跳至

首頁

尾頁

大宅

thank you, moma

別墅

毛媽 :

可以分享一

別墅

毛媽 :

可以提供毛毛每天的飲食時間表嗎?

大宅

毛媽 :

你點樣同毛毛戒人奶咖, 佢心癮起果時, 點搞呀...

別墅

Change Food for BB

我個菲菲完全唔識煮野, 所以阿仔一路都係飲奶同食粥, 粥就係我夜晚整好晒, KEEP住響個RICE COOKER度.
但係阿仔已經歲半喇, 我都知唔可以只係食奶同食粥, 但係我要返工,菲菲煮野就真係信唔過, 毛媽可不可以幫我睇下,可以點樣整野比我阿仔食呢.以下係阿仔一日既時間表.

有時4AM-6AM起身 MILK 8OZ
如果遲些起身8AM-9AM CONGEE 2BOWLS (粥內有時放瓜放菜放碎肉,有時用魚湯或其他湯做底)
11AM-12PM SLEEP + MILK 6-8OZ
1PM - 2PM CONGEE 2 BOWLS
3PM-4PM JUICE + BISCUIT
6PM-8PM 訓就食奶 8OZ, 唔訓就食 CONGEE 2 BOWLS
(suddenly can't type Chinese...)
Then Sleep around 11PM - 12AM with MILK 8 OZ

Because my maid cannot cook, so she just know to give bb milk when he needs sleep, and give congee when he wake up.
Please help!!!

FongBau

子爵府

毛媽,
我個臭b呢排又對飯/粥/面可說完全冇晒興趣
最愛飲奶,其次就是食面包/餅仔/水果/乳酪等
呢兩日的午餐&晚餐多數只肯食少少餅仔及半個面包
但份量一定冇一碗飯
下午茶餐奶我已取消冇俾佢飲啦
但點解佢依然都冇肚餓的感覺...真不明白
毛媽幫我睇睇佢今日的進餐...有咩問題??
0900飲奶8oz
1200只肯食幾啖飯就唔食
1400佢瞓醒俾佢食一片長方形的芝士
1630下午茶食幾啖豆腐花+紙包蛋糕+豆奶(100ml)
1930食幾啖菠蘿炒飯+炸魚餅一塊+迷仔餅仔3小塊
2130飲10oz奶
另想問下bb可選擇邊類面包來取代中午及晚餐
我囝囝平時就好鍾意食菠蘿奶黃及紙包蛋糕的
thank you

男爵府

毛毛昨天餐單:

0730 奶一杯、麥片一小碗、麵包一個(city super的玄米鬆餅)。
1100 水蜜桃 1/3個
1230 果皮無花果海底椰湯煲粥半碗+粟米螺絲粉半碗
1600 蕃薯麵包半個+蘋果汁一盒
1900 跟毛爸吃飯

毛爸吃:
鹹蛋瑤柱冬菇冬瓜粒湯 (毛毛有吃冬瓜)
煎倉魚 (毛毛有吃)
黃耳榆耳炆金錢展 (毛毛有吃)
西蘭花 (毛毛有吃)

毛毛今日吃:
0730 鈣思寶一杯、粟米片加pura奶一碗、麵包小小、烚蛋白一隻。
1030 水蜜桃 1/3個
1200 娃娃菜冬菇雞肉麵 (超力家常白麵)一碗
1700 蛋糕半個+果菜汁一盒
1930 跟毛爸吃飯

毛爸吃:
菜心炒牛肉 (毛毛會吃)
煎雞翼 (毛毛不會吃)
蒸豆腐 (毛毛加

男爵府

Kaling

答唔到你呀,因此毛毛一歲就戒了,因為我已冇奶,佢食得幾次都冇就放棄,完全冇心癮。

我估你去母乳餵哺區問會找到答案。

原文章由 Kaling 於 07-8-17 22:11 發表
毛媽 :

你點樣同毛毛戒人奶咖, 佢心癮起果時, 點搞呀...

男爵府

fongbau,

如果解決到由粥變飯、就要戒1100餐奶。

粥要首先轉成爛飯,爛飯基本上都可以keep在電飯煲,只是水少下了,所以第二天會很杰。 爛飯的

男爵府

Jomei

你可以想像,如果佢食奶食左咁耐,唔駛咀嚼又唔駛有唔同味道,佢就唔會鐘意食固體了。 一句講哂,習慣了唔想改。

咁問題來啦,係咪真係佢既習慣就係最好呢? 我唔排除有些BB食入nursery都仲

男爵府

哎...全部都答哂又係中間就冇左...點攪...

