自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

男爵府

selina1109 發表於 24-6-14 14:56
做做下就習慣,我揍左大仔全職六年,攪掂佢小學就出返來做野,都算後生生仔,26歲就生。

出來做兼職都俾 ...

就係咁呀,我個情況就係似你,我就係覺得啱啱出嚟嗰陣時,真係好似俾人睇唔起同有啲奚落feel,做做吓個人就醒返啲,雖然個節奏上都係未完全追到啲大學生,但係都比初初做好咗

男爵府

iris2014 發表於 24-6-14 15:03
我都諗緊我會唔會有出返黎工作既一日,的確需要好大既勇氣,見到你半年後仍然繼續分享好開心,加油!
...

我喺一年前,我都完全冇諗過我可以做到,所以你都可以,加油❗️

男爵府

活出彩虹 發表於 24-6-14 15:23
我都係10幾年冇做嘢,3年幾前出返嚟做嘢,我都發覺我同班後生仔冇乜兩句,幸好我返工冇耐就有一個同我差不 ...

我都識咗一個女同事,同我又係差唔多年紀嘅,但係佢就係full time,都幾好傾,不過就未至於話好熟,因為大家做嘢範疇有啲唔同

男爵府

Astra00 發表於 24-6-14 15:46
新一代何只欠缺禮貌,其實仲有好多。能力都不是話叻人好多。似係識走精面那方面叻。

多謝你
另外我都知道啲後生响待人接物同埋人生經歷嘅層面上,真係好唔同,佢哋一定唔知謙虛兩個字係乜,仲要覺得自己好勁,不過事實上喺學歷上,我唔夠佢哋高,但我就唔會理佢,公司都請得我嘅,可能真係比佢哋做得慢啲,各有各做

男爵府

uwjs 發表於 24-6-14 16:01
我估部分原因係
樓主未做完
要佢哋接手

我都有諗過你講嘅原因嘅,所以我都盡力做好我要負責嘅工作,起初頭幾個月真係成日要比佢哋執手尾,近呢幾個月就冇啦,所以我都覺得我進步咗嘅

男爵府

月希 發表於 24-6-14 16:06
唔知我之前有冇搭過訕呢?

我做左野差唔多6年...黎緊好快第7年...

好似都有搭過訕嘅,但係都好多謝你留言鼓勵
咁你都幾好喎,喺附近Office度,我都而家做呢間公司其實都離我屋企大概15分鐘車程,所以都算好好,時間又好穩定,都係令我一路堅持落去嘅原因。
其實我以前生仔之前嘅工作,並不是做文員,所以喺呢方面令我覺得好無自信,有時我唔識做某啲嘢,問佢哋我都有啲諗自己係咪好蠢

男爵府

Zahn 發表於 24-6-14 16:09
如來你個帖係舊年10月發架啵, 而家做成點呀, 班大學生態度仲係唔係咁呀?
...

係呀,我舊年10月發係我第一日返工,啲大學生對我嘅不禮貌係頭嗰幾個月發生,其實最近好咗少少,但間中仍然都有,所以就覺得有啲唔開心。想轉工,但係上網搵嘅時候,又搵唔到呢度時間好,因為我細仔依然係高小,時間上我都係要去接佢放學,同埋買餸煮飯,所以就係繼續捱住先

男爵府

snoopyiu 發表於 24-6-14 16:50
我都係早年出返黎做pt, 我都知我係後生同事心目中係老野 之不過可能我學歷經驗夠,做到野幫到手, ...

你講得啱呀,多謝你鼓勵啊,所以每個月出糧嗰日都好開心

子爵府

虎到金來勳章

hazelnutcake 發表於 24-6-13 16:36
今日喺公海見到有人開post講關於中年嘅工作,我都無謂騎劫人哋個post,所以我都想喺度update下大家。
我做 ...

努力加油!

大宅

hazelnutcake 發表於 24-6-14 18:26
我都有諗過你講嘅原因嘅,所以我都盡力做好我要負責嘅工作,起初頭幾個月真係成日要比佢哋執手尾,近呢幾 ...
你嘅努力
上司會見到嘅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

hazelnutcake 發表於 24-6-14 18:31
好似都有搭過訕嘅,但係都好多謝你留言鼓勵
咁你都幾好喎,喺附近Office度,我都而家做呢間公司其 ...

咁我以前都係做文職...而且我個人其實都鍾意打字的...所以返office幾岩我...

其實我覺得上得BK既FTM...最少唔會同社會脫節..
我地時事新聞..可能比好多在職既人好的...

以前唔係文員所以無自信..其實我就唔係好get到...
因為如果真係普通文員..打字,影印,scan文件...
第一次唔熟手..做多幾次就OK...
唔識excel, powerpoint..其實得閒開出黎自己摸索下..
或者睇下youtube教學...基本功能應該都唔難做到的...

同埋我覺得有唔明就問...唔清楚問清楚..
好過做錯晒時再做過..或要人幫手執手尾..重唔好...

加油啦...FTM轉working ma...都有自己既價值..
未必係好似後生仔咁轉數快...多諗頭..
但我地會默默做,stable,明白自己既優缺點...

男爵府

hazelnutcake 發表於 24-6-14 18:19
我都識咗一個女同事,同我又係差唔多年紀嘅,但係佢就係full time,都幾好傾,不過就未至於話好熟,因為大 ...

有傾得埋的同事真係幾好㗎,工作可以互相提點,互相幫助呢

大宅

hazelnutcake 發表於 24-6-14 18:34
係呀,我舊年10月發係我第一日返工,啲大學生對我嘅不禮貌係頭嗰幾個月發生,其實最近好咗少少,但間中仍 ...

繼續做住先啦, 有一年經驗會易揾啲. 加油! 其實啲大學生嫌你老定嫌你搶佢飯碗呀?

伯爵府

我都ftm左6、7年好想出返嚟做嘢,恭喜你返工,加油!請問邊度揾呢份工?

洋房

以前返過一份part time, 返半日,日本公司,公司Xmas lunch buffet+新年飯都預埋我,我以為返半日,應該咩福利都無,估唔到都有2餐好野食

別墅

hazelnutcake 發表於 24-6-13 16:36
今日喺公海見到有人開post講關於中年嘅工作,我都無謂騎劫人哋個post,所以我都想喺度update下大家。
我做 ...

我上年都有回應過㗎 hello,話咁快過多2個月(半職)就做滿一年啦 ,下個月做 Appraisal 睇吓係咪renew 新一年contract。
我學歷比你低d會考,工時長d半職但返5粒鐘,人工係底d我相信!!
這個工種我之前未接觸過,所以呢段時間我盡量去學,希望可以攞多啲嘢走(經驗),就算轉工都叫有經驗!

Big boss 問我下個contract 有冇興趣返全職?
但我上司又冇同我提過····

琥珀宮

hazelnutcake 發表於 24-6-13 17:10
冇錯呀,真係好難搵,我而家做緊嗰份,其實我學歷要求達唔到㗎,我自己膽粗粗send份CV去試吓,佢又in我, ...

其實半職文員先難請人,除左我地班c9, 應該都冇咩人做啦

別墅

比我分享下:

就係重出江湖之後,儲返D錢再一炮過用哂佢 (比我任性一次),就係用自己$ $暑假我自己帶個仔出遊!(不過未知成團未haha)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