自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-15 17:59
第一身經驗同你講,唔駛4啦

轉U吾容易喔,可以分享多些经驗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

emoh 發表於 20-8-15 20:43
轉U吾容易喔,可以分享多些经驗

有呀

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3768712 本地轉大學分享 (長文)
希望大家都把握到機會更上一層樓

伯爵府

+3金熱血

abbytang 發表於 20-8-15 16:32
回覆 786 的帖子

依個係 F4 時個 PRE-DICT4C+3X (Phy, Chem, Bio)

4444331(phy chem bio)

怎可drop chem (3)?? 妳指drop bio (1)??

4226 cu hospital, 收22-23, 妳19 非常蚊

3296 polyu hospitality, 收mean 23, 妳19,也是非常蚊

理大X10是英文,如果英文可以提升上5, 2科electives 提升到4-5。就有機。

侯爵府

醒目開學勳章

786 發表於 20-8-15 22:41

怎可drop chem (3)?? 妳指drop bio (1)??

因今次考試拉完分全部都合格,係得 chem 肥咗

侯爵府

醒目開學勳章

786 發表於 20-8-15 22:41

佢自己都有留意,己叫佢加把勁係英文到。
謝謝

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-15 21:45
有呀

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3768712 本地轉大學分享 (長文) ...

伯爵府

+3金熱血

abbytang 發表於 20-8-15 22:45
因今次考試拉完分全部都合格,係得 chem 肥咗

我都講勵志故事。

孩子升中五時,Chem也是不合格。學校叫佢drop chem. 但我們決定唔drop.

因開始讀埋A level chem,好多DSE out syllabus既概念都學返,加上去補爆炸頭平價補習天皇,努力了一年...

40+, 60+, 70+ (SLP)

AL同DSE都㨂星。

加油!!!

侯爵府

醒目開學勳章

786 發表於 20-8-16 06:18
我都講勵志故事。

孩子升中五時,Chem也是不合格。學校叫佢drop chem. 但我們決定唔drop.

你都好佢肯補,但我個又吾肯補喎,到今年學都無得返啦,佢補吾補,我都吾再同佢爭抝。

男爵府

我都講勵志故事。

請問爆炸头係那位名師?

伯爵府

+3金熱血

emoh 發表於 20-8-16 10:30
請問爆炸头係那位名師?

YY間補習社個個唔梳頭既化學名師。孩子話佢唔commercial(人地有星又派獎學金又津貼買星星卷)所以唔出名, 但好腳踏實力,好有心教。佢補底好。

其他人要拔尖攞星唔會揾佢,只揾“元素”。但我地攞到星。

男爵府

我都講勵志故事。

男爵府

786 發表於 20-8-16 11:16
YY間補習社個個唔梳頭既化學名師。孩子話佢唔commercial(人地有星又派獎學金又津貼買星星卷)所以唔出名, ...

有好老师都要孩子有缺心追星。有人會因学校的成绩不理想而卻步,繼而放棄,好多謝您同大家分享,係一个鼓励。恭喜您

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 20-8-15 21:45
有呀

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3768712 本地轉大學分享 (長文) ...

已經讀緊八大資助學位,大學間通常有共識唔收轉U。咁凡事總有例外。
在自己讀緊既u轉科,CU比較多聽到成功case

侯爵府

786 發表於 20-8-16 11:16
YY間補習社個個唔梳頭既化學名師。孩子話佢唔commercial(人地有星又派獎學金又津貼買星星卷)所以唔出名, ...

請問係咪左上頭髮亂了個位名師?感謝分享

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都講勵志故事。

犀利

王國長老

木土土 發表於 20-8-16 13:19
已經讀緊八大資助學位,大學間通常有共識唔收轉U。咁凡事總有例外。
在自己讀緊既u轉科,CU比較多聽到成功 ...

我睇官方資料係唔鼓勵收重讀(因浪費政府資源)
但企到幾硬就唔知了
我聽過一單浸大轉city
不過始終tran u資料唔透明,只能靠8

子爵府

育兒性格勳章

Brity 發表於 20-8-14 10:53
恭喜,恭喜!

我仔下年考,都有興趣Pharm. 請問點睇這科前景。謝謝

好老實我自己都有啲担心,醫管局話藥劑師人手短缺,但可惜政府唔放水請人,就好似好多公司咁,明明做死下面啲細但就唔肯開head count。醫管局始終每年都仲有請幾十人,唯有勤力啲考高啲GPA裝備好自己,又或可搏入醫科(GPA3.6)。 而家移民潮應該少咗人回流,有牌嘅又可能會走。

你仔出年入藥劑唔知會否多咗人競爭,因為今年開始 8年有double degree,就好似BioMed咁,好多失手醫科嘅人會揀。

子爵府

育兒性格勳章

外星語 發表於 20-8-14 13:53

想知點解會揀藥劑嘅?興趣?

藥劑唔係佢興趣,首選係BioMed (鬼叫自己唔夠分),不過阿仔話讀上去可以做研究,如果考得好GPA3.6可以搏醫,今年開始 8年有double degree。

有時年青人嘅夢想唔可以下下用錢去衡量,都俾機會佢追下夢

男爵府

醫院拾藥房開始想用物流運輸帶,減少工作量。曾經找我地公司報價。

大宅

mielmiel 發表於 20-8-16 14:52
藥劑唔係佢興趣,首選係BioMed (鬼叫自己唔夠分),不過阿仔話讀上去可以做研究,如果考得好GPA3.6可以搏醫 ...

真係大個仔,有自己諗法,加油!

首頁

尾頁

跳至