婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-4 10:24
是但。出聲又死,比人斷章取義;不出聲又比人話黑面。
搞到連係自己屋企都有壓力,唔知幾時又按門鐘,又hello我

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-4 11:06
搞到連係自己屋企都有壓力,唔知幾時又按門鐘,又hello我

絕對明白啊!所以我好後悔當初唔一早請工人啦。雖然話請工人都有機會比工人翹起,但都好過比奶奶佢自出自入先啦!所以我換樓之後冇俾鎖匙佢,舒服好多。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-4 11:08
絕對明白啊!所以我好後悔當初唔一早請工人啦。雖然話請工人都有機會比工人翹起,但都好過比奶奶佢自出自 ...
我都唔洗佢送野,佢唔好立埋啲免費野,一袋袋拎黎,然後啲無益野又一袋袋無限量供應,其實大家見面唔好攞野啦,仲輕鬆,無人想要佢啲野,唔攞野,大家無壓力,我仲會見多啲佢,但而家長期屈我要變壞垃圾,或者唔知乜垃圾野,真係叫救命都無用

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-5 13:15
我都唔洗佢送野,佢唔好立埋啲免費野,一袋袋拎黎,然後啲無益野又一袋袋無限量供應,其實大家見面唔好攞野 ...

係!我而家都提倡一切清簡。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-6-4 11:08
絕對明白啊!所以我好後悔當初唔一早請工人啦。雖然話請工人都有機會比工人翹起,但都好過比奶奶佢自出自 ...

我覺得奶奶都願意我請工人架,不過佢又冇我地符,至於屋企鎖匙,我地用指紋鎖,初初set指紋果陣我老公都有講過話幫奶奶整,當時我奶奶不在場,我聽完就算。我記得我老公提過登記八達通俾奶奶岀入,我都係扮聽完就算,好驚有日我老公又發神經話要整,我諗唔到點推佢

伯爵府

lovebobo 發表於 22-6-5 16:46
我覺得奶奶都願意我請工人架,不過佢又冇我地符,至於屋企鎖匙,我地用指紋鎖,初初set指紋果陣我老公都有 ...
你唔即刻表態 你唔想, 你C6整咗畀你奶奶, 你真係冇得怨, 冇得返轉頭。
你直接同C6佬講,你想有自己嘅空間,唔想失驚無神有人開對門。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-5 16:11
係!我而家都提倡一切清簡。
無啦!佢都唔聽,成日質野俾我,我而家會將未過期,無變壞既轉贈親戚工人,如果工人肯要就俾,唔要都係掉,長期朱古力,真係食到我無病變有病,變壞或過期就一入門口即掉啦!我諗我放棄佢,話都嘥我時間,唔識聽咁既!

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-5 16:46
我覺得奶奶都願意我請工人架,不過佢又冇我地符,至於屋企鎖匙,我地用指紋鎖,初初set指紋果陣我老公都有 ...
你要一早講定唔好,因為老公見你無反對,有可能側側膊,到時整咗先say no比較難

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cathngai 發表於 22-6-5 17:46
你唔即刻表態 你唔想, 你C6整咗畀你奶奶, 你真係冇得怨, 冇得返轉頭。
你直接同C6佬講,你想有自己嘅空 ...

好難,因為我加左媽咪個指紋,佢一兩個月會上黎一次,多數拎野俾我就走。我老公一定會叫我公平D加返奶奶指紋,另外,八達通我都諗緊點推,佢講左兩次

cathngai    發表於 22-6-5 21:08

翡翠宮

crazypaper 發表於 22-6-5 18:02
你要一早講定唔好,因為老公見你無反對,有可能側側膊,到時整咗先say no比較難
...

對於媽寶黎講,你反佢半句就已經家變

大宅

crazypaper 發表於 22-6-5 18:02
...

我嗰時無反對老公俾鎖匙奶奶,但同老公約法三章,只要奶奶自行開門一次就要即刻收鎖匙,老公亦覺得好合理,亦有同奶奶講清楚。
最後以奶奶性格當然俾我老公沒收鎖匙,跟住我哋換埋電子鎖。 其實我覺得放鎖匙係老人家屋企好合理,有時方便大家互相照應,我都有放鎖匙喺我媽咪度,不過係啲奶奶破壞規矩自討沒趣,佢哋鍾意打橫行逼我哋疏遠封殺佢,無得怪人。

cathngai    發表於 22-6-5 21:08

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-5 20:15
對於媽寶黎講,你反佢半句就已經家變
咁我都明白既,係比較難

水晶宮

lovebobo 發表於 22-6-5 20:13
好難,因為我加左媽咪個指紋,佢一兩個月會上黎一次,多數拎野俾我就走。我老公一定會叫我公平D加返奶奶指 ...

所以我一視同仁,我父母同佢父母都沒鎖匙出入我度。

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-6-5 20:20
我嗰時無反對老公俾鎖匙奶奶,但同老公約法三章,只要奶奶自行開門一次就要即刻收鎖匙,老公亦覺得好合理 ...

我舊屋時比過鎖匙佢,因為佢要湊我仔。點知係惡夢開始,成日自出自入。加埋順手牽羊。

有一次佢自己心急插錯鎖匙開不到,佢發晒神經係門外罵我做咩換鎖。我開門,我話我沒換鎖。佢後來才知自己插錯匙,但道歉都沒一句!激死我!

所以我才堅拒比鎖匙(換屋後)。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lovebobo 發表於 22-6-5 20:13
好難,因為我加左媽咪個指紋,佢一兩個月會上黎一次,多數拎野俾我就走。我老公一定會叫我公平D加返奶奶指 ...
你蝕哂章!
應該連額娘都不應該俾,你C6一定有位入你數。
你現在能否delete 番額娘account? 公平對待長老, 等你老公收皮。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 22-6-5 23:38
你蝕哂章!
應該連額娘都不應該俾,你C6一定有位入你數。
你現在能否delete 番額娘account? 公平對待長老, ...

我老公叫我加媽咪個指紋架,佢住隔離座,等同放低後備匙一樣

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lovebobo 發表於 22-6-6 00:54
我老公叫我加媽咪個指紋架,佢住隔離座,等同放低後備匙一樣
哇, 你老公呢招既勁且狠!加左你媽, 你無法say no 5俾奶奶~學到野!
講完笑。
咁冇計喎,如果你拒絕你老公, 站不住腳。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 22-6-6 02:12
哇, 你老公呢招既勁且狠!加左你媽, 你無法say no 5俾奶奶~學到野!
講完笑。
咁冇計喎,如果你拒絕你老公, ...

所以我都好煩惱

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-6 04:18
所以我都好煩惱
你99成日不請自來?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

happy44 發表於 22-5-21 17:37
乜都要管, 乜都要理, 同佢去飲茶叫多兩碟點心, 都要畀佢話

我6299相反, 同佢哋去飲茶, 叫到成枱點心食唔曬!鍾意打包返去! 佢哋覺得叫得多聲威威!

首頁

尾頁

跳至