聽日得閒少少先再答過啦。 :cry: :cry:

男爵府

fongbau,

如果解決到由粥變飯,就要努力戒1100餐奶,最好唔好再俾BB瞓住食,呢個習慣不好。

粥要首先轉成爛飯,爛飯基本上都可以keep在電飯煲,只是水少下了,所以第二天會很杰。 爛飯的菜肉可以同煲粥一樣,不過最好分開煮/蒸,然後再分開兩份,叫工人開飯時再混合一份飯加一份餸會好D。

其實你亦可選擇你只整定餸,叫工人用飯煲煮爛飯或白飯佢都應該得掛,係咪?

仲有另一選擇你你在前一晚可以煮定通心粉之類,瀝水後入盒再入雪櫃,另外煮定D湯/餸,第二日叫工人加熱湯/餸,再放D粉入去翻熱就可以了。

男爵府

Jomei

你可以想像,如果佢食奶食左咁耐,唔駛咀嚼又唔駛有唔同味道,佢就唔會鐘意食固體了。 一句講哂,習慣了唔想改。

咁問題來啦,係咪真係佢既習慣就係最好呢? 我唔排除有些BB食入nursery都仲你食緊奶樽,但係呢個係咪好習慣呢,幾時先真係戒左佢呢? 健康院牙齒單張都會叫人14個月戒,我就覺得可以18個月,不過一定係2歲前,唔可以再食奶瞓/當正餐。

你的小朋友唔係唔覺肚餓,而係佢知道之後一定有奶飲,所以一定等。

言歸正轉,我有以下建議:
1) 嘗試自己煮一些suits bb口味既食物,由佢鍾意奶黃、蛋糕、麵包之類,你可以估到佢鍾意奶味既野,咁你可以俾佢食下芝士薯仔、白汁雞肉飯/意粉、乳酪粟米片....從佢口味入手再慢慢加入新味道。

2) 我唔知你係咪出左街食飯,不過炒飯同炸魚唔係好suits bb而家食,太油亦太濃。

3) 唔好在正餐時間俾餅BB食,餅只是零食,零食唔可以在午餐/晚餐時間出現。

4) 喜歡吃麵包可以繼續吃,不一定要吃飯/粥/麵,不過要留意麵包應該以健康冇餡的為主。

禁止訪問

大宅

毛毛飲到一歲都無心癮咩, 佢唔會心思思想啜媽媽奶咖:mrgreen: , 真係乖唔會纏著媽媽..

我都有去母乳餵哺區問過, 佢地多數答由得佢自己離乳..

原文章由 mrsmcdull 於 07-8-19 16:43 發表
Kaling

答唔到你呀,因此毛毛一歲就戒了,因為我已冇奶,佢食得幾次都冇就放棄,完全冇心癮。

我估你去母乳餵哺區問會找到答案。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毛媽

我想問PURA MILK 有放在雪櫃及在普通架上營養有無大分別呢, 謝謝!

bb86

大宅

毛媽,

1) 請問知唔知那裡可買oral b stage 1 tooth brush? 我在百佳. manning, sogo & toyrus 都見不到.

2)你的雙耳杯那裡可買lei? 我見的都很細杯, 仲要大部份都係單耳.

3) 我阿b臨sleep前都飲幾安奶(4-6oz), 但你話臨sleep 2 hrs b4 not gd to drink, then wl he feel hungry at nite?

thks

carphoto

男爵府

yf

毛毛飲既通常在 city super, 西田等超市買到,放在BB飲品架上。

男爵府

Kaling

毛毛都算係自然離乳,因為佢覺得有好多好野食掛,你都慢慢來啦,反正食下媽咪奶係健康又有益既選擇。 食多左都唔怕。

原文章由 Kaling 於 07-8-20 10:42 發表
毛毛飲到一歲都無心癮咩, 佢唔會心思思想啜媽媽奶咖:mrgreen: , 真係乖唔會纏著媽媽..

我都有去母乳餵哺區問過, 佢地多數答由得佢自己離乳..

男爵府

好似係冇分別,不過我都唔知點解味道唔同,所以我都係買新鮮既,因為開左口既奶,無論UHT或fresh都一樣要雪同放唔耐。 如果要出街/去旅行我才買UHT。

原文章由 bb86 於 07-8-20 10:56 發表
毛媽

我想問PURA MILK 有放在雪櫃及在普通架上營養有無大分別呢, 謝謝!

bb86

首頁

尾頁

跳至