時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mother904 發表於 22-8-3 12:00
其實這是一個很嚴重的警告,唔明點解有人覺得冇用兼好小事。

圍島實彈演習宣示了中國有能力封鎖台灣,將 ...

船隻及飛機在包圍的地區是否不能出入? 因為有機會中彈

翡翠宮

畀面勳章

Horsebbj 發表於 22-8-3 12:09
船隻及飛機在包圍的地區是否不能出入? 因為有機會中彈

已經講得好清楚:

新華社授權發布中共解放軍8月4日12時至7日12時將在台灣東北、西北、東部、西南、東南等6處海域和空域,進行重要軍事演訓行動,並組織實彈射擊。在此期間有關船隻和飛行器不得進入上述海域和空域。

日日是好日

翡翠宮

Elainelllam 發表於 22-8-2 23:31
我國又會比人/丫C話, 最叻打嘴炮.

WhatsApp 收到

同樣, 要出師有名, 就必需要讓全球都沒有什么話可以說, 因為聯合囯及全球各囯也只承認一個中囯原則, 如只趕走佩洛西飛机, 那解放軍就只有撤離, 根本就對台灣無任何影响, 相反, 現在解放軍就可以名正言順來台灣週邊軍演, 更可以派飛机在台灣進入內上空來飛行, 這樣就更可以先測試台灣軍方有什么回應, 也讓台灣的台獨份子一個威嚇, 進而可以登陸台灣的小島嶼及派無人机在台灣上空來觀察佩洛西的一舉一動, 倘有台灣向中囯任何無人机等開第一槍時, 中囯就馬上可以武力還擊及不排除馬上進行武統, 這些步處就不會被其他美囯的狗眼聯盟及歐盟各成員可以有机來放話了, 相反, 我們中囯的事行動也理所當然了.

翡翠宮

Elainelllam 發表於 22-8-2 23:31
我國又會比人/丫C話, 最叻打嘴炮.

YC腦袋不褸都接收唔到複雜嘅事物,佢哋有乜可能知到大陸想點部署,佢哋講嘅嘢唔駛上心啦,咁會降低自己智商

子爵府

小菜豆 發表於 22-8-3 08:09

過夜又點唔過夜又點?

清晨聽新聞報導,阿老八婆要仲係華爾街日報發文, 話什麼佢一定要到台灣,以表明美國對台灣嘅支持, 同埋要向國際發訊息,要聯手對付獨裁中國, 因為中方係經濟同軍事已向國際間發出侵略行為之類。 當然死都要睇香港,新疆同埋西藏問題啦。成篇勝利+戰發文咁。咁力直氣壯,出行前唔講

我諗依一刻,阿老八婆一定以為自己嘅權力已經係去到依個世界上至高無上嘅地位, 邪惡國家尾國嘅總統都係佢符,仲有邊個阻到佢

禁止訪問

水晶宮

fayefa 發表於 22-8-3 12:42
清晨聽新聞報導,阿老八婆要仲係華爾街日報發文, 話什麼佢一定要到台灣,以表明美國對台灣嘅支持, 同埋 ...

呢片仲搞笑,根本兩個都咁賤格
佩洛西訪台│特朗普直斥瘋狂:「總在惹麻煩」
https://www.hk01.com/article/799706?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

水晶宮

capricornbb 發表於 22-8-3 07:49
請問閣下現身居何處? 如果仲喺香港,你咪徹徹底底示範咗點打咀砲,吹走又走唔郁,留喺BK瀨屎唔走嘅歪思黑 ...

侯爵府

2024年龍年勳章

fayefa 發表於 22-8-3 12:42
清晨聽新聞報導,阿老八婆要仲係華爾街日報發文, 話什麼佢一定要到台灣,以表明美國對台灣嘅支持, 同埋 ...

都聞到棺材香,老人痴呆幻想出來的勝利。 美國真係沒落冇人才?任由阿婆衝出來獻世

侯爵府

2024年龍年勳章

39btube 發表於 22-8-3 12:54
軍機保護就知佢咩層次啦
你擔心你早過佢去好過

大家咁話。
網上留言啫?
做咩嘢咁惡毒咒我早過佢?
要個80幾老人家衝出來獻世,
就知呢個國家有幾不堪。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

小菜豆 發表於 22-8-3 13:05
都聞到棺材香,老人痴呆幻想出來的勝利。 美國真係沒落冇人才?任由阿婆衝出來獻世
...

出埋啲拿渣招,總統+阿婆,夠老,不斷試人底線,理虧就話自己痴呆

小菜豆    發表於 22-8-3 14:33

珍珠宮

軍機保護就知佢咩層次啦
你擔心你早過佢去好過

軍機保護一個嗰頭近嘅阿婆嚟想挑起台海戰爭,點知任務失敗,只係瞓一晚咁大把,真係好高層次囉

珍珠宮

小菜豆 發表於 22-8-3 13:05
...

