興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

學佛修行就是要離苦,我們要找出苦的根源,然後把它的推動力停止。

侯爵府

侯爵府

yeung_ma    發表於 22-6-9 22:39

侯爵府

侯爵府

侯爵府

別墅

菩提本無樹
明鏡亦非臺
佛性常清淨
何處有塵埃

yeung_ma    發表於 22-6-9 22:39

侯爵府

諸行的平息是無上的快樂。
行可解作意志,即引起身、口、意活動的力量。

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 17-7-6 20:18
冇睇到條 link,只講下自己睇法

現今大把打住佛教或佛法旗號但係行外道法既人,將佛法同外道法混雜,呢 D ...

偶爾路過,好認同,好認同。
學佛不是拜佛。

公爵府

白毛毛 發表於 17-7-10 22:36
偶爾路過,好認同,好認同。
學佛不是拜佛。

老人家拜佛多年,好難要佢明白佛法是什麼, 但係現今年青信佛既一輩有 D 都係咁,其實如果拜佛係得,佛陀就唔洗咁辛苦周圍遊行教化幾十年,舒舒服服坐喺度等人黎拜就夠,拜完之後大家就可以正果或得生善處

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 17-7-10 23:28
老人家拜佛多年,好難要佢明白佛法是什麼, 但係現今年青信佛既一輩有 D 都係咁,其實如果拜佛係得,佛陀 ...

佛手拈花對誰笑。
隨緣吧

好高興遇到你。我皮毛。願知更多。

公爵府

白毛毛 發表於 17-7-10 23:32
佛手拈花對誰笑。
隨緣吧

唔會皮毛, 學佛唔分時間長短,只分領悟幾多,我只係口水多果個
五祖弘忍傳位比惠能果陣,惠能入門未夠一年,玩下手係弘忍門下資歷最淺果個,重有惠能成為漢地禪宗六祖果陣,記載上佢都未受戒未出家,重係一個在家眾,惠能曾經講過, “欲學無上菩提,不得輕於初學”

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 17-7-11 00:30
唔會皮毛, 學佛唔分時間長短,只分領悟幾多,我只係口水多果個
五祖弘忍傳位比惠能果陣,惠能 ...

實在我對佛教的認識真的很淺. 不要見笑, 之前我只聽過大乘小乘. 其他教派都是昨晚看你的文才認識. 上網查了一下, 才知道有分原始佛教, 南傳佛教, 藏傳佛教等等.... 感謝! 真的, 希望你有時間時可以分享多些.

我只睇過兩部經, 金剛經同心經. 我本性反叛, 唔心願誠服的事唔會死跟, 從來唔認為要人卑躬屈膝去求去歌頌大恩大德係懷大愛真慈悲的神或佛, 認為真正的善應出自真心, 而非受經文規條叫我要做這個不要做那個.

德山法師燒了自己多年研習才寫成的金剛經註疏, 焚毁了多年修佛問道的文字成果, 不是放棄了金剛經, 相反, 是真正理解金剛經的真義. 無招勝有招, 無字勝千言. "若說如來有所說法, 即謗佛" - 何其超然, 完全完美地身教大家要不住於"相".

學佛不是求佛, 成佛不須他求, 靠自修, 自悟, 自證. 看金剛經時我好感動, 正是我想要的一種精神. 一本金剛經, 夠我終生學習.

公爵府

白毛毛 發表於 17-7-11 10:38
實在我對佛教的認識真的很淺. 不要見笑, 之前我只聽過大乘小乘. 其他教派都是昨晚看你的文才認識. 上網 ...

雖誦多經,不解何益,解一法句,行可得道

絕對唔會見笑,我地發心學佛,領悟佛法先係最重要,認識佛教好多野好似好威水,但係呢 D 只係學識,領悟佛法真義,呢 D 先係智慧

師兄們一齊努力

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-7-7 13:08
你咁似夏韶聲既
哈哈!夏韶聲講外星故真係幾好聽.

大宅

sailorjupiter 發表於 17-7-7 13:44

你好大段字講外星世界之大無其不有,我也信有 ...
我初中階段會有時不其然諗一d因果或生命的價值問題,唔知係迷前生已經與佛法結緣,但這粒種子等到今年先開始出幾塊葉仔,有動力去嘗試鑽研一下當中既奧妙,
各位師姐有冇推介,關於點解輪回轉世會清除記憶既原理?各大師有冇youtube講解片段?
我搵唔到有這類的資訊,想知多d佛理怎樣去解釋輪回既意義同埋點樣運作的?

禁止訪問

大宅

O.M.G 發表於 17-7-11 17:37
我初中階段會有時不其然諗一d因果或生命的價值問題,唔知係迷前生已經與佛法結緣,但這粒種子等到今年先開始 ...

我細個也有接觸過,但大個先知自己去尋求佛學知識。人大了,有經歷就會問點解,所有事都是有因有果的。

關於輪迴,師父會引經解說,不妨聽聽
但不是YouTube , 所以你可以download 法性講堂的app去聽開示。^^

第53集 鄧麗君轉世﹖
http://www.dharma-nature.org/oasisjoyfullife/53.html

第54集 怎樣理解輪迴
http://www.dharma-nature.org/oasisjoyfullife/54.html

第55集 佛門中常見的轉世個案
http://www.dharma-nature.org/oasisjoyfullife/55.html

第56集 佛門中的再來人
http://www.dharma-nature.org/oasisjoyfullife/56.html

大宅

謝謝各位分享,聽完後再交流一下體驗

別墅

道在紅塵鬧市修,
全憑五戒作根由,
殺生戒除慈心大,
不貪財物廉潔優,
見色不貪性清淨,
葷酒永斷性長流,
不學長舌莫妄語,

成佛何須出世求。

首頁