自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

little.k 發表於 22-3-20 00:34
對唔住令大家擔心,我真係一個累人累物嘅人,只不過無處可訴所以上嚟討論區,都連累大家為我擔心。
大家都 ...

頂住呀,一大班人關心你呀!

侯爵府

好媽媽勳章

對唔住令大家擔心,我真係一個累人累物嘅人,只不過無處可訴所以上嚟討論區,都連累大家為我擔心。
大家都 ...

無連累,你亦唔係累人累物,我哋呢度好多人願意聽你講,有難題,大家一齊解決,最緊要你唔好放棄自己,我哋都係人媽媽,日子就算幾難捱,大家都一齊捱,你並不孤單呀
開心每一天

大宅

little.k 發表於 22-3-19 22:53
媽媽知道你很愛我,但媽媽真的撐不下去了。每天活在壓力、恐懼、擔驚受怕之中,我真的很想讓一切結束。

下 ...

為左女女要撐住,女女唔可以沒有你的照顧,你是成年人你的無助可以找人傾訴或幫忙,但你女女還很細個,佢未可以自己照顧自己,你想想如果沒有你,佢人生會點

子爵府

有什麼問題在BK跟大家傾訴,呢度有很多智者可以幫你分析,給你寶貴既意見。 香港人最鍾意幫人,只要你願意講,相信這裡很多jm樂意幫助你,聽你傾訴的。

子爵府

大家都 ...

經濟問題大不了去攞綜援,你唔開心可以上黎呻,我地好樂意聽

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家都 ...

最緊要人冇事

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大家都 ...

見到你嘅留言實在太好喇,希望樓主你想得通,唔好放棄咁乖咁生性嘅女兒,你地要互相扶持,好好生活落去。

唔好咁話自己,你睇下你令大家幾團結!好耐冇喺BK見話大家同心合力去做一件事而且每個人嚟到呢個世界,總有特別嘅意義,呢份意義要由你親手發掘,唔好令自己喺人世間白行一趟。樓主早啲休息,聽日同個女行下公園賞下花,呼吸下新鮮空氣,放鬆心情

大宅

回覆樓主:

樓主,你有一個咁乖嘅女,係你最大嘅福氣,為咗囡囡一定要撐落去,你依家遇到嘅困難,總會有解決嘅方法,你唔係孤單作戰,你仲有個乖女同你一齊並肩作戰,過咗之後回頭再望,你就會覺得依家嘅事都係小問題,辦法總比困難多,你要撐住,要睇住個女成長

伯爵府

Onlok 發表於 22-3-20 00:39
記得以前聽個talk.父母行為會影響仔女日後處事方向。
父母愈勇敢面對問題,仔女第時遇到挫折都會想辦法解 ...

正確!呢件事我可以引證。十幾年我勇敢地養同教育好我女,佢睇住我點樣處理日常生活嘅嘢,而家佢大過,好快就出嚟做嘢,我見到佢由中學至而家信心大增,亦勇敢去處理每件事,中學時甚至做課外活動領袖,老師非常認同佢嘅處理方法。

大宅

大家都 ...

傻豬,冇人可以取代你喺囡囡心入面既地位,佢亦唔會忘記你㗎!有咩事同大家傾下啦(emoji)

男爵府

樓主,啱啱睇咗你嘅舊post, 依幾年你一路都唔開心,郁下就捻到死,你真係要下定決心解決問題,身體and財務,搵相關人士幫手,唔好放棄自己。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

大家都 ...

你唔好咁諗,無話累唔累架,大家唔會怪你,咁多唔識的人都關心你,你要頂住撐下去
大事化小, 小事化毛.........

大宅

祝福你,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

大家都 ...

想通了就好
香港是福地
上來抒發情緒及壓力
無任歡迎

大宅

大家都 ...

見到你就好,撑過去

大宅

回覆樓主:

自殺死,是不能解脱的,死左後只會不停重複死不知死到何時,到時後悔比現在更痛苦,永遠都不能再看到愛女,而且只會令生者跟你一樣痛苦,千萬不要尋死,要求生。雖然前路茫茫,但路是行出來。勇敢向前,挣扎求生。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

大家都 ...

囡囡好需要你,沒有人可以代替媽媽的,你要冷靜啲,唔好想儍事,什麼問題都可以解決,好多人都想幫助你,首先是先深呼吸、先冷靜。

大宅

樓主,希望你三思,囡囡好需要你,千萬唔好捨佢而去……

祝福你同囡囡可以順利渡過一切難關

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

樓主:我都是單親媽媽已經10年了,當時兩個女,只有兩歲同四歲,大女還有自閉症,當時好唔開心,情緒唔穩定,成日哭,我當時經常打去撒瑪利亞熱線23892222,嗰度啲人好樂意聽你傾訴的,
在這裡傾,我們也好樂意聽你傾訴幫助你的,
唔開心嘅時間總會過去的,我都過去了,我相信你都可以㗎,你個女得六歲,佢好乖呀,仍然好需要媽咪在佢身邊陪伴佢成長的,你都乖啦!唔好諗傻事,好好照顧個女!樓主

首頁

尾頁

跳至