阿婆嗰頭近,死唔死都無所謂,美國派個阿婆嚟挑起台海戰爭失敗,喺台灣瞓一晚已經好叻㗎喇
不過拜登仲叻,老人癡呆加失禁都可以做美國總統

小菜豆    發表於 22-8-3 14:35

珍珠宮

軍機保護就知佢咩層次啦
你擔心你早過佢去好過

解放軍圍住台島實彈演習喎,史無前例,唔知菜菜子有乜層次去應對,不如叫阿婆唔好走住啦,瞓多幾晚

珍珠宮

軍機保護就知佢咩層次啦
你擔心你早過佢去好過

美國幾時派軍機去攔截呀,唔係淨係保護阿婆喺台灣瞓一晚咁大把呀

新華社受權公告:中國人民解放軍將於北京時間20228412時至712時,進行重要軍事演訓行動,並組織實彈射擊。從實踐上來看是佩洛西離台後的第一天,顯然解放軍的對象是台灣,而就軍演範圍來看,六方包圍台灣,以「全包宴」式實彈演習。

這實際上意味着「封鎖」台灣四天。這是解放軍第一次在台灣四周水域和空域劃軍事禁區,客觀上形成軍演期間任何船隻、船艦和飛行器不得進入,或者至少是冒着巨大風險。需要知道,台灣的能源一半以上需要靠貨輪運輸。這可謂第一次如此長時間封鎖。這也將試探台灣的民意和經濟韌受度。

綜合來看,大陸以往尊重的所謂「海峽中線」,將不復存在。相信解放軍未來會對台灣本島做持續的、常態化的抵近偵察,常規性穿越台灣本島上空。而且從圖形上看,包括西南空域所謂防控識別區也不復存在。這就好像當年解放軍對釣魚島實現常態化巡航一樣。日本把釣魚島國有化之後,解放軍藉機反而實現了常規化巡邏,讓日本無法靠近釣魚島。以及2016年南海中美對峙事件,在那次危機後,中國加速在南海填海造島,實現完全控制。

可見,解放軍每一次行動都有突破性的進展,並不是戰爭才叫行動。

子爵府

回覆樓主:

西西為台灣爭取左8月圍城

先例一開,台灣有排震

alau2021    發表於 22-8-3 14:38

珍珠宮

軍機保護就知佢咩層次啦
你擔心你早過佢去好過

阿婆唔好走喇,喺台灣長住保護台灣啦

美國眾議院議長佩洛西訪問台灣,大陸隨即在台灣周邊展開一系列聯合軍事行動。大陸軍事專家分析,這波演習將展示大陸從海空封鎖台灣的能力,而往後解放軍在台海演習也將無區域限制。

一位熟知中美關係的匿名軍事專家表示,此次演習勢必包括陸、海、空、火箭軍等多軍兵種的聯合演習,展示對海空實施封鎖的能力。最值得注意的是,此次演習勢必要跨越「海峽中線」,此前大陸從來不承認此中線,而毫無疑問這是台灣方面「心理上的一道防線」。

軍事專家又稱:「此次演習將是一次新的開始,今後共軍在台海的演習將不會再有區域限制,可以常常在台當局家門口搞。」

有分析指,解放軍或可以使用戰術導彈(不帶戰鬥部)攻擊台島近海等敏感區域目標,並宣布精準命中目標,「這是具有政治意義的軍事行動,以此警告美國和 『台獨』勢力,不要勾連在一起謀求『台獨』,解放軍有能力用實際行動來維護國家主權和領土完整。」、「發射導彈是一種非接觸性的軍事行動,有極大的震懾力,將對『台獨』勢力造成心理上的巨大恐慌」。

另有資深軍事分析人士表示,根據當前演訓發布的經緯度四點連線可以看出,此次演習區域環繞了台灣島一圈,而且對台灣島的主要港口形成封鎖態勢。

珍珠宮

Natalie625 發表於 22-8-3 14:34
西西為台灣爭取左8月圍城

先例一開,台灣有排震

有啲智障唔會諗到咁多,見到阿婆喺台灣瞓一晚已經好開心

男爵府

Fishqqma 發表於 22-8-3 07:27
你想點呀??

制裁台灣,只苦了當地人民

大宅

LadyMacbeth 發表於 22-8-2 23:51

係咩

係呀!成班黃屍好似佢地贏咗場仗咁,真心想x佢地,有病的,係中國的國土生存,竟然望中國x街,離晒譜 又唔移民喎,應該去攞bno嘛!留係献世

首頁

尾頁

跳至