自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

工作大家有時都會轉來轉去,
可能你見到份好工都會轉走,
唔通老闆又要生又要死?!

另外你男友同你分手,
無緣分就分架啦,
你地又未結婚,
或佢都未揀定未玩夠,
你同佢既方向唔一致就分啦。
當識個朋友上左一課囉!

衹不過咁岩兩件事一齊發生,
收拾心情揾過份工,
再去揾過笫2個投契既拍拖。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

已刪除用户

大宅

yy_chow1210 發表於 22-2-17 14:57
我失戀又失業,依幾晚都完全瞓唔到覺。個腦不停諗同ex舊事,又不停睇同佢既合照,但明白男人唔再鍾意你,你 ...

我曾經都失戀過5-6次,每一次都唔開心,但瞓下食下同朋友去下街好快無事,又再拍拖,所以明白失戀當刻唔開心,但好快就無嘢,仲有其他人等緊你,加油

子爵府

樓主你要加油,突然間冇了精神支柱,但時間可以沖淡的,我都理解你的感受,你要揾d嘢寄托下,揾工、學嘢、讀書,你一定可以活得比佢好,唔好傷心!

複式洋房

回覆 yy_chow1210 的帖子

每個人都有高與低,低谷時要常常勉勵自己,堅強起身再行,前面就會再一條光明既道路,如果計唔開心既事情你一定唔夠我多,所以小小苦楚等於激勵,死係解決唔到問題,有問題自然會有答案同方法去解決

水晶宮

yy_chow1210 發表於 22-5-17 00:00
我就係覺得唔結婚=唔開心
改變心態 想法 會令你開心, 而且, 你覺得的並不一定是事實, 好多過來人話你知唔係 - 結婚 唔= 開心

pansy888hk    發表於 22-5-17 02:53

水晶宮

yy_chow1210 發表於 22-5-17 00:03
其實我都好難鍾意一個人,而我覺得好多人都好似唔想結婚咁。唔知點解?係咪因為個男都可能覺得我係為嫁而 ...

大家都唔想承擔責任呱! 而家D後生可能覺得拍下拖咪幾好, 似終有家庭好多柴米油鹽要煩

珍珠宮

回覆樓主:

其實單身有咩問題?最緊要活得開心。工作我相信冇乜人係一世人打一份工,唔好放棄自己,你點知聽日會唔會有靚仔愛上你,想養你一世呢?而家L左未蝕晒底?

子爵府

yy_chow1210 發表於 22-2-17 14:57
我失戀又失業,依幾晚都完全瞓唔到覺。個腦不停諗同ex舊事,又不停睇同佢既合照,但明白男人唔再鍾意你,你 ...

工冇左可以再搵,男朋友冇左都可以再搵,並不多絕路,前路會更好,重新開始出發吧,加油

已刪除用户

水晶宮

其實我都好難鍾意一個人,而我覺得好多人都好似唔想結婚咁。唔知點解?係咪因為個男都可能覺得我係為嫁而 ...

好容易鍾意人呢?會唔會仲大鑊?
啲人好似唔想結婚?咁有人想結婚,不理對象係咪可以長相廝守都照結嗎?
事實上係未遇到合適嘅對象,而婚姻又係點嘅一回事,係好高深嘅學問

男爵府

既然人和事都不能完全掌握控制,就做好自己,learned from experience. 寧缺莫濫,為自己而活,強化自己,善待自己,氹自己開心,投資自己身上,令自己升值。
Law of attraction.
吸positive , 吸更多愛錫你的人,吸更多正能量,kick 走negative,
唔開心是正常的,要學習限自己唔開心的時限,完了就再出發,唔想咁樣,應該要點樣。
這個人和這份工已經是past tense. 你是present tense. 好的是在future tense .
你現在要經歷吓,才會珍惜,感恩你的未来。
記得每日都要cheer up 自己。

大宅

yy_chow1210 發表於 22-2-17 15:24
其實依一刻既失去係咪未必一件壞事?我依一刻真係諗唔通之前我好景時見到bk失意人係到訴苦,我都 ...

時間,信我

大宅

yy_chow1210 發表於 22-5-17 02:51
但我第一次俾人炒,好傷心自問做得好好

吾一定自關自已事,東家吾打打西家

子爵府

yy_chow1210 發表於 22-5-16 23:10
好想結婚,但身邊識親既男人都唔想結婚,點解會咁

就係怕了你要「依靠」佢囉!反過來諗,你都唔想要養另一個人,照顧另一個人啦。

侯爵府

yy_chow1210 發表於 22-2-18 04:04
我最慘係由非常好跌到落谷底,我份工係全行數一數二好。我再搵工應該搵返一份同宜家咁好既工定由低做起好? ...

未結未生咪算你好彩囉 你睇下婚姻版 就知自己幾甘幸福

珊瑚宮

2024年龍年勳章

yy_chow1210 發表於 22-5-16 23:50
都係,有好多人為嫁而嫁,最終離婚收場。但總覺得單身會俾人笑,同埋有咩都可以有個人做依靠。
...

呢個年代,好多單身,你打扮得靚,又多節目嘅,大把人羨慕你添呀

侯爵府

yy_chow1210 發表於 22-5-16 23:10
好想結婚,但身邊識親既男人都唔想結婚,點解會咁

愈係想就愈係嫁唔到所以試下積極尋求其他野,擴闊圈子增加機會

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

收拾心情揾過份工

大宅

回覆樓主:

比自己靜兩日,食少少嘢,喊下發洩下,喊到攰咪瞓覺,瞓醒咪再喊過,可能諗通就覺得自己傻喊咁耐眼都腫埋為咩,當喊夠咪搵自己鍾意嘅嘢做下。食返餐好嘅,又或者食包薯片搵套戲睇下,捱過咗就會覺得好少事,之後仲可以巴巴閉講自己一個喺英國失戀失業都過得好,識笑返就自然會有拖拍。

首頁

尾頁

跳至