭喜恭喜

伯爵府

LEE-Baby 發表於 18-10-28 03:08
真係今時今日仲會聽到呢D說話迷信害死人

學我老豆話齋,依家咁多人擇哂日、時辰幾點做乜,特登請個好命婆上頭咪又係離婚

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

長輩都係為皃女好. 有次一對新人由男家過大禮, 男家大嫂小產過. 所有新娘那邊唔希望大嫂參與過大禮. 大嫂都好明白.

珍珠宮

得閒姨 發表於 18-10-27 12:47
啊妹明天出嫁 ,本來應該好開心,但係啊媽今日先知道佢安排左其中一個姐妹今晚去酒店陪過夜,問題係果個姐 ...

亞媽好過份,而家d亞媽應該吾系好老態,點會有甘既心態,重要打電話比人,一次hurt 二個人,叫妹臨時臨急點找人,同亞媽傾下,叫佢放低先,亞妹結婚應由佢話事

男爵府

BB防敏心得分享勳章

阿媽都係愛女心切,希望個女白頭到老啫!不過阿妹火遮眼唔聽到入耳,又咁講你妹堅持個姊妹陪過夜都吹佢唔漲!

男爵府

得閒姨 發表於 18-10-27 12:47
啊妹明天出嫁 ,本來應該好開心,但係啊媽今日先知道佢安排左其中一個姐妹今晚去酒店陪過夜,問題係果個姐 ...

其實換轉我,我都介意有果離婚姐妹,唔好怪老人家,佢可能想為妹妹著想,希望佢一切順便

男爵府

bongbongpatty 發表於 18-10-27 16:02
我會爆自己媽
結婚仲搞事離曬譜

想果朝唔飲女婿茶

男爵府

我唔係幫你阿媽,如果唔迷信,是但揾日結婚咪得囉,洗咩擇日、做齊D吉利意頭野唧,係咪?
我試過做人伴娘,之後佢離左婚,其後另一位好朋友叫我做佢伴娘,我有同佢講唔好,之後好朋友揾左另外一位朋友做,我做姊妹,所以一定會迷信㗎喎,只係你妹做D唔做D。一開始就應該錯左,不過伯母係過左火。
我今晚都係去飲,祝你妹幸福快樂、白頭偕老。

子爵府

pbpk03845784 發表於 18-10-28 01:57
人地結婚big day妳就話離婚好普遍、真講不出口!jm妳好野。。。

樓主阿媽講先
佢最好嘢

“今時今日離婚好普遍,不可因為咁對人有偏見”
唔明我咁寫點解會令你咁回應
香港離婚率高
正如其他人都講
證婚律師,化妝師,攝影師都可能離過婚
避得幾多?

子爵府

angiehouse 發表於 18-10-28 07:54
亞媽好過份,而家d亞媽應該吾系好老態,點會有甘既心態,重要打電話比人,一次hurt 二個人,叫妹臨時臨急 ...

支持你想法
不過最後件事都解決咗,就係個姐妹去咗樓主家瞓啦

子爵府

A_lcy 發表於 18-10-28 03:34
學我老豆話齋,依家咁多人擇哂日、時辰幾點做乜,特登請個好命婆上頭咪又係離婚
...

你爸頭腦夠清晰

首頁

尾頁

跳至